به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، با حضور دکتر محمدرضا مخبردزفولی رئیس فرهنگستان علوم و میثم مرادی بیناباج مدیر شبکه یک سیما، تفاهمنامهای در راستای تعاملات مستمر میان این دو مرکز امضا شد.
در این مراسم دکتر محمدرضا شمساردکانی دبیر فرهنگستان علوم، دکتر اسماعیل آذر مشاور فرهنگی رئیس فرهنگستان، پژمان محمدی قائممقام شبکه یک، محسن فراهانی مدیر گروه اجتماعی، حسین جودوی مدیر گروه تاریخ، فرهنگ و هنر، امین سردارآبادی مدیر گروه دانش و اقتصاد و مجید نوروزی مدیر طرح و برنامه شبکه یک سیما حضور داشتند.
دکتر محمدرضا مخبردزفولی، رئیس فرهنگستان علوم، در نشستی با حضور مدیران تلویزیون ضمن خوشامدگویی و ابراز خشنودی از برگزاری این جلسه اظهار کرد: در کشور ما، عرصه علم و فناوری از موفقترین حوزهها بوده است و دفاع ما نیز بر پایه دانش و تکنولوژی بنا شده است. اگر امروز در سطح ملی و بینالمللی از قدرت بازدارندگی برخورداریم، این به لطف موفقیتهای علمی ماست. با این حال، بسیاری از این دستاوردها مغفول ماندهاند، زیرا ارزیابی درست و شایستهای از افرادی که در این عرصه فعالیت داشتهاند، صورت نگرفته است. البته مقام معظم رهبری نسبت به همه این پیشرفتها آگاهی دارند.
دکتر مخبردزفولی به تلاشهای اولیه در حوزه سلولهای بنیادی اشاره کرد و گفت: زمانی که رویان در حال راهاندازی بود، عدهای این حرکت را به تمسخر گرفتند و معتقد بودند که ما در این حوزه حرفی برای گفتن نداریم. اما با حمایت مقام معظم رهبری و پیگیریهای مداوم، امروز ایران در میان ده کشور برتر جهان در حوزه سلولهای بنیادی قرار دارد.
وی با تاکید بر اهمیت بهرهگیری از هوش و استعدادهای داخلی کشور تصریح کرد: در ایران، یک گنجینه هوشی بسیار ارزشمند داریم که متاسفانه قدر آن بهخوبی دانسته نمیشود. مسئولان تا حدی و رهبری به طور کامل به این مسئله واقفاند.
رئیس فرهنگستان علوم همچنین با اشاره به دوران دبیری خود در شورای عالی انقلاب فرهنگی افزود: مقام معظم رهبری در آن زمان تأکید کردند که باید در زمینه فرهنگ و تمدن اسلامی کار جدی انجام گیرد. ما در آن دوران، کمیته فرهنگ و تمدن اسلامی را راهاندازی کردیم و بسیاری از نمادهای تمدنی اسلامی را به کتابهای آموزش و پرورش وارد کردیم. همچنین تقویم سه جلدی فرهنگ و تمدن اسلام را منتشر کردیم که هر روز از سال در آن، شامل نمادها و شخصیتهای تمدنی است.
دکتر مخبر دزفولی با اشاره به نقش دانشمندان در توسعه کشور بیان کرد: در گذشته، نقش ایران در تولید علم جهانی بسیار محدود بود، اما امروز جمهوری اسلامی ایران ۲ درصد تولید علم دنیا و نزدیک به ۲.۸ درصد مقالات پراستناد دنیا را به خود اختصاص داده است. دانشمندان ما بخش ایثارگر و پیشرو در نجات و پیشرفت ایران هستند.
وی در پایان، با بیان اینکه هدف مشترک همه ما ارتقای کشور و رسیدن به ایرانی قوی است، تاکید کرد: ما وظیفه داریم برای ساختن ایران قوی تلاش کنیم. تلویزیون باید با ایجاد فرهنگ و اطلاعرسانی صحیح، سیاستمداران و جامعه را به سمت آیندهای روشن سوق دهد. فرهنگستان علوم و علوم پزشکی نیز بهعنوان یک گنجینه علمی و فکری میتواند نقش مؤثری در این مسیر ایفا کند. امیدواریم که تلویزیون در تمام بخشها به مرجعی قابل اعتماد تبدیل شود و مخاطبان بیشتری را جذب کند.
میثم مرادی بیناباج مدیر شبکه یک سیما نیز در این نشست بیان کرد: یکی از مأموریتهای اصلی ما در دوره تحول، افزایش ضریب حضور نخبگان در قاب رسانه است. تحلیلی مبتنی بر بررسی عملکرد رسانه ملی در سالهای گذشته وجود دارد که رقابت و تمرکز بر چهرهسازی و بهرهگیری از جریان سلبریتیزم در میان شبکهها، موجب غفلت از بهرهگیری از حضور مؤثر نخبگان جریانساز و تودههای جریانساز مردم در قاب رسانه بوده است. اگر ما بتوانیم از ظرفیت شکوفا و نوشونده نخبگان و جریانهای مردمی در قاب رسانه بهره بگیریم، به ماهیت و مأموریت رسانه ملی که علاوه بر شان آسایشگاهی بایستی شان دانشگاه عمومی و قرارگاهی را نیز دارا باشد، نزدیکتر میشویم.
وی افزود: سیاست و راهبرد جدی این دوره توجه مضاعف به جریان نخبگانی و علمی در کشور است که طی دو سال گذشته در شبکه یک تلاش کردهایم تا وزن حضور نخبگان را در شبکه یک افزایش دهیم. برنامههایی مانند «رویان» که شامل گفتگوهایی متفاوت با نخبگان علمی کشور بود در همین راستا به آنتن آمد و بازخوردهای خوبی دریافت کردیم. در فصل اول این برنامه ۵۲ نفر از نخبگان علمی و فناوری کشور که برخی از آنها تا قبل از آن سهمی از رسانه نداشتند، با روایتی دلنشین از داستان زندگی و مسیر پیشرفت علمی و کاری خود مهمان شبکه یک سیما بودند.
مدیر شبکه یک سیما عنوان کرد: در فصل جدید برنامه «رویان» که در دست تولید است، قصد داریم با طراحی جدیدی، روایتی متفاوت و نو از پیوند و پیشینه تاریخی علمی و تاریخی میان دانشمندان و حکمای ایرانی از ابوریحان، ابنسینا و خواجه نصیر تا دانشمندان امروز ایران را نشان دهیم تا از این منظر امتداد جریان دانش و حکمت را از قرون گذشته تا امروز ایران اسلامی به تصویر بکشیم.
مرادی بیناباج گفت: در فصل اول برنامه «ایران امروز» نیز، بیش از ۱۰۰ چهرهی علمی را معرفی کردهایم که بسیاری از آنها در حوزههای دانشبنیان فعال هستند. وی همچنین از پیشتولید فصل جدید برنامه «طلوع ماه» که یک دهه از تولید و پخش آن میگذرد با اجرای داریوش ارجمند خبر داد.
مدیر شبکه یک سیما با دعوت از مدیر فرهنگستان علوم برای ارائه مشورت و تسهیل حضور اعضای پیوسته فرهنگستان در برنامه طلوع ماه افزود: این برنامه بر شکلگیری گفتگوهایی مرجع با چهرههای ماندگار حوزههای علم، ادبیات و فناوری تمرکز دارد.
وی ادامه داد: هدف ما از این جلسه و امضای تفاهمنامه این است که با کمک فرهنگستان علوم، دست شبکه یک و رسانه ملی برای عمل به وظیفه خود در جهت روایت رسا و آگاهیبخشی جامعه از پیشرفت جریان علمی کشور پرتر شود. امید داریم که در پیوند و تعامل با فرهنگستان به ایدههای نو و اثرگذاری مضاعف در این مهم دست پیدا کنیم.
در پایان این جلسه تفاهمنامه مشترکی بین مدیر شبکه یک سیما و دبیر فرهنگستان علوم به امضا رسید که از مهمترین مفاد آن تولید مستندهای کوتاه، معرفی شخصیتهای برجسته علمی معاصر کشور و مفاخر تمدنی به منظور تأثیرگذاری مثبت بر نسل جوان، انجام همکاریهای لازم در چارچوب داشتههای علمی و نیازهای مخاطبان عام و طراحی و تدارک برنامههای علمی متنوع میباشد.