به گزارش گروه فرهنگی خبرگزاری دانشجو، در چند سال اخیر، بحث تدوین سند ملی مسجد از سوی شورای عالی انقلاب فرهنگی به سازمان تبلیغات اسلامی واگذار شد که این سازمان با راهاندازی بنیاد هدایت، این کار را منسجم پیش برد و با وجود همه مشکلات و تأخیرها در نهایت اواخر سال ۱۴۰۱ این سند به دبیرخانه شورا ارسال شد.
در برهههای مختلف روند بررسی این سند در لایحههای کارشناسی شورا ادامه داشت و هرزگاهی نیز در رسانهها اخباری از مفاد این سند اطلاعرسانی میشد.
با انتصاب حجتالاسلام خسروپناه به سمت دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی، تدوین و تصویب این سند جدیتر دنبال میشد تا جایی که او در مصاحبه خود گفته بود: مساجد ما امروز نیاز به ساماندهی دارند. متولی مشخصی برای مساجد در کشور نداریم و مرکز رسیدگی به امور مساجد، مربوط به استان تهران است، نه کل کشور. در شهرها و استانهای دیگر معمولا ائمه جمعه به مباحث مربوط به مسجد ورود میکنند. با این حال سندی برای ساماندهی مساجد نداریم و سیاست کشور در ارتباط با مساجد مشخص نیست. تا زمانی که یک سند سیاستگذاری تدوین نشود، نمیتوان به راهبری مساجد پرداخت. شورای عالی انقلاب فرهنگی از مدتی پیش، شروع به اقدام در مورد تدوین «سند ملی مسجد» کرده است. این سند از اسناد زیرمجموعه نقشه مهندسی فرهنگی کشور است.
اما حال خبر رسیده که به گفته حمید شریفی کارشناس شورای عالی انقلاب فرهنگی، تدوین و بررسی سند ملی مسجد در شورای عالی انقلاب فرهنگی متوقف شده است.
دلیل این امر تشکیل قرارگاه ملی مسجد با حضور ۵ نهاد اثرگذار حوزه مسجد است. شورای سیاستگذاری ائمه جمعه، سازمان تبلیغات اسلامی، سازمان اوقاف و امورخیریه، حوزه علمیه قم، سازمان بسیج مستضعفین عضو این قرارگاه هستند و ریاست آن هم برعهده حجتالاسلام حاجعلی اکبری است.
یکی از اعضای بنیاد هدایت سازمان تبلیغات اسلامی هم با تایید این خبر میگوید: با راهاندازی این قرارگاه عملاً ماهیت این سند از حیز انتفاع خارج شد و دیگر تصمیمگیری درخصوص مساجد برعهده این قرارگاه است.
براساس بندی از سند ملی مسجد بنا بود، شورایی در سطح ملی و متناظر آن در سطح استانی راهاندازی شود تا مدیریت مساجد را در دست بگیرد. این شورا با حضور تمام نهادهای مرتبط با مسجد تشکیل میشد. در سطح ملی رئیس این شورا، رئیس شورای سیاستگذاری ائمه جمعه و دبیر آن سازمان تبلیغات اسلامی است و در سطح استانها هم ریاست بر عهده نماینده ولیفقیه و امام جمعه استان و دبیری برعهده مدیرکل تبلیغات اسلامی استان بود.
سال گذشته قرارگاه ملی مسجد به صورت غیررسمی آغاز به کار کرد و به صورت مرتب جلسات خود را برگزار میکرد که بسیاری از کارشناسان معتقد بودند این همان شورای مدنظر سند است، اما با گذشت حدود کمتر از یک سال مشخص شد که این قرارگاه بناست مدیریت مساجد را عهدهدار شود و دیگر خبری از سند ملی مسجد نیست.
شریفی کارشناس شورای عالی انقلاب فرهنگی میگوید: این شورا اخیراً اساسنامهای هم برای خود تدوین کرده است، اما هنوز هم مشخص نیست که تصویب این اساسنامه یا ماهیت تشکیل آن، آیا باید در شورای عالی انقلاب فرهنگی طرح بحث شود یا خیر.
منبع: فارس