کد خبر:۱۲۲۱۳۳۴
آسیب شناسی دلایل عقب‌ماندگی یک سیاست بالادستی در گفت‌وگوی «دانشجو» با عضو کمیسیون اقتصادی مجلس؛

اصل ۴۴، ابزار درآمدزایی دولت‌ها شده بود/ هیچ‌وقت به درستی این سیاست انجام نشد

روح الله ایزدخواه ضمن انتقاد از عدم اجرای سیاست‌های اصل ۴۴ قانون اساسی، گفت: این اصل طی سال‌های اخیر به عنوان ابزاری در دست دولت‌ها برای درآمدزایی استفاده شده است.

سیاست اصل ۴۴، ابزاری برای درآمدزایی دولت‌ها!

روح الله ایزدخواه عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی در گفت‌و‌گو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری دانشجو با اشاره به عدم اجرای درست اصل ۴۴ قانون اساسی گفت: مشکل اصلی که از همان ابتدا درباره سیاست اصل ۴۴ وجود داشت این بود که دولت‌ها از آن به عنوان مفری برای درآمدزایی نگاه می‌کردند. دولت‌ها برای جبران کسری بودجه و تأمین درآمد خود از این سیاست استفاده کردند، در حالی که هدف اصلی این سیاست هیچ‌گاه درآمدزایی برای دولت نبوده است. در سیاست کلی حتی یک کلمه در مورد درآمدزایی ناشی از واگذاری‌ها برای دولت وجود ندارد.

 

این عضو کمیسیون اقتصادی مجلس ادامه داد: متأسفانه تا به امروز بیش از ۸۰ درصد این سیاست با همین نگاه نادرست در جهت تأمین منابع مالی دولت‌ها اجرا شد و این باعث شد که اهداف اصلی سیاست ۴۴ به انحراف برود. واگذاری‌ها به عنوان ابزاری برای رد دیون و تأمین درآمد دولت‌ها به کار گرفته شد، در حالی که این واگذاری‌ها در بسیاری از مواقع به شکل نادرست و به نااهلی انجام شد.

 

وی تأکید کرد: بعد از واگذاری‌ها نیز سیاست‌های درستی دنبال نشد و برخی افراد با استفاده از رانت اطلاعاتی، بنگاه‌ها را به چپاول کشیدند. وضعیت امروز اقتصاد کشور گواهی بر این ادعاست و هیچ‌کس نمی‌تواند این واقعیت‌ها را انکار کند. رهبر معظم انقلاب نیز بار‌ها از واگذاری‌های غلط و ناکارآمد به صراحت انتقاد کرده‌اند.

 

ایزدخواه افزود: سیاست کلی واگذاری‌ها به طور کلی سیاست خوبی بود و باید اجرا می‌شد، اما متأسفانه بند‌های اصلی آن به درستی اجرا نشد. به عنوان مثال، تعاونی‌ها که قرار بود در اولویت قرار گیرند، نادیده گرفته شدند. همچنین سیاست صنعتی که باید در هنگام واگذاری‌ها اعمال می‌شد، عملی نشد. روش‌های صحیح واگذاری، مانند پیمان مدیریت، به کار گرفته نشد و بیشتر واگذاری‌ها به شکل واگذاری مالکیتی بود.

 

این عضو کمیسیون اقتصادی مجلس در پایان گفت: در نهایت، به جای اینکه دولت کوچک شود، دولت بزرگ‌تر شد، چرا که اکثر واگذاری‌ها به شبه دولتی‌ها منتقل شد. نتیجه این روند این بود که دولت مسئول به دولت نامسئول تبدیل شد. امروز با مشکلاتی مانند ناترازی بودجه، ناترازی انرژی و دیگر بحران‌ها مواجهیم که حاصل همین سیاست‌های غلط است.

 

بر این اساس، مقام معظم رهبری در دیدار اخیر با فعالان اقتصادی فرموده بودند: «یک مصداق مهم برای برداشتن موانع، عمل به سیاست‌های اصل ۴۴ است. وقتی ما سیاست‌های اصل ۴۴ را چند سال قبل از این اعلام کردیم، همه ــ یعنی همه‌ی افراد از مسؤولان و افراد وارد و مطّلع که با بنده ارتباط داشتند ــ [آن را] تأیید کردند؛ بعضی در مطبوعات، بعضی در رسانه‌ها تأیید کردند، بعضی به خود ما گفتند که این راه‌حلّ مشکلات اقتصادی کشور است و گره‌ها را باز میکند. امّا متأسّفانه بسیاری از مسؤولان ذی‌ربط به این سیاست‌ها عمل نکردند؛ هنوز هم ما دچار این مشکل هستیم. سیاست‌های اصل ۴۴ بایستی عمل بشود. به نظر من، یکی از علل تنزّل اقتصادی ما در دهه‌ی ۹۰ همین بود. علل مختلفی بود؛ یکی از عللش همین بود که به این سیاست‌ها عمل نشد؛ مکرّر هم ما توصیه میکردیم [امّا] توجّهی نمی‌شد.»

ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
پربازدیدترین آخرین اخبار