به گزارش خبرنگار گروه استانهای خبرگزاری دانشجو، آیتالله عبدالله جوادی آملی پیش از ظهر امروز در همایش تفسیر تسنیم که در مدرسه دارالشفا برگزار شد، اظهار کرد: آنچه علم را از بین میبرد جهالت است. خودخواهی و غرور است که علم را از بین میبرد. جهالت زدایی مرتبط به عقل عملی است. قرآن بیان میکند که برخی هستند که علم دارند ولی خلاف میکنند. گروهی که جهالت را میزدایند باید تلاش کند که بیراهه نرود و کسی را به بیراههه هدایت نکنند.
وی ادامه داد: جهل را با علم حوزه و دانشگاه از بین بردن سخت نیست، ولی جهالت را تبدیل به عقل کردن ممکن است. اصرار روایات ما این است که اگر کسی بمیرد و امام خود را نشناسد به مرگ جاهلی مرده است. نظام باید نظام عاقلیت باشد.
این مرجع تقلید شیعیان در ادامه گفت: صاحب جواهر در نقل برخی از سخنان بزرگان بیان میکرد زمان امام صادق (ع) نیز زمان غیبت بود، زیرا امام حاضر ولی امامت غایب بود، چون همه به امر امام عمل نمیکردند. حوزه باید بکوشد که جاهلیت را که فصل سوم است از بین ببرد. علم میتواند جاهل را عالم کند ولی اگر امامت نشد، جاهلیت سلطه مییابد.
جوادی آملی با بیان اینکه تفسیر تسنیم، اثر و محصول حوزه علمیه است، عنوان کرد: بیش از هفتادسال پیش که در حوزه قم حضور یافتیم در درس خارج آیت الله العظمی بروجردی، امام راحل و محقق داماد حضور یافتیم. ۱۳ سال در خدمت آیت الله داماد بودم و ایشان برای من پدری کرد.
وی افزود: بنده مطالب را عصر چهارشنبه به ایشان ارائه میکردم و ایشان سطر به سطر مطالب را کم و زیاد میکردند و عصر یکشنبه جواب را از استاد میگرفتم. ایشان مباحث را بسیار دقیق و صحیح تشخیص میدادند بیان میکردند.
جوادی آملی گفت: در پایان درس اسفار به فکر شروع درس تفسیر افتادم و این مسأله با اشتیاق فضلا و طلاب همراه بود و این تفسیر چهار دهه طول کشید. هر جلد این کتاب ۵۰۰ صفحه است و پس از آنکه حس کردیم مجلدات کتاب خیلی طولانی است هر جلد به ۸۰۰ صفحه رسید.
استاد حوزه علمیه خاطرنشان کرد: این تفسیر محصول حوزه قدرتمند ما است. علم پروری و جهل زدایی امر بسیار مناسبی است، اما عالم کردن یک جاهل کار آسانی نیست. یکی از فصول این کتاب، روایات و دستوراتی است که بخش عظیمی از کار حوزه و دانشگاه، عالم کردن جاهل است ولی نکته مهم عاقل کم است. جاهل را عالم کردن کار مهمی نیست. ولی غیر عاقل را عاقل کردن مهم است. فصل اول جهل زدایی است و فصل دوم جهالت زدایی است. جهالت میتواند علم را از پای درآورد.
جوادی آملی در ادامه سخنان خود عنوان کرد: وظیفه ماست که نظام امام و امت را حفظ کنیم، زیرا انقلاب نیز از برکات حضرت ولی عصر (عج) است. مرجع شدن عادی است، چون بسیاری از افراد به مرجعیت رسیدند ولی وارث امام شدن مهم است. البته این امر نیز شدنی است.
این مرجع تقلید شیعیان خاطرنشان کرد: نظام امامت و امت پس از رژیم پهلوی پدیدار شد. باید تلاش کنیم که امام فعلی ما را جانشین امام عصر (عج) بدانیم. باید اساس دین را دریابیم. باید امامی فکر کنیم. باید روی نهج البلاغه و اهل بیت (ع) و قرآن فکر کنیم تا دین اهل بیتی داشته باشیم. این بزرگان که رحلت کردند و شاگردانی تربیت کردند اساس این شاگردان هم باید با علم الدراسه باشد هم به علم الوراثه بشود. مجتهد و مرجع به جای امام نمینشیند بلکه وارث به جای امام مینشیند.
وی در بخش دیگر سخنان خود ابراز کرد: شهید سیدحسن نصرالله سالهایی که در قم در درس تفسیر شرکت میکرد آیاتی که همیشه در سخنرانیهای خود بیان میکرد را فراگرفته بود. سالهایی که قم بود در تفسیر شرکت میکرد. در سفری که به لبنان رفتم نیز از آن دوران تحصیل در قم به نیکی یاد میکرد. آری، قرآن میتواند چنین افرادی بپروراند. قرآن کتاب عادی نیست، چون جن و انس نمیتوانند آن را بیاورند.
وی توضیح داد: اینکه شهید سیدحسن نصرالله دنیا را تکان داد به برکت قرآن بود. وقتی ایشان قرآنی زندگی کرد و با عترت و اهل بیت (ع) بود به این مقام رسید. این راه برای همه باز است.
آیتالله جوادی آملی در بخش پایانی این جلسه از رهبر معظم انقلاب، مراجع عظام، علما، فضلا، مسئولان و مردم که در این همایش شرکت حضور داشتند تقدیر و تجلیل کرد.