کد خبر:۱۲۴۳۸۰۲
رییس پلیس راهور یزد:

هدف از جریمه و توقیف ایجاد فرهنگ ایمنی و مسئولیت‌پذیری در رانندگان است

رئیس پلیس راهور استان یزد گفت: هدف ما از جریمه و توقیف خودرو، ایجاد فرهنگ ایمنی و مسئولیت‌پذیری در رانندگان است.

به گزارش گروه استان‌های خبرگزای دانشجو، سرهنگ عزیزالله دستوار رئیس پلیس راهور استان یزد گفت: جریمه و توقیف خودرو، ابزار‌هایی هستند که به ما کمک می‌کنند تا از بروز حوادث جلوگیری کنیم؛ هدف ما از این اقدامات، تنبیه نیست، بلکه ایجاد فرهنگ ایمنی و مسئولیت‌پذیری در رانندگان است.

دستوار با اشاره به یکی از مهم‌ترین مسائل مرتبط با ایمنی خیابان‌ها و تخلفات حادثه‌خیز، گفت: متأسفانه، هر ساله شاهد حوادث ناگواری هستیم که ناشی از تخلفات رانندگی است؛ این تخلفات نه تنها جان رانندگان و سرنشینان را به خطر می‌اندازد، بلکه امنیت جامعه را نیز تحت تأثیر قرار می‌دهد.

وی ادامه داد: تخلفات حادثه‌خیز، مانند سرعت غیرمجاز، عدم رعایت حق تقدم و استفاده از تلفن همراه در حین رانندگی، از جمله عواملی هستند که می‌توانند به حوادث جدی منجر شوند؛ به همین دلیل، پلیس راهور استان با جدیت تمام به شناسایی و برخورد با این تخلفات می‌پردازد.

دستوار با بیان اینکه ما به دنبال این هستیم که شهروندان با آگاهی از قوانین و رعایت آنها، به ایمنی خیابان‌ها کمک کنند، تصریح کرد: شهروندان با رعایت قوانین، به حفظ جان خود و دیگران کمک کنند تا با هم جاده‌ها را به مکان‌های امن‌تری تبدیل کنیم.

رییس پلیس راهور استان یزد در ادامه توصیه‌هایی در مورد سرعت غیرمجاز داشت و گفت: سرعت غیرمجاز حین رانندگی می‌تواند فاجعه بار بوده و عواقبی، چون جان باختن یک یا چند نفر انسان را به همراه داشته باشد.

وی اظهار داشت: متاسفانه افرادی که از سرعت غیرمجاز حین رانندگی غافل بوده و بدون توجه به جریمه آن، به تردد و رانندگی خود در خیابان‌ها به این شکل ادامه می‌دهند، کم نیستند.

دستوار یادآور شد: این افراد به زعم آن که همیشه قادر به کنترل خودروی خود هستند به این شیوه رانندگی ادامه داده و توجهی به تابلو‌های هشدار سرعت و حتی دوربین‌های کنترل سرعت نصب شده در خیابان‌ها ندارند.

رییس پلیس راهور یزد: جریمه و توقیف برای تنبیه نیست، فرهنگ ایمنی است

رئیس پلیس راهنمایی و رانندگی استان یزد به اهمیت بستن کمربند ایمنی اشاره کرد و گفت: کمربند ایمنی یک سیستم مهار کننده است که خطر صدمات کشنده در تصادفات رانندگی را تا ۴۰ درصد کاهش می‌دهد.

به گفته وی این سیستم، مسافر را به گونه‌ای نگه می‌دارد که در لحظه برخورد، بدن او حرکات ناگهانی که باعث ضربه می‌شود انجام ندهد، این امر احتمال برخورد به قسمت‌های داخلی خودرو و یا در بدترین حالت پرتاب شدن از در یا پنجره خودرو را کاهش می‌دهد.

وی ادامه داد: کمربند ایمنی با نگه داشتن مسافران در جای خود، از تماس بین آنها و صدمات ناشی از رها شدن مسافران در صورت تصادف جلوگیری می‌کند؛ به یاد داشته باشیم که در لحظه تکان و ضربه شدید، افراد کنترل بدن خود را از دست می‌دهند و ضربه‌ای که توسط مسافر دیگری وارد می‌شود می‌تواند منجر به مرگ بقیه همراهان شود.

رییس راهور یزد افزود: استفاده از کمربند ایمنی برای همه سرنشینان خودرو چه در خودرو‌های شخصی و چه در خودرو‌های خدمات عمومی در صندلی‌های جلو یا عقب الزامی است.

ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
پربازدیدترین آخرین اخبار