صادرات لبنیات به یک میلیارد دلار رسید

به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، محمد فربد سخنگوی انجمن صنایع لبنی با بیان اینکه وضعیت تولید لبنیات در سال گذشته نسبتا مناسب بوده است ، گفت: با توجه به کاهش قدرت خرید خانوار برآورد ما بر این است که سرانه مصرف کاهشی بوده است، اما در مقابل صادرات این کاهش مصرف را جبران کرده است.
به گفته وی، برآوردها حاکی از آن است که صادرات لبنیات در سال گذشته به یک میلیارد دلار رسیده است.
فربد ادامه داد: مجموعه تولید نه تنها در حوزه صنعت لبنیات، بلکه در تمامی حوزه های تولیدی در کشور این نقیصه وجود دارد که آمار دقیقی وجود ندارد. در حوزه لبنیات وقتی گزارش های شرکت های بورسی عرضه می شود، آن گزارش ها و اطلاعاتی که مورد مطالعه ما قرار می گیرد، به صنعت تعمیم می دهیم که رشد تولید افزایشی یا کاهشی بوده است و براین اساس به قضاوت مناسبی می رسیم. هرچند برآورد اولیه برآن است که با توجه به درآمد ناچیز مردم و جامعه حقوق بگیر، کاهش مصرف باید اتفاق افتاده باشد، اما این به معنای کاهش تولید نیست چراکه بخشی از محصولات صادر می شود که در سال ۱۴۰۳ صادرات وضعیت بهتری داشته است.
سخنگوی انجمن صنایع لبنی درباره اینکه آیا افزایش صادرات لبنیات صرفا شیرخشک بوده یا خیر؟، بیان کرد: در سنوات گذشته بخشی از صادرات نه همه آن ما مربوط به شیرخشک بوده است که در سال گذشته افزایش صادرات کره این توازن را تغییر داده است.
وی با اشاره به راهکار افزایش سرانه مصرف لبنیات و بازگشت به سرانه مصرف سنوات قبل افزود: توزیع شیرمدارس یکی از راهکارهای اثر گذار در افزایش سرانه مصرف لبنیات محسوب می شود چراکه فرهنگ غذایی در دوران کودکی شکل میگیرد و کودکان را با لبنیات مانوس می کند و دومین مسئله این است که اقشار آسیب پذیر به نوعی کمک شوند به طوریکه لبنیات در سبد مصرف خود را افزایش دهند. به عنوان مثال توزیع کالابرگ الگترونیک اقشار آسیب پذیر و تخصیص آن به لبنیات می تواند به رشد مصرف کمک کند.
به گفته فربد، گزارش مرکز آمار در پایان بهمن حاکی از آن است که صنعت لبنیات جزء صنایعی بوده که کمتر از نرخ تورم افزایش قیمت داشته است به طوریکه در یکسال منتهی به بهمن ۱۴۰۳ رشد نقطه به نقطه قیمت لبنیات ۲۴ درصد بوده است، درحالیکه رشد قیمت ۱۱ ماهه سال اخیر ۲۰.۳ درصد بوده است؛ درحالیکه پیش بینی ما برآن بود که به طور متوسط تا سطح ۳۰درصد افزایش قیمت رخ دهد، این امر اتفاق نیفتاده است و علت این موضوع ناشی از آن است که در ۴ ماهه ابتدای سال ۱۴۰۳ هیچ گونه تغییر قیمتی در لبنیات نداشتیم و تغییر قیمت مربوط به مرداد و شهریور و بعد از آن بوده است.
سخنگوی انجمن صنایع لبنی درباره آخرین وضعیت سرانه مصرف لبنیات بیان کرد: سرانه مصرف لبنیات حدود ۷۰کیلو بر پایه شیر است.
فربد درباره آینده بازار لبنیات گفت: بازار لبنیات همانند صنایع دیگر رکودی است چراکه توانایی مردم برای پوشش هزینه های زندگی کاهش یافته است که در این خصوص صنعت نمی تواند کاری انجام دهد. به عنوان مثال تصور کنید افزایش حقوق و دستمزد در فروردین ماه عملیاتی می شود که براین اساس صنایع ناگریز به تغییر قیمت هستند. گفتنی است حاشیه سود لبنیات به طور متوسط ۴ تا ۵درصد است و حتی برخی شرکت ها زیان ده هستند. این درحالی است که طبق قانون صنعت لبنیات می تواند ۱۷ درصد سود خالص از مجموع فعالیت ها دریافت کند، اما وقتی به طور متوسط بیش از ۴ تا ۵ درصد نمی تواند دریافت کند نشان می دهد که وضعیت خوبی ندارد.
وی با بیان اینکه قیمت لبنیات تا پایان ماه مبارک رمضان تغییری ندارد، تصریح کرد: در شبکه های زنجیره ای، شرکت ها متناسب با توانایی تخفیف هایی در لبنیات اعمال می کنند، اما در مغازه های سطح شهر بدلیل آنکه قابل کنترل نیست که تخفیف کالا بدست مردم می رسد یا نه این امر ارائه نمی شود. تغییر دستمزد حدود ۵ درصد بر قیمت خواهد افزود.