افزایش ۲۰ درصدی برداشت محصولات گلخانهای با فناوری نانوحبات
به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، ظهور تجاری استفاده از فناوری نانوحبابها سبقه طولانی ندارد اما پیشبینیها حاکی از رشد قابل توجه اقتصاد بازار فناوری نانو حباب دارد؛ به طوریکه طبق آخرین ارزیابیها در سالهای اخیر، فروش انواع ژنراتورهای نانو حباب ساز در جهان به بیش از ۳۳ میلیون دلار رسیده است، حال آنکه مدلهای ارزیابی نشان میدهد که این میزان از فروش تا سال ۲۰۳۰ به بیش از ۸۵ میلیون دلار در سراسر دنیا افزایش خواهد یافت.
بر اساس این گزارش، ساخت تجهیزات نانوحباب در سال ۱۴۰۳ مورد حمایت ستاد نانو و میکرو معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان قرار داشت. این حبابهای گازی که ابعادشان به کمتر از ۲۰۰ نانومتر میرسد، بهراحتی در سیالات حل میشوند، در ظاهر ناپیدا هستند، اما درون آنها پر از ظرفیتهایی است که میتوانند صنایع مختلف را از تصفیه آب گرفته تا پزشکی و حتی نفت و گاز را متحول کنند.
به طور مثال یکی از نخستین بخشهایی که نانوحبابها بسیار مورد توجه قرار گرفت، حوزه تصفیه آب بود. با افزایش سطح تماس اکسیژن و آب، فرآیندهای بیولوژیکی در تصفیهخانهها بهبود مییابد. در کشاورزی، نانوحبابها میتوانند مواد مغذی را سریعتر به ریشه گیاه برسانند. در آبزیپروری نیز، اکسیژن بیشتر در آب به معنای رشد بهتر ماهیها و میگوها است.
استفاده از سامانه نانو حباب در بیش از ۱۰۰ گلخانه آبکشتی
حجم فروش تجهیزات نانوحباب در دو سال اخیر حدود یکهزار و ۶۰۰ میلیارد ریال بود و استفاده از سامانه نانو حباب در بیش از ۱۰۰ گلخانه آبکشتی (هیدروپونیک) صیفیجات، منجر به افزایش ۲۰ درصدی در برداشت محصولات گلخانهای و افزایش ۲۵ تا ۳۰ درصدی ارزش غذایی محصولات شده است.
بر اساس اعلام ستاد نانو و میکرو معاونت علمی، اگر همه این گلخانهها به سامانه نانوحباب مجهز شوند، پیش بینی میشود افزایش ۱۵ درصدی برداشت محصول معادل با ایجاد ۱۵۰ هکتار گلخانه جدید را به دنبال خواهد داشت.
برای ساخت ۱۵۰ هکتار گلخانه و افزایش ۱۵ درصدی تولید محصولات آبکشت، به سرمایهگذاری ۳ هزار و ۷۵۰ میلیارد تومان نیاز است اما با بهرهگیری از فناوری نانوحباب، میتوان با صرف تنها ۵ درصد از این هزینه، به همان نتیجه دست یافت.
افزایش تراکم آبزیپروری تا دو برابر با نانوحبابها
استفاده از این سامانه در ۱۰ استخر پرورش ماهی در کشور به دلیل بهبود کیفیت آب، توزیع یکنواخت اکسیژن و کاهش تلفات منجر به افزایش تراکم آبزیپروری تا دو برابر شده است.
تولید سالانه محصولات آبزی در ۲۵ هزار مزرعه پرورش آبزی کشور حدود ۵۰۰ هزار تن است که در صورت تجهیز تمام این مزارع به سامانه نانوحباب و با توجه به افزایش ۱۰۰ درصدی تراکم محصول، این تولید به یک میلیون تن خواهد رسید.