اظهارات عجیب معاون وزیر صمت/ مرکز مبادله: ۷۷ درصد از ارز کشور به صنعت اختصاص مییابد
گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو: ابراهیم شیخ، معاون صنایع عمومی وزیر صمت طی هفتههای اخیر در مصاحبهای ادعا کرده است که هنوز مرکز مبادله ارزی نتوانسته میزان ارز مورد نیاز صنایع را تأمین کند و با اشکالات فنی مواجه است؛ وی ابراز امیدواری کرده که بانک مرکزی بتواند هرچه سریعتر این مشکل را حل کند.
این مقام مسئول نیز پیشتر از این در نشست خبری اعلام کرده بود سامانهای که اخیراً بانک مرکزی تحت عنوان مرکز مبادله ارزی ایجاد کرده نتوانسته سرعت عمل و چابکی خود را در تخصیص ارز داشته باشد.
در اینجا توجه به دو نکته ضروری بنظر میرسد؛ در وهله اول باتوجه به اینکه آمار اعلام شده از سمت مرکز مبادله ارز و طلای ایران نشان میدهد بیش از ۷۵ درصد ارزی که برای واردات تامین شده مربوط به بخش صنعت بوده است و همین موضوع نشاندهنده توجه به این حوزه است.
در وهله دوم باید به این موضوع توجه کرد که مرکز مبادله نقشی در اعطا و تخصیص ارز صادرکنندگان و واردکنندگان ندارد و این فرایند توافقی و بدست تجار شکل میگیرد؛ بنابراین ساز و کار این مرکز با توضیحات معاون صنایع عمومی وزیر صمت دارای تفاوت است.
مرکز مبادله ارز و طلا نیز به تازگی درخصوص این اظهارات ابراهیم شیخ، معاون صنایع عمومی وزیر صمت اطلاعیهای منتشر کرده است. متن این اطلاعیه به شرح زیر است:
«۱- بانک مرکزی در سال ۱۴۰۳ بیش از ۶۶،۸ میلیارد دلار ارز برای واردات کالاهای اساسی، دارو، تجهیزات پزشکی، صنایع و نیازهای خدماتی تامین ارز کرده که ۵۱.۳ میلیارد دلار از این حجم تامین ارز، به واردات بخش صنعت و معدن و تجارت تخصیص داده شده است.
۲- این اعداد و ارقام نشان میدهد که ۷۷ درصد ارز تامین شده توسط بانک مرکزی برای واردات بخش صنعت مصرف شده است؛ این در حالی است که سهم واردات کالاهای اساسی، دارو و تجهیزات پزشکی که معیشت و سلامتی عموم مردم به آن وابسته است، حدود ۲۱ درصد بوده است. تامین ارز نیازهای غیربازرگانی (خدماتی-۶۳ سرفصل است) مانند ارز مسافرتی، دانشجویی، شرکتهای هواپیمایی، درمانی، فرصتهای مطالعاتی و ... فقط ۱،۳ میلیارد دلار یعنی کمتر از ۲ درصد کل تامین ارز کشور بوده است.
۳- صنایع حمل ونقل و خودرو، ماشین آلات و تجهیزات تولید و صنایع معدنی به ترتیب با ۹،۲، ۶ و ۵.۵ میلیارد دلار بیشترین سهم از واردات صنایع را به خود اختصاص داده است یعنی این سه گروه صنعتی به تنهایی بیش از ۲۰ میلیارد دلار ارز گرفتهاند.
۴- انتقال معاملات ارز تجاری و بازرگانی به بازار ارز تجاری مرکز مبادله ایران از آذرماه سال ۱۴۰۳ صورت گرفته است؛ از مجموع ۵۱،۳ میلیارد دلار ارز تامین شده برای واردات صنایع طی سال ۱۴۰۳، حدود ۷ میلیارد دلار از طریق بازار ارز تجاری تامین شده است. این موضوع نه تنها هزینه مبادلات را کاهش داده، بلکه فرآیند سهل و مکانیزه خرید و فروش ارز تجاری در سامانه ارز تجاری مرکز مبادله ایران رضایت بازرگانان و فعالان بخش خصوصی را نیز به دنبال داشته که گفتوگو با این بازرگانان و مراجعه به رسانهها میتواند اطلاعات درستی را در اختیار جناب آقای شیخ قرار دهد.
۵- مرکز مبادله ارز و طلای ایران ارتباط تنگاتنگ و مداومی با وزارت صنعت، معدن و تجارت دارد و به صورت مرتب اقدام به بررسی شرایط تولید و تبادل نظر با این وزارتخانه میکند و نمایندگان این وزارت خانه با حضور مرتب در جلسات مرکز مبادله در جریان مسایل هستند. به نظر میرسد اگر جناب شیخ پیش از انجام مصاحبه اقدام به اخذ اطلاعات از سایر بخشهای وزارت صمت میکرد نیازی نبود این موضع گیریها را داشته باشد.»