
آب شرب سد نرماب توسط چینیها به گنبد منتقل میشود

به گزارش گروه استانهای خبرگزاری دانشجو، ایرج حیدریان در گفتوگو با خبرنگاران اظهارکرد: سرانه آب در گلستان تنها هزار و ۲۵۰ مترمکعب است؛ اما این رقم در مقایسه با میانگین کشوری هزار و ۶۰۰ مترمکعب و حتی بیشتر در برخی استانهای همجوار، نشاندهنده عمق فاجعه آب در گلستان است.
وی با انتقاد از الگوی ناکارآمد مصرف آب در بخش کشاورزی، اعلام کرد که ۸۸ درصد منابع آب زیرزمینی گلستان در این بخش مصرف میشود، اما بهرهوری آن تنها ۳۰ درصد است و ۷۰ درصد آب به هدر میرود.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای گلستان با مقایسهای تکاندهنده افزود: در گذشته، کشت پنبه با مصرف سه هزار مترمکعب آب در هر هکتار انجام میشد، اما امروز کشت شالی با مصرف سرسامآور ۱۵ هزار مترمکعب در هر هکتار، منابع آبی استان را به تاراج برده است.
حیدریان با اشاره به سطح زیرکشت ۷۰ هزار هکتاری شالی در گلستان، هشدار داد: هر سال یک میلیارد مترمکعب آب، معادل نیمی از منابع زیرزمینی استان، صرف تولید یک محصول میشود و نیم دیگر نیز به سایر محصولات زراعی و باغی اختصاص مییابد.
وی اصلاح فوری الگوی کشت و توقف کشت محصولات پرآببر را تنها راه نجات منابع آبی گلستان دانست.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای گلستان با اشاره به وضعیت وخیم سد گلستان در گنبدکاووس، گفت: این سد که در سال ۱۳۷۹ ساخته شد، به دلیل ورود گلولای ناشی از فرسایش خاک در ۱۱۰ هزار هکتار اراضی شیبدار، بخش عمده ظرفیت ذخیرهسازی خود را از دست داده است.
وی نرخ فرسایش خاک در گلستان را ۹۰ تن در هکتار اعلام کرد که ۶ برابر میانگین کشوری (۱۵ تن در هکتار) است. برای احیای این سد حیاتی که نقش مهمی در کنترل سیلابها دارد، ۳۰۰ میلیارد ریال اعتبار مورد نیاز است.
حیدریان از برنامههای اضطراری برای مقابله با کمبود آب خبر داد. شیرینسازی آب دریا یکی از این طرحهاست که مجوز آن صادر شده و بهزودی فراخوان جذب سرمایهگذار اعلام خواهد شد. همچنین، تکمیل پروژههای زیرساختی مانند خط انتقال آب از سد نرماب به گنبدکاووس نیازمند افزایش سقف اعتباری به ۱۱ هزار میلیارد ریال است که از طریق همکاری با بانک توسعه تعاون و یک شرکت چینی تأمین خواهد شد.