
رقابت ۵ ربات پرنده در نوزدهمین ربوکاپ آزاد ایران

محمد نوروزی سرپرست لیگ رباتهای پرنده نوزدهمین دوره مسابقات ربوکاپ آزاد ایران در گفتگو با خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو گفت: این لیگ راجع به رباتهای پرنده ای است که در یک سناریو و داستان امداد و نجات باید از یک پنجره یا روزنهای که قابل ورود است، وارد یک محیط ساختمانی که دچار حادثه ای مانند زلزله شده شوند.
وی اضافه کرد: بعد از ورود ربات به ساختمان در وهله اول انتظار داریم، ربات پرنده کاوش و جستجوی خودکار داخل ساختمان را انجام دهد. در وهله دوم انتظارمان از ربات تشخیص یکسری علائم مثل علائم صورت و دست انسان و یکسری از کارهای دیگر است. همچنین انتظار داریم به طور مثال به موانع برخورد نکند و یا اگر یک شلنگ روی زمین است بتواند از روی آن حرکت کند.
نوروزی افزود: محل نشستن و برخاستن ربات نیز یک صفحه متحرکی است که حرکت کرده و به صورت دینامیک و پویا بتواند در هر لحظه کنترل داشته باشد. بنابراین این ربات ها (به جز بحث مکانیک و الکترونیک) هم باید هدایت ناوبری و هم هوش مصنوعی داشته باشند. از آنجایی که محیط داخل ساختمان است، سنسورهایی مثل جی پی اس کار نمیکند بنابراین تمام کارها باید با سنسورهایی مثل لیزر انجام شود.
وی درباره تعداد تیم های شرکت کننده در لیگ ربات های پرنده بیان کرد: در ابتدا ۲۰ تیم ثبت نام کردند که ۱۱ تیم به عنوان تیم های شایسته شرکت در رقابتها انتخاب شدندو در نهایت ۵ تیم در رقابت حاضر شدند.
او در مورد رقابت ها در روز اول اضافه کرد: روز اول برای تست کردن تیم ها است و راندهای اصلی از فردا شروع میشود ولی در تستهایی که گرفته شده، تیم ها توانسته اند به اصطلاح از پنجره ها و موانع رد شده و علائم را تشخیص دهند.
نوروزی درباره نحوه حمایت از ایدههای برتر دانشجویی توضیح داد: ما به جز مقامهای اصلی لیگ، یک چالش فنی یعنی بهترین ناوبری یا بهترین هدایت ربات در یک محیط بسته را تعریف کردیم (که مشوقی برای دانشجویان است). همچنین اگر دانشجویان بتوانند برای چالش های موجود در ابعاد بزرگ مثل یک محیط ۲۰۰ متر در ۳۰۰ متر راه حل پیدا کنند، از سوی مراکزی حمایت خواهند شد. با این مراکز قراردادهایی منعقد خواهد شد که محصول آنان را خریداری میکند. ما نیز یکسری قراردادها داریم و اگر تیمی توانمند مشاهده کنیم از آنان دعوت به همکاری به عمل میآوریم. به طور مثال قرار است موسسهای که فعالیتش به اصطلاح سفارش محصولات رباتیک و عقد قرار داد است در نمایشگاه حاضر شده و از لیگ بازدید کنند و قرار است اگر ظرفیتها و پتانسیلها شناسایی شود، قطعاً وارد فاز تجاری یا عقد قرارداد پژوهشی شویم.
وی درباره مقایسه این دوره با دوره های قبل گفت: این رقابت ها نزدیک به ۱۰ سال است که برگزار میشود، هر سال سناریو و قوانین مسابقات سختتر میشود. وقتی رباتها به قدرت گذشته کار خود را انجام می دهند یعنی در این زمینه پیشرفت کرده اند. ما امسال نسبت به پارسال قوانین را در مورد رد شدن از پنجره، نحوه امتیاز دهی، شناسایی علائم و موانع سختتر کرده ایم. در طی جلسه ای قوانین فنی توضیح را توضیح داده و تیمها برای شرکت در مسابقه اعلام آمادگی کردند.