وزیر علوم: استقلال مالی دانشگاهها دستیافتنی است /ضرورت تحول اساسی در نظام تغذیه دانشجویی

به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، حسین سیمایی صراف امروز، ۱۸ اردیبهشت در آیین اختتامیه اجلاس معاونان اداری و مالی دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی پژوهشی و فناوری کشور که در شیراز برگزار شد، با تاکید بر نقش کلیدی این مدیران در توسعه دانشگاهها و تحقق استقلال مالی، خواستار تحول در رویکردها و بهرهگیری از ظرفیتهای قانونی برای ایجاد منابع غیربودجهای شد.
وزیر علوم، تحقیقات و فناوری همچنین بر لزوم بهینهسازی مصرف منابع، توجه به رفاه دانشگاهیان و تحول در نظام تغذیه دانشجویی تاکید کرد.
سیمایی صراف با اشاره به اهمیت نقش مدیران مالی دانشگاهها، گفت: همه ما جمع شدیم برای اینکه در خدمت دانشگاه باشیم و دانشگاه قرار است که در خدمت توسعه کشور باشد، بنابراین کار به خصوص در بخش اداری انصافاً باید با این چشمانداز مورد توجه قرار گیرد.
وی تاکید کرد: مدیران مالی با حمایت از بخشهای پژوهش، فناوری و دانشجویی، نقش بسیار بزرگی در پیشبرد اهداف دانشگاهها ایفا میکنند.
ضرورت رعایت اخلاق و کرامت انسانی در تعاملات
سیماییصراف با تاکید بر رعایت اخلاق و کرامت انسانی در تعاملات خطاب به معاونان اداری مالی دانشگاهها گفت: معاونان اداری مالی دانشگاهها باید به تعبیر قرآن امین، حافظ و واضح امانتدار باشند و از طرفی این افراد هم با منابع انسانی اعم از دانشجو، کارمند و استاد سرو کار دارند که باید در این برخوردها به کرامت انسانی توجه داشت و این مسئله را از روز اول مورد تأکید قرار دادیم.
وزیر علوم، تحقیقات و فناوری از مدیران مالی خواست تا در مواجهه با مراجعان، همکاران اداری، اساتید و دانشجویان، کرامت انسانی را رعایت کرده و از هرگونه بداخلاقی و اطاله دادرسی پرهیز کنند.
ایجاد منابع غیربودجهای؛ ضرورتی اجتنابناپذیر
وی با اشاره به محدودیت منابع دولتی، بر ضرورت ایجاد منابع غیربودجهای برای دانشگاهها تاکید کرد و گفت: منابع کشور محدود است و در شرایط بسیار دشواری کار میکنیم. ما دانشگاهی هستیم و حتماً راههایی برای پیدا کردن منابع غیربودجهای وجود دارد. دانشگاه با این همه ادعا، مدعی شرکت دانشبنیان، خلاقیت و نوآوری چرا نتواند منابع مالی خود را اداره کند.
سیمایی صراف از مدیران مالی دانشگاهها خواست تا با استفاده از ظرفیت مشاوران اقتصادی و ظرفیتهای موجود در دانشکدههای اقتصاد، به دنبال راهکارهای نوآورانه برای ایجاد منابع درآمدی پایدار برای دانشگاهها باشند.
وزیر علوم، مولدسازی داراییهای دانشگاهها را یکی از راهکارهای مهم برای استقلال مالی برشمرد و گفت: مولدسازی کار مسئولان مالی دانشگاههاست. خوشبختانه اموال دانشگاهها است اما غیرمولد هستند. دانشگاهها ثروتمند هستند اما از آن ثروت استفاده نمیکنند لذا مدیران مالی دانشگاهها با شناسایی داراییهای غیرمولد دانشگاهها، نسبت به مولدسازی آنها اقدام کرده و درآمد حاصل از آن را صرف توسعه دانشگاهها کنند.
وی با اشاره به آمایش آموزش عالی و ضرورت بازنگری در نظام پذیرش دانشجو، گفت: اگر پذیرش دانشجو دست دانشگاه باشد، با توجه به اصل قانون اساسی، ممکن است تعداد پذیرش دانشجو در آن کاهش یابد اما اگر این جسارت انجام شود، میتواند به توسعه قسمتهای مختلف خود بپردازد.
سیمایی صراف تاکید کرد: با کاهش هدفمند و منطقی پذیرش دانشجو، میتوان ضمن ارتقای کیفیت آموزش، هزینهها را کاهش داده و منابع را به سمت پژوهش و فناوری هدایت کرد.
وی با تاکید بر اهمیت رفاه دانشگاهیان، مسکن را یکی از اولویتهای مهم برشمرد و گفت: مسکنسازی و تعمیر مسکن دانشگاهیان وظیفه ماست و اولویت آن به دلایل مختلف برای ما واجب است لذا مدیران مالی دانشگاهها با همکاری سایر بخشهای دانشگاه، نسبت به تامین مسکن مناسب برای دانشگاهیان، به ویژه اساتید و کارکنان، اقدام کنند.
تحول در نظام تغذیه دانشجویی؛ کیفیت بهتر با هزینه کمتر
وزیر علوم در ادامه با انتقاد از وضعیت فعلی نظام تغذیه دانشجویی، خواستار تحول در این حوزه شد و گفت: ما بیش از ۱۰ همت برای تغذیه دانشجویی هزینه میکنیم اما با این وجود، هیچکس راضی نیست. باید بررسی کنیم که از امسال چگونه میتوان برنامهریزی کرد با هزینه کمتر، کیفیت بهتر در این زمینه به دست آید.
سیمایی صراف او از مدیران مالی خواست تا با بررسی تجربیات موفق سایر دانشگاهها و همکاری با کارشناسان تغذیه، نسبت به بهبود کیفیت تغذیه دانشجویان با هزینه کمتر اقدام کنند.
وی در ادامه برنامه هفتم توسعه را نقشه راه دانشگاهها برشمرد و گفت: برنامه هفتم توسعه برای ما مرجع است که باید برای آن آییننامه اجرایی تدوین کنیم و برای آن هم یک کارگروه تشکیل دادیم که تا آخر اردیبهشت باید ارائه شود اما در عین حال از مدیران مالی دانشگاهها میخواهیم تا با مطالعه دقیق برنامه هفتم توسعه، نسبت به تدوین برنامههای اجرایی دانشگاهها در راستای اهداف این برنامه اقدام کنند.
وزیر علوم در پایان سخنان خود با اشاره به ظرفیتهای قانونی موجود برای ایجاد منابع غیربودجهای، گفت: حداقلهای قانونی برای منابع غیربودجهای در اختیار دانشگاهها است؛ در قانون بودجه امسال، یک تبصره برای تهاتر آمده است و بالاتر از آن که به ما اختیار داده شود، مال خود را تحت عنوان حقوقی معتبر اعم از مشارکت، تهاتر و... جابهجا کنیم.