آخرین اخبار:
کد خبر:۱۲۶۳۰۱۷
به همت دفتر پاسداشت زبان فارسی و حوزه هنری زنجان؛

«اردیبهشت پارسی» در زنجان به پایان رسید

به مناسبت روز پاسداشت زبان فارسی و بزرگداشت حکیم ابوالقاسم فردوسی، رویداد «اردیبهشتِ پارسی» با هدف ارج نهادن به زبان و ادب فارسی، در روز‌های ۲۴ و ۲۵ اردیبهشت ۱۴۰۴، طی دو روز با برگزاری ۴ کارگاه و آیین پایانی برگزار شد.

به گزارش گروه فرهنگی خبرگزاری دانشجو، به مناسبت روز پاسداشت زبان فارسی و بزرگداشت حکیم ابوالقاسم فردوسی، رویداد «اردیبهشتِ پارسی» با هدف ارج نهادن به زبان و ادب فارسی، در روز‌های ۲۴ و ۲۵ اردیبهشت ۱۴۰۴، طی دو روز با برگزاری ۴ کارگاه و آیین پایانی برگزار شد.

این رویداد که با همکاری حوزه هنری استان زنجان، دفتر پاسداشت زبان فارسی حوزه هنری، سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهرداری زنجان و نهاد کتابخانه‌های عمومی استان زنجان برگزار شد، میزبان جمعی از استادان، پژوهشگران، شاعران و علاقه‌مندان زبان فارسی بود.

در نخستین روز این برنامه (۲۴ اردیبهشت)، دو کارگاه تخصصی با عنوان «زبان فارسی و نقش آن در استمرار روایت ایرانی» توسط استاد زهیر توکلی و «زبان فارسی و اسطوره» توسط استاد یوسفعلی میرشکاک برگزار شد. روز دوم (۲۵ اردیبهشت) نیز دکتر قربان ولیئی با موضوع «زبانِ حیرانی؛ درنگی در نسبت زبان و عرفان» و استاد ناصر فیض با عنوان «ظرفیت‌های زبان فارسی و طنز»، به ارائه دیدگاه‌ها و تحلیل‌های تخصصی خود پرداختند. این کارگاه‌ها با استقبال پژوهشگران و دانشجویان حوزه زبان و ادبیات فارسی همراه بود و برای آنها پیش‌ثبت‌نام نیز انجام شده بود.

نخستین کارگاه ادبی این رویداد؛ ساعت ١۵ روز چهارشنبه ٢۴ اردیبهشت ماه ١۴٠۴ با حضور استاد زهیر توکلی پیرامون «زبان فارسی و نقش آن در استمرار روایت ایرانی» برگزار شد.

زهیر توکلی؛ نویسنده، پژوهشگر و مدرس ادبیات فارسی با تأکید بر پیوند مبان سنت و نوآوری گفت: «که اگر سنتی وجود نداشته باشد، آن سنت مرده و به تاریخ پیوسته و اگروجود داشته باشد پس نو است، چون نوآوری در بستر آن صورت می‌گیرد. این مدرس ادبیات فارسی تأکید کرد: شرط حفظ هویت ملی، حفظ زبان و ادب فارسی است، اما در زمان کنونی کم‌تر مورد توجه قرار می‌گیرد و واژگان بیگانه بسیاری در زبان فارسی نفوذ پیدا کرده‌اند. وی یکی از راه‌های پاسداشت زبان فارسی را حفظ شعر دانست و برگزاری مشاعره را از جمله ابزار‌های مؤثر در حفظ زیان اصلی عنوان کرد و افزود: اجرای مراسم مشاعره و رقابت شاعران با یکدیگر می‌تواند به حفظ شعر کمک می‌کند. وی، در این خصوص خواستار توجه بیشتر رسانه‌ها به برنامه‌های ادبی شد.

در کارگاه دوم این رویداد ادبی با عنوان «زبان فارسی و اسطوره» و با حضور استاد یوسفعلی میرشکاک ساعت ١۶:٣٠ روز چهارشنبه در سالن کنفرانس موزه کارخانه کبریت زنجان برگزار شد. استاد میرشکاک با بیان تفاوت شعر مرسل و شعر معاصر، اظهار داشت: «شعر مرسل بسیار دشوار است، چرا که صورت و معنا باید با هم تجلی یابند؛ حال‌آن‌که شعر معاصر بیشتر به شعبده‌بازی می‌ماند.»

روز دوم این رویداد ادبی به برگزاری کارگاه‌های تخصصی با محوریت «زبانِ حیرانی؛ درنگی در نسبت زبان و عرفان» و «ظرفیت‌های زبان فارسی و طنز» اختصاص داشت.

در کارگاه اول که صبح روز پنجشنبه ٢۵ اردیبهشت ماه ١۴٠۴ با حضور دکتر قربان ولیئی؛ شاعر و استاد دانشگاه زنجان برگزار شد، دکتر ولیئی پیرامون زبان و عرفان گفت: زبان فارسی با اینکه یکی از پایه‌های اصلی هویت ایرانی است و به عنوان زبان ملی و رسمی ایران شناخته شده است، ولی هویتی بسیار فراتر از فلات ایران دارد.

دکتر قربان ولیئی در سخنان خود، گستره زبان فارسی را فراتر از مرز‌های جغرافیایی ایران دانست و گفت: «فارسی پس از عربی، زبان دوم جهان اسلام است و در بسیاری از دانشگاه‌های مطرح جهان به عنوان رشته تحصیلی تدریس می‌شود و امروزه هم گروندگان به اسلام در چین و دیگر نقاط آسیا فارسی را به‌عنوان زبان دوم متن‌های اسلامی پس از عربی می‌آموزند.

در آخرین کارگاه اردیبهشتِ پارسی به ظرفیت‌های زبان فارسی و طنز پرداخته شد. استاد ناصر فیض؛ مدیر دفتر پاسداشت زبان فارسی حوزه هنری نیز در سخنانی، زبان را فراتر از واژه‌گذاری روی اشیاء دانست و گفت: «زبان شیوه فکر کردن و زیستن است. آموختن هر زبان جدید، آشنایی با یک فرهنگ و نگرش نو است.» او با اشاره به فعالیت‌های دفتر پاسداشت زبان فارسی حوزه هنری، از تلاش‌های این نهاد در زنده نگه‌داشتن تاریخ زبان فارسی سخن گفت و تأکید کرد: «برای حفظ ارتباط با زبان فارسی، باید هر روز متن خواند، داستان خواند، و به منابع معتبر رجوع کرد.»

وی با اشاره به اینکه در آینده زبان فارسی در کشور‌های مختلف دنیا مورد توجه بیشتری قرار می‌گیرد چرا که زبان فارسی، زبان فرهنگ و زندگی و زبان بین انسان‌ها است، گفت: امکانات روزگار جدید باعث می‌شود ارتباط شما با زبان فارسی حفظ شود.

استاد فیض ادامه داد: ارتباط با زبان باید استمرار داشته باشد، بنابراین شما باید هر روز متن و داستان بخوانید و به پایگاه‌های اینترنتی خوب و کتاب‌های خوب مراجعه و زبان فارسی را تکرار کنید تا فراموش نشود. وی در ارتباط با استاد شهریار و مجموعه حیدر بابا گفت: استاد شهریار در این کتاب با تمام وجود زبان ترکی را ارائه کرد.

‌ویژه برنامه پایانی رویداد ادبی «اردیبهشت پارسی» عصر روز پنجشنبه ۲۵ اردیبهشت‌ماه در سالن اجتماعات کتابخانه سهروردی زنجان برگزار شد. بخش آغازین این مراسم به خیرمقدم گویی مهدی کریمی رییس حوزه هنری استان زنجان اختصاص داشت و برگزاری رویداد ادبی «اردیبهشت پارسی» به مدت دو روز و بهره‌مندی از استادان برجسته ادبی کشور را به نقطه عطفی برای شروع برنامه فرهنگی هنری فاخر عنوان کرد و آن را پیوندی بین شاعران و نویسندگان استان با دیگر مراکز استانی و بخصوص حوزه هنری مرکز و دفتر پاسداشت زبان فارسی دانست. بخش پایانی سخنان به وی به قرائت شعری از حسین منزوی غزل‌سرای نام آشنای کشور اختصاص داشت.

این مراسم با بخش‌هایی، چون شعرخوانی استادان و شاعران برجسته، سخنرانی استاد فیض، اجرای زنده موسیقی سنتی توسط گروه دف‌نوازان طرب، شاهنامه‌خوانی توسط نوا مصطفوی، از شاعران نوجوان چهارشنبه‌های شعری حوزه هنری همراه بود.

نقطه اوج این آیین فرهنگی، تجلیل از استاد مصدق آقاجانلو، غزلسرای نام‌آشنای استان زنجان و از شاگردان استاد منزوی بود؛ تجلیلی که در فضایی پرشور و صمیمی و در حضور اهالی فرهنگ و ادب انجام شد. در این ویژه‌برنامه، استاد ولی‌الله کلامی زنجانی، دکتر قربان ولیئی، رضا اسم‌خانی، ناصر دوستی و استاد آقاجانلو به شعرخوانی پرداختند و حال و هوای ادبی و شاعرانه خاصی به برنامه بخشیدند.

برنامه «اردیبهشت پارسی» جلوه‌ای ارزشمند از پاسداشت هویت فرهنگی و زبان فارسی بود که با حضور چهره‌های برجسته و استقبال مخاطبان، به همت حوزه هنری زنجان جلوه‌ای ماندگار در تقویم فرهنگی استان زنجان رقم زد.

ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
پربازدیدترین آخرین اخبار