
تأکید رئیس جهاد دانشگاهی بر جایگاه دینی و اخلاقی مسئولیت اجتماعی/ ضرورت افزایش خودآگاهی عمومی نسبت به این حوزه

به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، علی منتظری، رئیس جهاد دانشگاهی، در مراسم افتتاحیه نخستین همایش ملی «تجارب مسئولیت اجتماعی در ایران» که امروز (۲۹ اردیبهشتماه) به همت گروه جامعهشناسی پژوهشکده مطالعات توسعه این نهاد آغاز به کار کرد، گفت: در موضوع مسئولیت اجتماعی، دو مفهوم بیشتر مورد توجه قرار گرفته است؛ یکی، مفهوم ایدئولوژیک که در آن مسئولیت اجتماعی بهعنوان یک رویکرد ایدئولوژیک در فرهنگ غرب مطرح شده و سازمانها و شرکتها با هدف ایفای بخشی از وظایف خود برای رشد جامعه، نوعی سرمایهگذاری اجتماعی یا اقدام خیریه انجام میدهند.
وی افزود: مفهوم دیگر، مسئولیت اجتماعی بهعنوان یک ارزش اخلاقی است که بر اساس آن، افراد یا سازمانها دست به اقداماتی خیرخواهانه و اجتماعی میزنند تا مردم از منافع آن بهرهمند شوند.
منتظری با تأکید بر اینکه مسئولیت اجتماعی عمدتاً در ذیل مفهوم اخلاق مورد توجه قرار گرفته است، ادامه داد: در فرهنگ دینی ما نیز آموزههای فراوانی درباره مسئولیت اجتماعی وجود دارد و تفاوت نگاه ما با دیگران در همینجاست.
رئیس جهاد دانشگاهی، یکی از پیامدهای مهم مسئولیت اجتماعی را گسترش عدالت اجتماعی دانست و گفت: در فرهنگ غرب، عدالت در چارچوب اخلاق تعریف و بهعنوان یک کنش اخلاقی تلقی میشود، اما در اسلام، عدالت خود دارای اصالت است.
وی افزود: نگاه اسلام به عدالت و عدالت اجتماعی، نگاهی اصیل است؛ تا جایی که شهید مطهری معتقد است: اگر چیزی عادلانه بود، اسلامی است و اگر چیزی ناعادلانه بود، حتماً غیر اسلامی است. مرز میان اسلامی و غیر اسلامی بودن، عدالت است؛ این نکتهای دقیق است که شهید مطهری به آن اشاره نمودهاند.
وی افزود: «خوشا به حال آنکه به بندگان خدا نیکی کند و برای آخرت خود زاد و توشه برگیرد». در این بیان، پرداختن به نیاز دیگران، دیدن، شنیدن و تعامل با جامعه که مصادیقی از مسئولیت اجتماعی هستند، موجب بهبود حال فرد و اصلاح وضعیت جامعه میشود.
وی در ادامه به فرمایشی از امام حسین (ع) اشاره کرد و گفت: ایشان میفرمایند: «برآوردن حاجت و برطرف کردن مشکلات مردم به دست شما، از نعمتهای خدا نسبت به شماست.». این بدان معناست که اگر در یک اقدام اجتماعی، واسطه خیر شدید و مسئولیت خود را ایفا کردید، این خود رحمتی الهی است که باید با خلوص نیت و بدون منتگذاری از آن استقبال کرد.
رئیس جهاددانشگاهی افزود: گاه ممکن است مشارکت در فعالیتهای اجتماعی و خیرخواهانه، هزینههایی مادی یا روحی برای افراد داشته باشد، اما باید مراقب بود که با منت یا رنجش همراه نباشد.
وی در پایان سخنان خود با گرامیداشت یاد و خاطره شهدای خدمت، بهویژه آیتالله شهید رئیسی، از همه دستاندرکاران برگزاری این همایش قدردانی کرد و گفت: اقدام ارزشمندی انجام شد و امید است که ثمره این نشستها و همایشها، افزایش خودآگاهی عمومی نسبت به مسئولیت اجتماعی باشد.