
عملکرد بسیاری از صندوقهای بازنشستگی شفاف نیست

به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، احمد میدری وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی روز دوشنبه در آیین بزرگداشت بیستمین سالروز تاسیس صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستاییان و عشایر، با اشاره به خدمات خیرین حوزههای مختلف همچون مدرسهسازی و سلامت افزود: خیرین عرصه مدرسهسازی کارنامهای دارند که نتیجه آن بهوضوح دیده میشود اما در کشور ما گروهی از خیرین سیاستی هم حضور دارند که با سیاستگذاریهای درست، زیرساختهای اثرگذار و بادوامی را ایجاد میکنند؛ هرچند نام و چهرهشان ناشناخته میماند.
وی ساختار صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستاییان و عشایر را چابک با حوزه فعالیت وسیع برشمرد و گفت: این صندوق برخلاف دیگر صندوقها، به سمت فعالیت بنگاهداری گسترده نرفته و تمرکز آن بر بهبود خدمات بیمهای است.
وی با انتقاد از عدم شفافیتهای آماری در برخی صندوقها خاطر نشان کرد: با اینکه عملکرد صندوقهای کشور شفاف نیست، صندوق بیمه کشاورزان و روستاییان از بسیاری تخلفات به دور بوده و الگوی مناسبی ارائه داده است. دروغ گفتن در دین ما امری نکوهیده است و اگر آمار ما دچار دستکاری شود، اعتماد عمومی فرو میریزد.
میدری با تاکید بر اینکه مدیریت دارایی صندوقها باید با رویکرد حرفهای و جهانی انجام شود تا حقوق بازنشستگان و بیمهشدگان تأمین گردد، خاطر نشان کرد: نباید اشتباهات کوتاهمدت، آینده صندوق را به خطر اندازد؛ زیرا چنانچه محاسبات بیمهای درست نباشد، در آینده دولتها مجبور به چاپ پول خواهند شد و بحران جدیدی رقم خواهد خورد.
وی اضافه کرد: صندوق بیمه کشاورزان بر اساس مشارکت داوطلبانه شکل گرفته که در دنیا الگویی کمنظیر است، چون معمولاً بیمههای پایه جهان بر اساس مشارکت اجباری یا کسر از حقوق است.
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی در عین حال یادآور شد که نوسان شدید درآمدی بهویژه در میان روستاییان، باعث ریزش تعداد بیمهشدگان میشود. کشاورزی که امسال با ضرر مالی روبهرو شده، طبیعی است که دیگر علاقهای به ادامه بیمه نداشته باشد.
میدری تاکید کرد: یکی از راهحلها آن است که دولت از منافع درآمدی بخش کشاورزی، مانند عوارض آب یا معاملات کشاورزی، بخشی را بهعنوان حق بیمه روستایی اختصاص دهد، زیرا نمیتوان مشارکت بیمه را کاملاً داوطلبانه رها کرد.
وی افزود: صندوق باید علاوه بر برخورداری از یارانه دولتی و اعتبارات پایدار، با مشارکت کارشناسان و مدیران خود همواره از محاسبات حرفهای و سیاستگذاری دقیق بهره ببرد. اگر همچون گذشته بدون کار کارشناسی اقدام شود، آینده کشور با بحرانی سنگین روبهرو خواهد شد.
میدری اعلام کرد: نباید صندوق بیمه روستاییان در آینده به سمت پرداخت یارانه سالمندی صرف حرکت کند، بلکه مشارکت افراد در پرداخت حق بیمه باید مبنا باشد. پرداخت یارانه صرف نقض عدالت است و آن را نباید پایه سیاستگذاری قرار داد.
وی با قدردانی از تمامی مدیران و کارشناسان صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستاییان و عشایر و سایر فعالان این عرصه، گفت: زحمات شما عزیزان در اقصی نقاط کشور، مصداق بارز سربازی گمنام و خدمت به توسعه کشور است و امیدوارم با تلاش جمعی بتوانیم صندوق را به الگویی پایدار و قابل اتکا برای آیندگان تبدیل کنیم.