
محدودیت در توانبخشی، ناشی از نگاه نادرست به جامعه هدف است

به گزارش گروه استانهای خبرگزاری دانشجو، همزمان با آغاز هفته بهزیستی و در راستای گسترش خدمات اجتماعی و توانبخشی، آیین افتتاح «مرکز مدیریت مورد» و «خانه کوچک مهر یاران» امروز با حضور رضا جعفری، مدیرکل بهزیستی گیلان و سید محمدجواد حسینی، رئیس مرکز مشارکتهای مردمی و توسعه ظرفیتهای اجتماعی سازمان بهزیستی کشورو جمعی از مسئولان شهرستانی در لاهیجان برگزار شد.
رضا جعفری مدیرکل بهزیستی گیلان در این مراسم با اشاره به آغاز هفته بهزیستی از ۲۵ تا ۳۱ تیرماه با شعار ملی «با هم برای بهزیستن؛ مشارکت امروز، توانمندسازی فردا»، از افتتاح چند پروژه در نقاط مختلف استان گیلان خبر داد و اظهار کرد: «خانه کوچک حمایتی مهر یاران در لاهیجان» و «مرکز نگهداری پسرانه ۱۲ تا ۱۸ سال در رودسر» از دیگر برنامههای شاخص این هفته هستند.
وی درباره کارکرد «مرکز توانمندسازی و جامعهپذیری بهبودیافتگان» که در قالب مرکز مدیریت مورد فعالیت میکند، گفت: این مرکز به افراد در حال بهبودی خدماتی از قبیل آموزش مهارتهای زندگی سالم، آموزشهای شغلی، خدمات رواندرمانی، پیشگیری از عود اعتیاد، تداوم درمان جسمی و روانی و سایر حمایتهای اجتماعی ارائه میدهد.
به گفته مدیرکل بهزیستی استان گیلان، در این مرکز، خدمات تخصصی توسط تیمی متشکل از مددکاران اجتماعی و روانشناسان ارائه میشود و مراحل مختلفی چون ارزیابی، تسهیلگری و حمایتیابی برای دریافتکنندگان خدمات با هدف بهبود کیفیت زندگی آنان انجام میگیرد.
جعفری اهداف این مراکز را شناسایی و اولویتبندی نیازهای فرد در مسیر درمان، کمک به تداوم مراقبت جسمی و روانی، تسهیل دسترسی به محیطی امن و حمایتگر، افزایش دسترسی به خدمات اجتماعی پس از درمان، ایجاد یا تقویت شبکه اجتماعی برای افراد بهبودیافته برشمرد و افزود: مرکز مدیریت مورد در حال حاضر در سه شهرستان رشت، لاهیجان و لنگرودراهاندازی شده و خدمات آن به افراد ترخیصشده طبق دستورالعملهای ابلاغی توسط مددکار و روانشناس ارائه میشود.
وی با اشاره به روند جذب نیروهای شاغل در این مراکز تصریح کرد: متقاضیان از طریق فراخوان عمومی و پس از بررسی پاکتهای ارسالی و مصاحبههای تخصصی، انتخاب و به کارگیری شدهاند، همچنین تنها مراکزی که دارای مجوز بهزیستی در حوزه پیشگیری و درمان اعتیاد هستند و همچنین مراکز «مثبت زندگی»، امکان دریافت تأییدیه برای استقرار واحد مدیریت مورد را دارند.
به گفته مدیرکل بهزیستی گیلان، منابع مالی این برنامهها بر اساس تعرفه مصوب کشوری تأمین و پرداخت میشود و در مجموع برای پروژههای هفته بهزیستی در گیلان، بیش از ۴۳۰ میلیارد ریال اعتبار تخصیص یافته است.
جعفری همچنین در خصوص مرکز تازهتأسیس خانه کوچک مهر یاران در لاهیجان بیان کرد: این مرکز به نگهداری از زیر ۱۰ نفر معلول ذهنی خفیف فاقد سرپرست یا بدسرپرست میپردازد و با رویکردی جدید در راستای الگوی تلفیق اجتماعی، هدف آن ادغام اجتماعی مددجویان در جامعه و تغییر نگاه عمومی نسبت به توانمندیهای آنان است.
وی تأکید کرد که مرکز مهر یاران نمونهای موفق از اجرای سیاستهای توانمندسازی اجتماعمحور بهزیستی است و میتواند به عنوان الگویی ملی در سراسر کشور توسعه یابد.
مدیرکل بهزیستی استان گیلان با اشاره به سیاستهای اصولی سازمان بهزیستی کشور در زمینه تلفیق اجتماعی گفت: خانه کوچک لاهیجان با هدف حضور فعال فرزندان بهزیستی در جامعه و پرهیز از ایزولهسازی راهاندازی شده و در مسیر ازدواجیابی، پیوندهای اجتماعی و شکستن کلیشهها گامهای موثری برداشته است.
جعفری با بیان اینکه ما در توانبخشی، محدودیتی نداریم؛ بلکه آنچه ما را محدود میکند، نوع نگاه و باورهای ماست، افزود: اگر بتوانیم فرصتها را برابر کنیم و نگرشها را اصلاح نماییم، قطعاً عملکرد مطلوبتری در سطح جامعه و حتی در سطح بینالملل خواهیم داشت.
مدیرکل بهزیستی گیلان با بیان اینکه نخستین قدم در تحول، تغییر در نوع نگاه ما به فرزندان بهزیستی است، گفت: اگر من بهعنوان فردی مسئول، با رویکردی دردآشنا و اجتماعی عمل کنم، بسیاری از موانع از میان برداشته خواهد شد. این نگاه باید در ارکان مدیریتی ما جاری شود.
جعفری با تمجید از مدیریت مجموعه خانه کوچک و همکاران این مجموعه بیان کرد: این مجموعه با تکیه بر توانمندیهای درونی، امروز نویدبخش یک منبع حمایتی بزرگ و مستمر برای استان است و میتواند الگویی برای سایر شهرستانها و حتی در سطح ملی است.