آخرین اخبار:
کد خبر:۱۴۲۰۱۴
طلا رکورد خود را شکست

حکایتی از افزایش قیمت طلا

قیمت طلا در چند روز گذشته به صورت مستمر و با رشد چشمگیری روبرو بوده و هر روز رکورد جدیدی را به ثبت می‌رسانده است؛ به گونه‌ای که در روز جمعه با رکورد 1880 دلاري برای هر اونس به بالاترین قیمت در طول تاریخ رسید.
گروه اقتصادی «خبرگزاری دانشجو»؛ کارشناسان افزایش قیمت جهانی طلا را ناشی از بحران اقتصاد کشورهای صنعتی و عدم اعتماد سرمایه داران به بازارهای مالی این کشورها و افزایش تقاضای طلا در دو کشور چین و هند می دانند.
 
چین به تنهایی 15 درصد از جمعیت جهان را در خود جای داده است و با رشد اقتصادی 9 درصدی می تواند تاثیر بسزایی در بازار جهانی طلا داشته باشد.

در این بین برخی از اقتصادهای بزرگ جهان در جنگ ارزها سعی دارند ارزش پول ملی خود را کاهش داده تا از این طریق بتوانند قیمت صادرات خود را کاهش دهند و با تسخیر بازار کشورهای دیگر رونق را به اقتصاد کشور خود بازگردانند و بتوانند از تولیدکنندگان خود حمایت کنند.

این موضوع باعث شده است کشورهای در حال توسعه که ارزهای معتبر را پشتوانه پول ملی خود قرار داده اند با نگرانی از کاهش ارزش این ذخایر اقدام به تبدیل این ارزها به طلا نمایند و موجبات افزایش حباب گونه قیمت طلا را فراهم كنند.

از سوی دیگر برخی از کشورهای درحال توسعه با تغییر ذخایر ارزی خود به سمت ارز کشورهایی چون سوئیس که با مازاد بودجه 2.5 میلیارد فرانکی روبرو است موجب نگرانی مقامات این کشور را فراهم آورده اند؛ زیرا این اقبال عمومی موجب افزایش ارزش پول این کشور می شود و محصولات این کشور را کاهش می دهد.

تقاضای طلا را می توان با توجه به مصارف آن به 3 گروه عمده تقسیم کرد که عبارتند از تقاضای طلا برای مصارف صنعتی مثل صنایع الکترونیک و صنایع نظامی و غیره، تقاضا برای لوازم زینتی و تزئینی و تقاضای سرمایه ای.

در طی یکصد سال گذشته و با فعال شدن بازارهای سرمایه گذاری جهان سومین نوع تقاضا که خرید طلا را به عنوان سرمایه گذاری در نظر می گیرد کمتر در عرصه جهانی بروز کرده است. اما تجربه تاریخی تقاضای طلا نشان می دهد در هر برهه ای از زمان که بازارهای مالی جهان با بحران مواجه شده است تقاضای سرمایه ای طلا گسترش یافته و قیمت طلا را با نابسامانی روبرو کرده است.
 
شکست اغلب بازارهای بورس از آسیای شرقی و مرکزی تا اروپا و آمریکا و حتی برخی از کشورهای حوزه اسکاندیناوی که کمتر از بحران مالی متضرر شده اند عاملی شد برای افزایش رقبت به سرمایه گذاری بر روی طلا به گونه ای که چند کشور از جمله امارات، آلمان، ایتالیا، آمریکا و انگلستان اقدام به راه اندازی دستگاه های خودپرداز طلا کرده اند تا بتوانند پاسخ گوی گرایش مردم خود به سمت خرید طلا باشند.

پیش بینی ها حاکی از افزایش بیشتر قیمت طلا در روزهای آینده با تردید برخی از کارشناسان رو برو شده است، شاهین شایان آرانی، کارشناسان اقتصاد بین الملل به افزایش قیمت طلا در دراز مدت اذعان دارد ولی در عین حال از احتمال ترکیدن حباب قیمتی در کوتاه مدت خبر می دهد.
 
شایان آرانی مدعی است قیمت طلا که در روزهای گذشته با سیر صعودی روبرو بوده است ممکن است با ترکیدن حباب موجود در این بازار موجب ضرر خرده سرمایه داران در کوتاه مدت شود.

این کارشناس اقتصادی معتقد است: قیمت طلا در طول 10 سال گذشته در برهه های کوتاه مدت با نوساناتی روبرو بوده است اما در کل سیر صعودی داشته است لذا وی سرامه گذاری ریسک گریز در این بازار را منوط به بلند مدت بودن سرمایه گذاری در این بازار می داند.

تاثیر افزایش قیمت جهانی طلا بازار داخلی را نیز تحت تاثیر قرار داده است به گونه ای که قیمت سکه رکورد نیم میلیون تومانی را در روز پنجشنبه تجربه کرد. اما نکته ای که باید مورد توجه قرار بگیرد این است که می توان با اتخاذ برخی از تدابیر از افزایش غیر متعارف قیمت طلا در داخل کشور جلوگیری کرد.

با پایین نگاه داشتن دستوری نرخ سود سپرده بانکی و بالاتر بودن نرخ تورم انتظاری از این سود بخش قابل توجهی از سرمایه موجود در اختیار بخش خصوصی از بانک ها خارج شده و به سوی بازار های با بازدهی بیشتر گسیل شده است و خود را به صورت افزایش نرخ اجاره بها و قیمت مسکن و افزایش قیمت طلا نشان داده است.

لذا دولت می تواند با آزاد سازی نرخ سود سپرده و نزدیک شدن این نرخ به تورم انتظاری و رقم حقیقی برآمده از بازار سالم، بخش قابل توجهی از تقاضای سوداگرانه موجود در بازار طلا را کاهش دهد و سرمایه ها را به سوی بانک ها و بازارهای مولد باز گرداند امری که به نظر می رسد با تغییرات صورت گرفته در شورای عالی پول و اعتبار زیاد دور از ذهن نباشد.
 
ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
پربازدیدترین آخرین اخبار