مهمتر از تعداد روزهای تعطیل، مسئله افزایش بازده کاری و رفع نواقص سیستمهای اداری است که اگر محقق شود، نگرانیهای زیاد بودن میزان تعطیلات نیز کمرنگ شده و حتی میتوان باز هم بر تعطیلیها افزود.
گروه سیاسی «خبرگزاری دانشجو»؛ نمایندگان مجلس شورای اسلامی که چندی پیش با دو فوریت لایحه افزایش تعطیلات عید فطر مخالفت کرده بودند، در جلسه امروز، لایحه مزبور را این بار با یک فوریت به بحث می گذارند.
بازگشت زودهنگام این لایحه به صحن مجلس نیاز به امضای حداقل 50 نماینده داشت که با محقق شدن این امر، ممکن است با تصویب نهایی، امسال شاهد افزایش تعطیلات پایان ماه رمضان باشیم.
بحث مقدار تعطیلات در کشور، یکی از مسائل پرحاشیه در طول سالیان اخیر بوده است؛ مسئله ای که حامیان و مخالفان زیادی نیز داشته و هر گروه نیز دلایل متعددی در اثبات نظر خود دارند.
یکی از موارد مورد استناد برای بحث درباره تعطیلات که اتفاقا مشتری زیادی نیز دارد، مقایسه تعطیلات کشورمان با برخی کشورهای توسعه یافته نظیر آمریکاست، اما متاسفانه در این مقایسه، ویژگی های خاص فرهنگی، بومی و اعتقادی مد نظر قرار نمی گیرد.
یکی دیگر از مسائلی که بی توجهي به آن در مقایسه تعطیلات کشورهای مختلف دیده می شود، عدم جدا كردن تعطیلات مناسبتی با تعطیلات هفتگی است.
ممکن است کشوری تعداد تعطیلات مناسبتی اش از کشور ما بسیار کمتر باشد، اما در هر هفته دو روز کاملا تعطیل در تقویم خود داشته باشد؛ مسئله ای که باعث می شود مجموع تعطیلات آن کشور از مجموع تعطیلات کشور ما بیشتر شود.
نکته بعدی، در نظر گرفتن ویژگی های اعتقادی و دینی در کشور ماست، تعدادی از موارد تعطیلی در تقویم جمهوری اسلامی مربوط به ولادت یا شهادت یکی از معصومان (ع) یا بزرگان نظام است که حتی صحبت درباره آن تبعات بی شماری را به دنبال خواهد داشت.
در کل به نظر می رسد بحث درباره تعطیلات و زیاد بودن آن در کشور، جزو نیازهای فعلی کشور نیست و اگر بازده کاری افراد بالا رفته و نواقص سیستم های اداری برطرف شود و نهادهای مختلف کشور نیز از میزان تعطیلی داخلی خود کاسته و اهتمام بیشتری به کار نمایند، آنقدر پیشرفت و بهبود اوضاع حاصل می شود که حتی می توان باز هم بر تعداد تعطیلات کشور افزود.
به عنوان نمونه، مجلس شورای اسلامی در جايگاه مسئول اصلی تصمیم گیری درباره تعطیلات کشور، خود دچار معضل بزرگ زیاد بودن میزان تعطیلات داخلی است؛ علاوه بر این، جلسات رسمی مجلس نیز با غیبت شمار زیادی از نمایندگان برگزار می شود كه رفع همین نواقص درونی، بسیاری از مشکلات کشور را حل می کند.
نکته ای که در شرایط فعلی باید مورد توجه قرار گیرد، مدیریت تعطیلات است به صورتی که تعطیلات به نحوی در کل تقویم سالیانه پخش شود که تاثیر مثبت استراحت ناشی از آن در تمام طول سال قابل مشاهده باشد؛ به عنوان مثال، افزایش یک روز به تعطیلات عید فطر پس از یک ماه فعالیت همراه با روزه، شاید بسیار مورد نیازتر از 20 روز تعطیلی در روزهای ابتدایی سال باشد.
مدیریت تعطیلات (بجز تعطیلات مناسبتی) در تقویم کشور رعایت نشده و رهبر معظم انقلاب نیز چند سال قبل نسبت به آن گلایه كردند.
ایشان با اشاره به تعطیلات ابتدایی سال که گاهی بیش از سه هفته ادامه می یابد، فرمودند: «اولاً اين تعطيلات طولانى و بىدليل، هيچ منطق عقلايى ندارد. وضع خوبى نيست كه اول سال، روزهاى متوالى - گاهى دو هفته و گاهى بيشتر - همه چرخ هاى فعاليت در كشور از حركت بيفتد. خلاف مقررات هم هست، طبق مقررات تعطيلي ها محدود است. ما در ايام سال، تعطيلى زياد داريم كه اين به زيان كشور است. در بعضى از كشورهاى دنيا، طبق فهرستى كه مشاهده مىكردم، همه تعطيلات رسمى در طول سال از پنج، شش روز تجاوز نمىكند. لكن ما تعطيلي هايمان بسيار زياد است. علاوه بر آن هم عدهاى با بىتوجهى و بىاعتنايى خود به كار، علم، تحصيل و به اشتغالات روزمره زندگى و كارهاى ادارى و سازندگى، بر اين تعطيلات اضافه هم مىكنند؛ آن هم در آغاز سال. بالاخره در اول سال، اول يك دوره جديد مالى و كارى است. توصيه مؤكد بنده اين است كه هم مسئولان و هم آحاد مردم تصميم بگيرند اين تعطيلات را كم كنند. اين همه تعطيلات پىدرپى، زيان هايى به بار مىآورد كه هر چند در اول كار محسوس نيست، لكن نتايج آن براى همه زيانبار است.»