ايجاد مركز ملی پیش بینی و هشدار مخاطرات دریایی يكي از عمده ترين فعاليت هاي موسسه ملي اقيانوس شناسي است كه با وجود ضروري بودن اجرايي نمي شد ولي با پيگيري هاي موسسه اقيانوس شناسي در سال 90 راه اندازي شد.
گروه علمي خبرگزاري دانشجو؛ ايجاد مركز ملی پیش بینی و هشدار مخاطرات دریایی، راه اندازي مركز ملی داده های اقیانوس شناسی دریایی، كتابخانه دیجیتال و ایستگاه پژوهشی بندرعباس از عمده ترين فعاليت هاي موسسه ملي اقيانوس شناسي ايران هستند كه در فاصله كمتر از دو ماه مانده به پايان سال 90 عملياتي شدند و مركز ملي پيش بيني و هشدار مخاطرات دريايي به عنوان طرح مهم اجرا شده در حوزه اقيانوس شناسي كشور مطرح شد.
مركز ملي هشدار مخاطرات دريايي؛ رويايي كه واقعي شد
ضرورت ايجاد مركز ملي پيش بيني و هشدار مخاطرات دريايي را چند سالي بود كه از رييس اين موسسه مي شنيديم، دكتر وحيد چگيني با آگاهي از ضرورت ايجاد اين مركز با توجه به تجربه رویدادهای مخرب طبیعی در محیط های دریایی در كشور بر ايجاد اين مركز بسيار تاكيد مي كرد ولي كمبود اعتبارات مانع از علياتي شدن طرح وي مبني بر راه اندازي مركزي براي پیشبینی و هشدار به موقع مخاطرات دريايي مي شد.
مخاطرات دریایی طیف گستردهای از مخاطرات فیزیکی و زیستی را در برمیگیرد و شناخت آنها در كشوري كه دريا نقش بسيار مهمي در روابط و پيشرفت آن دارد، بسيار ضروري است و از اين رو توجه به مخاطرات دريايي و تجربه رویدادهای مخرب طبیعی در محیطهای دریایی در دنیا و دریاهای پیرامونی کشور ایجاب میکرد که سامانه یکپارچه پیشبینی و هشدار مخاطرات دریایی در کشور توسعه یابد.
وضوح اهميت اين مسئله براي مسئولان كشور بيش از بقيه بود؛ به طوري كه موسسه ملی اقیانوسشناسی پس از بررسیهای اولیه در خصوص مخاطرات دریایی در دریاهای پیرامونی کشور و اهمیت انسانی، اقتصادی و اجتماعی مخاطرات دریایی تصمیم گرفت پیشبینی و هشدار مخاطرات دریایی را به عنوان یکی از محورهای تحقیقاتی اصلی خود قرار دهد؛ مسئولان اين محور تحقیقاتی بررسي مخاطرات دريايي را در قالب برنامه راهبردی این موسسه در سال 1387 به وزارت علوم ارائه كردند كه در همان سال در هیئت امنای موسسه به تصویب رسید و ابلاغ شد و اواخر سال 89 در هیئت امنای موسسه ملی اقیانوس شناسی مطرح شد و در مراجع بالاتر به تصویب رسید و در 24 بهمن سال 90 اين مركز به عنوان نهادی پژوهشی در ساختمان موسسه ملي اقيانوس شناسي راه اندازي شد .
مركز ملی پیش بینی و هشدار مخاطرات دریایی مركزی مهم برای ارایه خدمات در بخش دریایی به نهادها است و می تواند كارهای مهمی از جمله شبیه سازی امواج خلیج فارس ، دریای عمان و خزر ، مطالعات سونامی در مكران ، مطالعه جریان های شكافنده به خصوص در شمال كشور ، پهنه بندی مخاطرات دریایی ناشی از جریان های شكافنده در سواحل شمالی و جنوبی كشور، مطالعه در زمینه پدیده كشند قرمز و توفان های حاره ای را انجام دهد.
مركز داده هاي اقيانوس شناسي؛ بانك جامع اطلاعات دريايي
ايجاد مركز داده هاي اقيانوس شناسي نيز گام مهمي در پيشرفت و توسعه اين علم در كشور است زيرا اين مركز بانک جامعي از دادههاي اقيانوسي كشور است كه دادهها و خدمات مورد نياز محققان را تامين ميكند، جمع آوري داده ها در اين مركز مي تواند براي تحقيقات محققان حوزه اقيانوس در كشور كمك موثري باشد.
ايجاد ايستگاه پژوهشي بندرعباس كه به تجهيزات مورد نياز براي انجام فعاليتهاي ميداني در زمينه ديناميك دريا، شيمي دريا و هواشناسي دريايي و همچنين فعاليتهاي تحقيقاتي در زمينه فيزيك، شيمي، زيستشناسي و زمينشناسي دريايي و مهندسي ساحل جزاير ايراني درياي عمان و خليج فارس مجهز است، يكي از فعاليت هاي عمده موسسه اقيانوس شناسي در سال 90 بود كه مي تواند گامي به سوي پژوهش هاي هدفمند باشد.
پذيرش دانشجوي دكتري پژوهش محور در موسسه پذيرش پنج دانشجوي دکتري پژوهش محور موسسه اقيانوس شناسي نيز از فعاليت هاي مهم اين موسسه در سالي بود كه گذشت.
دوره تحصيلي اين دانشجويان با تحصيل دو نفر در رشته فيزيك دريا، دو نفر در رشته سازههاي دريايي و يك دانشجو در گرايش محيط زيست دريا، از بهمن ماه آغاز شد.
پيشرفت در طرح شناور تحقيقاتي ايران، پيگيري تاسيس پايگاه دائمي تحقيقاتي ايران در جنوبگان، تدوين برنامه راهبردي توسعه علوم و فنون دريايي، راه اندازي كتابخانه ديجيتال و برگزاري ده ها كارگاه آموزشي در حوزه اقيانوس شناسي ويژه متخصصان و عموم نيز از طرح هاي عمده ديگري بود كه موسسه ملي اقيانوس شناسي در سال 90 به مرحله اجرا رساند .
اين موسسه براي سال 91 و 10 سال آينده نيز طرح هايي نظير افزايش ايستگاه هاي تحقيقاتي به هشت ايستگاه، تاسيس مركز ملي تحقيقات قطب جنوبگان و ايجاد پايگاه تحقيقاتي در قطب جنوب، تاسيس ناوگان تحقيقاتي اقيانوسشناسي، تاسيس آزمايشگاه اقيانوسشناسي، تاسيس بانك نمونههاي دريايي و توسعه همكاريهاي بينالمللي با مراكز اقيانوس شناسي مانند IOC و INOC را در دست اقدام دارد.