اقتصاد آلمان تاکنون از بحران بدهیها در اتحادیه اروپا برکنار مانده بود، اما پسلرزههای بحران توانسته است در این کشور نیز آشکار شود، از سوی دیگر کشورهای بحران زده نیز چشم به راه کمک آلمان هستند.
گروه اقتصادی «خبرگزاری دانشجو»؛ اقتصاد آلمان تاکنون از بحران بدهیها در اتحادیه اروپا برکنار مانده بود، اما پسلرزههای بحران توانسته است در این کشور نیز آشکار شود. وزارت دارایی آلمان در تازهترین گزارش خود این نکته را تایید کرده است.
در تازهترین گزارش وزارت دارایی آلمان تاکید شده است که بحران بدهیهای اروپا به تدریج بر پایههای اقتصادی آلمان تاثیر میگذارد. در این گزارش آمده است: «کاهش تقاضا در حوزه یورو بهگونه فزایندهای اقتصاد آلمان را دستخوش رکود میکند.»
رشد اقتصادی آلمان که در سهماهه نخست سالجاری ۵ دهم درصد بود، در سهماهه دوم سال به ۳ دهم درصد کاهش یافت. اکنون کارشناسان وزارت دارایی تاکید میکنند که در ماههای آینده نیز تحرکی بهوجود نخواهد آمد.
کاهش صادرات کالاهای صنعتی
در بخشی از گزارش وزارت دارایی پیشبینی شده است که نخستین شاخصها از ضعف دینامیسم صادرات حکایت دارند. درخواست کشورهای دیگر برای کالاهای صنعتی کاهش مییابد و همین موضوع از میزان صادرات آلمان خواهد کاست. دلیل این امر بحران بدهیهای حوزه اروپا است که از تحرک بازار این منطقه کاسته است.
بخش قابل توجهی از کالاهای صنعتی آلمان به بازار اروپا صادر میشود.
برعکس کالاهای صنعتی، پیشبینی میشود که مصرف کالاهای شخصی همچنان پایدار بماند. این به معنای آن است که بازار داخلی آلمان نسبت به بازار صادرات این کشور تحرک بیشتری خواهد داشت.
روند فعلی میتواند سبب شود که شرکتهای آلمانی از بیم کاهش درآمد نیروی کار کمتری استخدام کنند. اما گزارش وزارت دارایی این تغییر را چندان مهم ارزیابی نمیکند.
مانع تراشی های آلمان در هفته چانه زنی های یونان
درحالیکه آلمان با تعدیل اساسی و اعمال تغییرات در توافق پیشین با یونان مخالف است، مقامات سیاسی آتن طی هفته جاری در ملاقاتهای جداگانه با سران اروپا درصددند، مهلت انجام تعهدات خود را دو سال تمدید کنند.
درهمین رابطه گیدو وستروله وزیرخارجه آلمان روز دوشنبه در جریان کنفرانس مطبوعاتی مشترک با دیمیتریس آورامپلوس همتای یونانی خود با تاکید بر مواضع قبلی کشورش، گفت:“تعدیل قابل توجه اصلاحاتی که پیش تر در مورد اعمال آنها توافق شده از نظر دولت آلمان مردود است. از سوی دیگر قبل از هرگونه قضاوتی باید منتظر گزارش تروئیکا باشیم. این شایعات مطرح درمورد محتوای گزارش نیستند که اهمیت دارند بلکه فقط خود گزارش است که مهم است.”
دیمیتریس آورامپلوس وزیر امورخارجه یونان هم با اشاره به تمایل کشورش برای ماندن در منطقه پولی یورو گفت:“تدابیر ریاضتی بدون محرک رشد و نقدینگی در بازار نه تنها منجر به یک معجزه در وضعیت اقتصادی نمی شود بلکه تولید کمتر و افزایش بیکاری را هم بدنبال خواهد داشت.”
با این حال او در بخش دیگری از سخنانش تاکید کرد که کشورش طی هفته های آینده بسته اصلاحات مورد نظر را برای قانع کردن وام دهندگان و دریافت مرحله بعدی وام بمبلغ 11.7 میلیارد یورو ارائه خواهد کرد.
به اعتقاد برخی کارشناسان چانه زنی های آنتونیوس ساماراس نخست وزیر یونان برای متقاعد کردن کشورهای منطقه یورو با توجه به موضع برلین آسان نیست و حتی با توجه به دیدار جمعه آینده سران آلمان و یونان، بنظر نمی رسد دولت جدید آتن توفیقی در نرم کردن برلین داشته باشد.
حمایت صدراعظم آلمان از سیاست بانک مرکزی اروپا
آنگلا مرکل صدراعظم آلمان با پشتیبانی از ماریو دراگی رئیس بانک مرکزی اروپا در استراتژی این بانک برای مقابله با بحران حوزه یورو گفت: آنچه ماریو دراگی، رئیس بانک مرکزی اروپا می گوید همان چیزی است که ما بارها و از زمان آغاز مشکلات یونان یعنی از بیش از دو سال قبل گفته ایم. ما خود را متعهد به انجام هرکاری که می توانیم برای حفظ پول مشترک می دانیم.
آنگلا مرکل ضمن تشویق شرکای اروپایی آلمان به حرکت سریعتر در جهت ادغام در سیاست مالی واحد، تاکید کرد که بانک مرکزی اروپا درعین حال که مستقل است، کاملا در خطی قرار دارد که ما در تمام مدت گفته ایم.
صدر اعظم آلمان تا کنون در برابر فشارها برای ارائه اوراق قرضه مشترک اروپایی به عنوان راه حلی برای بحران سه ساله حوزه یورو مقاومت کرده و مشوق تشکیل یک اتحادیه مالی در این حوزه است. این طرحی است که بسیاری از رهبران اروپایی از جمله فرانسوآ اولاند رئیس جمهوری فرانسه به آن تمایلی ندارند.
آلمان در دو راهی منفعت ملی یا نجات یورو
به اعتقاد یکی از نویسندگان روزنامه واشینگتن پست، اگر یورو سقوط كند، گناه آن به پای آلمان نوشته خواهد شد نه یونان و یا حتی ایتالیا و برلین برای پرهیز از خطر سرزنش شدن ، فرصت چندانی ندارد.
امروز اكثر مردم آلمان مخالف پیشگام شدن كشورشان برای حل بحران مالی اروپا هستند . وحشت آلمانها از این است كه كشور آنها مجبور شود تا ابد كمك نجات مالی به كشورهای یونان و ایتالیا و بقیه كشورهای بحران زده اروپا تزریق نماید.
اما آنگلا مركل صدر اعظم آلمان مصمم است با ایجاد اصلاحاتی محدود در پیمانهای اروپایی و عرضه یك اتحاد واقعی مالی، متممی بر منطقه یورو وارد سازد.
معلوم نیست اگر آلمان نقش رهبری اروپا را برعهده گیرد كه آن هم داستانی دیگر خواهد بود، آیا رهبر آلمان می تواند امیدی به بقاء حیات سیاسی اش داشته باشد یا خیر؟ آیا رهبر آلمان می تواند ناجی منطقه یورو شود؟ باید منتظر آینده بود.