به گزارش گروه اقتصادی «خبرگزاری دانشجو»، فدا حسین مالکی گفت: مسئولیت هر یک از این گروه ها مشخص شده است و آنها به فعالیت خود ادامه می دهند.
وی گفت: کمیته ویژه ارز در پی التهاب های پیش آمده در بازار ارز و سکه و برخی اقدامات سودجویانه به علت بی تدبیری برخی دستگاهها و بانکها با دعوت از دستگاه های ذی ربط شامل وزارت اطلاعات، نیروی انتظامی و سازمان های تعزیرات حکومتی ، حمایت از مصرف کنندگان و تولیدکنندگان و سازمان توسعه تجارت تشکیل شده است.
مالکی افزود: در بررسی اولیه متوجه شدیم تا 18 تیر امسال واردکنندگان برای واردات هر نوع کالایی از ارز مرجع استفاده کرده اند بنابراین چهار گروه کالایی تشکیل دادیم.
وی اضافه کرد: گروه نخست درباره واردکنندگان خودروهای لوکس بررسی کرد که در همان بررسی اولیه از شش پرونده مشخص شد تفاوت قیمت ارز مبادله ای و ارز مرجع که این شرکت ها استفاده کرده اند160 میلیارد تومان بوده است و از این بابت سودهای کلانی کسب کرده اند.
مالکی گفت: گروه دوم درباره اقدامات کسانی بررسی می کند که ارز مرجع گرفته اما هیچ اقدامی انجام نداده اند بلکه با وارد کردن این ارز در بازار آزاد ، در این بازار التهاب ایجاد کرده اند.
وی افزود: گروه سوم مشغول بررسی اقدامات کسانی هستند که کالا را با ارز مرجع وارد کرده اند اما آن را به قیمت آزاد در بازار فروخته اند.
مالکی گفت: در گروه چهارم اقدامات کسانی بررسی می شود که کالا را وارد کشور و گمرک کرده اند اما به دنبال سندسازی از بانک و دیگر مراجع هستند تا به نوعی کالاها را ترخیص کنند که در این باره دستور داده شد دقت بیشتری شود.
وی افزود: در مرحله بعدی48 پرونده را بررسی کردیم که صرف نظر از پرونده های 18 شرکت خودرویی ، بقیه بیشتر مربوط به کسانی است که از کارت های بازرگانی موهوم استفاده کرده اند که این موارد در این گروه رسیدگی شد تا صاحبان اصلی که کالا وارد کرده اند شناسایی شوند.
رئیس ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز گفت: به علت نبود نظارت و بی تدبیری ، ارز مرجع به دستگاه ها و شرکت هایی برای وارد کردند کالایی خاص و مورد نیاز جامعه داده شد اما هیچ نظارتی بر آن صورت نگرفت و سودهای کلانی برده شد و در این باره پرونده برخی بانکها که ماهیت خصوصی آنها بیشتر است در دست پیگیری است.
مالکی افزود: در این باره از بانک مرکزی خواسته ایم فهرست شرکت ها و مؤسساتی را که از اول دی پارسال تا 18 تیر امسال ارز دریافت کرده اند در اختیار ما قرار دهد .
وی اضافه کرد: هنوز به این نکته که بانک هایی در بازار ، ارز و سکه بخرند نرسیده ایم اما عملکرد برخی از آنها در گروه های چهارگانه کمیته ویژه ارزی ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز در حال بررسی است.
مالکی گفت: نخستین گام ستاد ، ایجاد نظم اقتصادی در کشور است تا هر مؤسسه ای که به دنبال استفاده از ارز دولتی و مبادله ای است به راحتی بتواند ارز خود را دریافت کند و سازمان حمایت از مصرف کنندگان و تولیدکنندگان و سازمان توسعه تجارت نیز نظارت کافی اعمال کنند.
وی افزود: به اتاق بازرگانی هم تأکید کرده ایم در صدور کارت های بازرگانی دقت کنند و این کارت ها را در اختیار کسانی قرار دهند که صاحب تجارت باشند .
مالکی گفت: تا پیش از افتتاح مرکز مبادله ارزی ، دستگاه های متفاوتی در نظارت و کنترل ارز نقش داشتند که البته موضوع رها شده بود یعنی ارز را می دادند اما از دریافت کننده ارز نمی خواستند که کالاهایی را که قرار بود با این ارز وارد کند کجا توزیع کرده است. وی همچنین گفت: هفته گذشته در جلسه ای میزبان استانداران ، معاونان آنها و دبیران ستاد استان ها بودیم که در آن جلسه موضوعات سوخت و معیشت مرزنشینان رسیدگی و مقرر شد به ورود و خروج کالاها در نقاط مرزی نظم داده شود زیرا ممکن است کالا هایی غیرضروری وارد و کالاهای مورد نیاز از کشور خارج شود.
مالکی در پاسخ به پرسشی درباره اقدامات صورت گرفته در حوزه جلوگیری از قاچاق سوخت گفت: در یکی از موارد منطقه ای ساحلی را بررسی کردیم که در ابتدا گفته بودند سه هزار شناور در آنجا فعال است اما پس از بررسی ها مشخص شد فقط 280 شناور در آن منطقه ساحلی فعالیت می کند و تا مشخص شدن این بررسی ها ، آنها به اندازه سه هزار شناور از امکانات به ویژه سوخت استفاده می کردند.
مالکی افزود: مناطق ساحلی ، استان سیستان و بلوچستان و دو استان خراسان با بیشترین قاچاق سوخت مواجهند که البته شکل قاچاق در هریک از آنها متفاوت است.
وی راه اندازی سامانه جامع کشور را از اقداماتی برشمرد که تأثیر بسزایی در جلوگیری از ورود غیرقانونی کالا به کشور دارد.
مالکی گفت: این سامانه کنترلی قرار است در 10 منطقه مرزی نصب شود که این کار در برخی مناطق از اول آبان آغاز شده است و بر این اساس اقدامات مربوط به واردات کالا به جای روش های دستی از طریق سامانه یادشده صورت می گیرد.
وی افزود: از طریق این سامانه، کالاهای غیرضرور و قاچاق شناسایی می شود ، اجازه ورود به آنها داده نمی شود و مفسده های احتمالی نیز از بین می رود.
مالکی گفت: در این باره سامانه پورتال ارزی نیز به زودی در بانک مرکزی راه اندازی می شود که راه اندازی این سامانه همراه با سامانه های ترانزیت و گمرک از مصوبات ستاد مرکزی قاچاق کالا و ارز است و دستگاه های مربوط آن را اجرایی می کنند.