به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» از مشهد، عباسعلی یکتا، استاد گروه آموزشی بینایی سنجی دانشگاه علوم پزشکی مشهد و سیامک زارعی قنواتی، استادیار گروه آموزشی چشم دانشگاه علوم پزشکی مشهد که در جشنواره تحقیقاتی علوم پزشکی رازی رتبه های برتر را کسب کردند با حضور در جمع خبرنگاران در ساختمان مرکزی دانشگاه علوم پزشکی مشهد به توضیح مقالات خود پرداختند.
عباسعلی یکتا در این نشست با اشاره به اینکه از وی نزدیک به 50 مقاله در مجله های داخلی و خارجی به چاپ رسیده است، گفت: در ضعیفی چشم عوامل ژنتیکی و آسیب های محیطی از تاثیر بالایی برخوردارند، روند تضعیف چشم ها از زمان به وجود آمدن صنعت چاپ سرعت گرفت و تا قبل از آن تنها افرادی که به قالی بافی مشغول بودند، دچار نزدیک بینی می شدند.
وی درصد ابتلای افرادی که به دنبال شرکت در کنکور هستند را بالا دانست و بیان داشت: این دسته افراد به دلیل وجود استرس بالا در آنها و نگاه طولانی مدت به نزدیک دچار ضعف در بینایی می شوند.
استاد گروه بینایی سنجی علوم پزشکی مشهد با بیان احتمال بالای تضعیف چشم در افرادی که ساعت بالایی با رایانه کار می کنند، خاطر نشان کرد: وجود نور مناسب، پرهیز از مطالعه مداوم بیش از نیم ساعت و خیره نشدن به یک نقطه برای مدت طولانی یا به عبارت دیگر پلک زدن و جلوگیری از خشک شدن سطح چشم باعث می شود که درصد ابتلای این افراد پایین بیاید.
یکتا با اشاره به مقاله خود با عنوان «شیوع عیوب انکساری در دانش آموزان شیراز» که مقاله برگزیده در جشنواره تحقیقاتی علوم پزشکی رازی شناخته شد، گفت: هدف از انجام این مطالعه تعیین شیوع عیوب انکساری در دانش آموزان شیراز برحسب سن و جنس بود که در آن از میان 1872 دانش آموز 7 تا 15 سال که در این مطالعه شرکت کردند چهار درصد آنها مبتلای به نزدیک بینی، پنج درصد دوربینی و 11درصد دارای چشمان آستیگمات بودند که این نشان دهنده وضعیت بیماری های چشمی در ایران است که به عنوان مثال در کشورهای آسیایی 80 درصد دانش آموزان 7 تا 15 سال مبتلا به نزدیک بینی می باشند.
وی با توجه صرف یکسال زمان و هزینه ای بالغ بر سه میلیون تومان برای این تحقیق تصریح کرد: از این تحقیق این نتیجه برداشت می شود که باید در سنین پایین عیوب انکساری چشم را درمان کرد؛ که این مقاله در مجله چشم پزشکی استرالیا و نیوزیلند به چاپ رسیده و در کنگره های چشم پزشکی معتبر جهان ارائه شده است.
بیماران در آخرین مرحله به سراغ عمل های چشم بروند
سیامک زارعی قنواتی که در جشنواره تحقیقاتی علوم پزشکی رازی رتبه اول محققان جوان در گروه جراحی را کسب کرده است نیز در زمینه تاثیر تغذیه در ضعف بینایی بیان داشت: تغذیه تاثیر بالایی در ضعیف شدن چشم ندارد، به جز افرادی که قند خون بالایی دارند که این امر موجب ضعیف شدن چشم می شود،؛ اما سوء تغذیه می تواند مشکلاتی در بینایی افراد به وجود بیاورد.
وی آب مروارید را شایع ترین بیماری چشمی دانست و گفت: بعضی از انواع آب مروارید ها بر اثر انجام برخی فعالیت ها از جمله ضربه و یا مصرف کورتن ایجاد می شود.
استادیار گروه چشم دانشگاه علوم پزشکی مشهد با بیان تاثیر تغذیه در پیشگیری از آب مروارید گفت: با استفاده از سبزی ها و میوه ها و به بیان دیگر با مصرف مواد غذایی حاوی آنتی اکسیدان می توان از ابتلای به آب مروارید جلوگیری کرد.
زارعی کاهش سطح ویتامین A در بدن را عامل خشک شدن سطح چشم دانست و افزود: این مسئله باعث می شود تا قرنیه دچار مشکل شده و حتی سوراخ شود.
وی با اشاره به افزایش احتمال تخریب مرکز بینایی با بالا رفتن سن گفت: با انتخاب رژیم غذایی مناسب و درمان به موقع می توان از آسیب های بیشتر پیشگیری کرد.
استادیار گروه آموزشی چشم دانشگاه علوم پزشکی مشهد به افرادی که ضعف در بینایی دارند، پیشنهاد داد: در اولویت اول استفاده از عینک به بیماران توصیه می شود و پس از آن می توان لنز بگذارند و در آخرین مرحله به سراغ عمل های چشم بروند.