به گزارش خبرنگار فرهنگی «خبرگزاری دانشجو»، نشست مشترک معاونان فرهنگی و اجتماعی دانشگاه ها و نمایندگان وزیر علوم و تحقیقات و فناوری در هیئت نظارت بر تشکلها، صبح امروز با حضور معاون فرهنگی وزیر علوم در مکان این وزارتخانه برگزار شد.
در این نشست که آدمی مدیر کل مطالعات فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم، حجتالاسلام میرلوحی استاد حوزه و دانشگاه، دکتر حجازی مشاور وزیر و رئیس مرکز حراست وزارت علوم، محمود ملاباشی رئیس سازمان امور دانشجویان وزارت علوم، کامران دانشجو وزیر علوم، تحقیقات و فناوری، غلامرضا خواجه سروری معاون فرهنگی وزارت علوم حضور داشتند برنامهریزی های مربوط به مباحث انتخابات ریاست جمهوری در دانشگاهها مورد بررسی قرار گرفت.
آدمی: انتخابات آینده مهمترین بحث فرهنگی و سیاسی دانشگاههاست
دکتر آدمی در نشست معاونان فرهنگی و اجتماعی دانشگاهها گفت: دانشگاه به لحاظ سیاسی و فرهنگی به عنوان مرجع شناخته میشود و این نشستهای هماندیشی در واقع به سرانجام رسیدن مسائل سیاسی و فرهنگی جامعه است.
وی افزود: نشستهای قبلی در زمینه انتخابات مجلس گذشته - که این انتخابات به عنوان کمینگاه دشمنان مطرح بود و آنها فکر ایجاد آشوب بودند - نشان داد که این نشستها به سرانجام رسیده و دشمنان با شکست مواجه شده اند.
مدیرکل مطالعات فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم اضافه کرد: شور و نشاط حداکثری قشر دانشگاهی را در انتخابات گذشته شاهد بودیم، بنابراین این نشست نیز به منظور برنامهریزی برای انتخابات ریاست جمهوری آینده برگزار می شود؛ چرا که انتخابات آینده بحث مهم و ضروری است.
آدمی در پایان گفت: امیدواریم که این نشست تقویت کننده امور سیاسی و فرهنگی در دانشگاهها باشد.
میرلوحی: فرهنگ اهل بیت کمترین استفاده را در دانشگاهها دارد
حجتالاسلام میرلوحی در این نشست با توصیههای اخلاقی به معاونین فرهنگی دانشگاهها صحبت خود را آغاز کرد و گفت: ما قبل از اینکه بخواهیم به دانشجویان تعلیم بدهیم باید کاری کنیم که ایمان و باور در آنها ایجاد شود و آنها باور کنند که ما خودمان ایمان داریم اما در این جهت کمیتمان میلنگد و برای برطرف کردن آن فلان بودجه، هزینه و همایش را افزایش می دهیم اما در پایان میبینیم که این اضافه شدنها اثر منفی دارد.
وی گفت: ما گاهی در کارهای فرهنگی و تبلیغی خیال میکنیم هر چه ظواهر بیشتر شود تاثیر بیشتری دارد اما تجربه نشان داده که نتیجه عکس داشته و تاثیرات منفی میگذارد.
این استاد حوزه و دانشگاه ادامه داد: گاهی اثر خودداری کردن از انجام دادن بهتر است همانگونه که گاهی سکوت یک بزرگوار الهامبخشتر از آن است که بیاید و دو ساعت فریاد بزند.
میرلوحی افزود: گاهی ما خیال میکنیم کار فرهنگی به کثرت است، برنامه برگزار میکنیم اما اثری که بخواهد داشته باشد را ندارد ولی اگر همین کار را با اخلاص و ایمان انجام داده و احساس تکلیف و وظیفه کنیم، نتیجه بهتری میگیریم.
وی با اشاره به راهپیمایی اربعین به سمت کربلا که امسال اجتماع آن عظیمتر از سالهای گذشته بود، گفت: راهپیمایی امسال اربعین از اجتماع بزرگ حج بیشتر بود به طوریکه بر اساس آمار اعلام شده حدود 22 میلیون نفر ورودی به کربلا در روز اربعین بوده که این اجتماع عظیم را اگر سازمان ملل بخواهد درست کند باید چندین هزار دلار هزینه کند اما این اجتماع نه تنها هزینه ندارد بلکه مردم به جهت باور خود به راحتی آن را تشکیل میدهند امام حسین کاری کرده که چون مردم به او ایمان دارند به راحتی این کار فرهنگی را انجام میدهند و چیزی که به فکر مردمی که در راهپیمایی اربعین هستند، نمیرسد، طلب کردن است.
این استاد حوزه و دانشگاه خاطرنشان کرد: مشکل ما این است که از فرهنگ اهل بیت کم استفاده میکنیم و باید از فرصتهایی مثل اربعین، عاشورا، غدیر و سایر مناسبتها نهایت استفاده را برای کارهای فرهنگی، دینی و تبلیغی ببریم؛ چراکه اگر از بهترین فرصتها با اخلاص استفاده کنیم همان نتیجهای را خواهد داشت که انتظار میرود.
میرلوحی اضافه کرد: باید سعی شود همان سبکی که بزرگان ما با مردم دارند که همانا اخلاص، ارادت و ایمان است، پیاده شود.
وی در پایان گفت: من نمیگویم به دانشگاهها بودجه ندهید بلکه بودجه بدهید اما در معاونتهای فرهنگی به وظیفه خودشان عمل کنند.
حجازی: دانشگاهها در مقطع انتخابات نباید به زمین احزاب تبدیل شوند
دکتر حجازی در ادامه این مراسم به سخنرانی پرداخت و گفت: با توجه به انتخابات ریاست جمهوری در سال 92 امیدواریم که شاهد یک انتخابات پرشور در فضای دانشگاهها باشیم.
مشاور وزیر و رئیس مرکز حراست وزارت علوم افزود: یکی از مباحث مهم این است که از برنامههای سطحی به برنامههای عمقی برویم تا بتوانیم برنامههای بهتری را در محیط دانشگاه ارائه دهیم.
وی ادامه داد: اهتمام به شورای فرهنگی دانشگاهها و کار کارشناسی و پژوهشمحوری باید به صورت جدی مورد توجه قرار گیرد.
حجازی یادآور شد: اگر بتوانیم از ظرفیت و خلاقیت دانشجویان در جهت فعالیتهای فرهنگی و اجتماعی در دانشگاهها استفاده کنیم و تلاش ما این باشد که دانشجویان را در امور فرهنگی وارد کرده و این امور را به آنها واگذار کنیم، رشد بیشتری در دانشگاهها خواهیم داشت.
مشاور وزیر و رئیس مرکز حراست وزارت علوم یادآور شد: اگر بتوانیم مشارکت دانشجویان را در امور فرهنگی بیشتر کنیم شاهد نوآوری در این حوزه در دانشگاهها خواهیم بود.
وی توجه به برگزاری کرسیهای آزاداندیشی را از مهمترین مسائل فرهنگی دانشگاهها در زمان انتخابات ریاست جمهوری عنوان کرد و گفت: کرسیهای آزاداندیشی محل تضارب آرا در دانشگاههاست، اما ما هیچ جا ندیدیم که این کرسیها بر اساس آییننامه و به صورت درست انجام شود؛ اگر همان آییننامهای که وزارت علوم به دانشگاهها فرستاده، اجرایی شود هیچ مشکلی در دانشگاهها نخواهیم داشت.
حجازی در خصوص انتخابات خاطرنشان کرد: باید در دانشگاهها از موازیکاری پرهیز کنیم و همه فعالیتها با هماهنگی نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها صورت گیرد؛ همچنین نباید به تشکلهای جدید و مشکوک مجوز بدهیم.
مشاور وزیر و رئیس مرکز حراست وزارت علوم یادآور شد: برخی از این تشکلها به کانونهایی وابسته هستند که ارائه مجوز به آنان نباید بدون هماهنگی با مجموعه حراست انجام گیرد.
وی یادآور شد: همگرایی بین مجموعههای فرهنگی دانشگاهها باید بیشتر شود و تشکلهای دانشگاهی باید با تعامل تنگاتنگ و به طور منظم فعالیت خود را انجام دهند.
مشاور وزیر و رئیس مرکز حراست وزارت علوم گفت: تا انتخابات فرصتهای زیادی داریم که باید این موضوع را فرهنگسازی کنیم؛ مانند فرصت اعتکاف که باید بتوانیم از این فرصت استفاده حداکثری را ببریم.
حجازی خاطر نشان کرد: ما باید بتوانیم از ابزارهای درون دانشگاهی در زمان انتخابات استفاده کنیم و اجازه ندهیم دانشگاهها در مقطع انتخابات به زمین احزاب تبدیل شوند و دانشجو در زمین اهداف بازی کند، بلکه باید استقلال دانشگاهها به صورت صد درصدی رعایت شود.
ملاباشی: معاونین فرهنگی باید نسبت به مسائل روز کشور مسلط باشند
محمود ملاباشی در نشست معاونان فرهنگی و اجتماعی دانشگاهها گفت: شورای مشترک معاونت فرهنگی و اجتماعی در سطح وزارت علوم به صورت مداوم برگزار میشود و اگر کار مثبتی در دانشگاهها صورت گرفته از همین شوراهاست.
وی اضافه کرد: با توجه به بخشنامهای که به دانشگاهها ارسال شده معاونین دانشجویی مسئولیت آماده کردن فضای فیزیکی و غذای دانشجویان را بر عهده دارند اما وظیفه معاونین فرهنگی آماده کردن غذای روحی دانشجویان و همچنین اساتید و کارکنان دانشگاهها است که به همین دلیل جایگاه معاونین فرهنگی در دانشگاهها بسیار مهم است.
رئیس سازمان امور دانشجویان وزارت علوم گفت: ما به شدت باید نسبت به مسائل دینی، سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و سایر مسائل در دانشگاهها به روز باشیم که این به روز بودن نه تنها برای کشور بلکه برای جهان اسلام باشد تا بتوانیم در شرایط مختلف مسلح وارد میدان شویم.
ملاباشی گفت: معاونین فرهنگی ما باید عامل فرهنگی در دانشگاه باشند نه خادم فرهنگی؛ چرا که عاملین فرهنگی یعنی تولیدکنندگان فرهنگ که قطعا نقش موثرتری دارند.
وی با اشاره به تلاش کشورهای اسلامی برای به دست آوردن رمز انقلاب و پیروزی ایران گفت: رقبا در کشورهای اسلامی میخواهند به رمز انقلاب و پیروزی ما پی ببرند و امام نیز به ما گفتند هر بازیای که دشمن کرد بدون مطالعه شما عکس آن را انجام دهید.
رئیس سازمان امور دانشجویان وزارت علوم یادآور شد: بزرگترین وسیله به روز بودن ما این است که چشم ما به دهان رهبری باشد و انگشت ما رهنمودهای ایشان بنابراین اگر با تفکرات ایشان پیش برویم دانشگاه به صحت و سلامت به پیش میرود.
ملاباشی در پایان گفت: ما باید با داشتن برنامهریزیهای لازم در دانشگاه انجام وظیفه کنیم بنابراین با داشتن برنامه قطعا پیروز خواهیم شد.
دانشجو: دانشگاه جای برگزاری میتینگ انتخاباتی نیست/ بین دانشجویان و مسئولان دانشگاه اعتماد ایجاد شود
کامران دانشجو پس از شنیدن سخنان معاونین فرهنگی دانشگاهها در جمع آنها گفت: معاونان فرهنگی دانشگاهها باید سیاستهای وزارت علوم را رصد کرده و نقاط قوت و ضعف را به ما ارائه کنند تا ما بتوانیم برنامهها را تنظیم کنیم.
وی با اشاره به انتخابات ریاست جمهوری گفت: مهمترین موضوع پیشرو در دانشگاهها انتخابات ریاست جمهوری آینده است که باید برای این کار برنامه ویژهای داشته باشیم؛ چرا که باری به هر جهت نمیتوان جلو رفت.
وزیر علوم افزود: بعید است که یک مدیر در مورد یک موضوع مهم کشوری بخواهد با روزمرگی جلو برود .
دانشجو اضافه کرد: چون دشمن چشم طمع به دانشگاه دارد و برای آن نقشه میکشد، بنابراین انصاف نیست که در این موقعیت به صورت روزمرگی برخورد کنیم؛ به این ترتیب چه افراد عادی جامعه و چه مسئولان باید حواسشان را کاملاً جمع کنند.
وی اضافه کرد: اگر کسی قصد دارد در دانشگاهها هیجان کاذب ایجاد کند باید شفافسازی کنیم و اگر کسی میخواهد زمینهسازی داشته باشد باید مردم را آگاه نماییم.
وزیر علوم اضافه کرد: عده ای که میخواهند در دانشگاه تبلیغات داشته باشند باید شرایط قانون اساسی که پیشبینی شده است را بپذیرند و در چارچوب قانون فعالیت کنند؛ همچنین شما دانشجویان هم مسئولیت دارید که در چارچوب قانون در دانشگاهها کارهای انتخاباتی انجام دهید.
دانشجو افزود: باید هر کسی که در دانشگاه صحبت میکند، حرف علمی بزند؛ چرا که دانشگاه با سکوی تبلیغاتی فرق میکند، باید کسانی در دانشگاهها تبلیغات انتخاباتی داشته باشند که حرفهای علمی و منطقی دارند؛ این موضوع حتماً باید در دانشگاهها رعایت شود.
وی ادامه داد: شعار خوب است، اما دانشگاه نباید مکانی برای برگزاری میتینگ انتخاباتی باشد، بنابراین باید با اصول جلو رفت و افراد بدانند که اینجا سکوی تبلیغاتی نیست.
وزیر علوم با توصیهای به معاونان فرهنگی دانشگاهها گفت: دانشگاه باید مرز خود را با دشمن شفاف و مشخص کند تا دشمن نتواند هر گونه نقدی ارائه کرده و از صحبتها سوءاستفاده کند.
دانشجو خاطرنشان کرد: دانشگاه محلی نیست که دشمن بخواهد در آن جدول خود را پر کند، بنابراین باید تلاش شود که انتخابات آینده یک انتخابات پرشور با حاکمیت عقل و مشارکت حداکثری باشد.
وی خطاب به معاونان فرهنگی دانشگاه ها تاکید کرد: شما باید بین خود و دانشجویان اعتماد ایجاد کنید؛ چرا که اگر اعتماد ایجاد نشود حرف مسئولان دانشگاه موثر نخواهد بود، بنابراین ایجاد اعتماد از نظر ما خیلی ارزش دارد.
خواجه سروی: آییننامه تشکلهای اسلامی دانشگاهها در دستور کار قرار دارد/با 8 مجوز تشکیل تشکلها موافقت شد
خواجهسروی در نشست معاونان فرهنگی و اجتماعی دانشگاهها گفت: دستورالعمل تشکیل باشگاه آزاداندیشی به دانشگاهها ابلاغ شده و دانشگاهها باید حتماً این دستورالعمل را اجرا کنند.
وی ادامه داد: از سال 88 تا کنون بر اساس آییننامه کرسیهای آزاداندیشی و نشستهایی که در وزارت علوم برگزار شده، این دستورالعمل تهیه، و به دانشگاهها ارسال گردیده است.
معاون فرهنگی وزارت علوم در تشریح فعالیتهای باشگاه آزاداندیشی گفت: باشگاه آزاداندیشی حالت کارگاهی برای کرسیهای آزاداندیشی دارد و افرادی که در این کرسی ها شرکت می کنند را آموزش میدهد، تولید محتوا میکند و در نهایت باعث تسهیل در برگزاری کرسیهای آزاداندیشی میشود.
خواجهسروی خاطرنشان کرد: این باشگاهها هم میتوانند حالت ثابت داشته باشند و هم حالت متغیر؛ که حالت ثابت آن مکانهایی است که در دانشگاهها ایجاد میشود و حالت متغیر آن برگزاری کلاسهای درس به صورت کرسیهای آزاداندیشی می باشد که این امر با هماهنگی استادان در دانشگاهها به راحتی امکانپذیر است.
وی ادامه داد: تلاش شده که باشگاههای آزاداندیشی تحت حاکمیت دانشگاهها، ولی با فعالیت دانشجویان باشد و در واقع گردانندگان اصلی آن دانشجویان باشند؛ به این ترتیب دانشجویانی برای این کار انتخاب می شوند که سوابقی در برگزاری کرسیهای آزاداندیشی دارند.
معاون فرهنگی وزیر علوم گفت: یکی دیگر از فعالیتهایی که دانشگاهها باید آن را جدی بگیرند بحث اقتصاد مقاومتی است که از معاونان فرهنگی می خواهم در اجرای آن در دانشگاهها همکاری کنند تا فرهنگسازی آن در شورای معاونان فرهنگی دانشگاهها صورت گیرد؛ در این حوزه دانشگاه باهنر کرمان به عنوان حوزه ادبیات تولیدی انتخاب شده و سایر دانشگاهها میتوانند با این دانشگاه همکاری کنند.
خواجه سروی در ادامه در خصوص آییننامه تشکلهای اسلامی دانشگاهها گفت: آییننامه تشکلهای اسلامی دانشگاهها در دستور کار شورای اسلامی شدن دانشگاهها قرار گرفته تا عامل تسهیل کار تشکلها در دانشگاهها شود، البته این موضوع باید به تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی برسد.
وی یادآور شد: باید معاونت فرهنگی در دانشگاه به سمتی حرکت کند که حالت سخنگویی در دانشگاه داشته باشد و در واقع حرفهای معاونت فرهنگی در دانشگاهها بیان شود؛ چرا که معاونت فرهنگی مسئولیت فرهنگسازی را بر عهده دارد و نباید مقام امنیتی در دانشگاه داشته باشد؛ چرا که کار ما ایجابی است، نه سلبی.
معاون فرهنگی وزیر علوم گفت: اگر بخواهیم خود را به جای دیگران در دانشگاهها قرار دهیم نتیجهاش این میشود که هیچ کاری در حوزه فرهنگی در دانشگاهها انجام نمیگیرد، بنابراین معاون فرهنگی باید نسبت به جایگاه خود ارزش قائل بوده و در اتاقش را به روی دانشجویان باز بگذارد و به عنوان پناهگاه دانشجویان و استادان در دانشگاهها محسوب شود.
خواجهسروی با اشاره به استفاده از ظرفیت دانشجویان در دانشگاهها گفت: معاونان فرهنگی باید از توان و ظرفیت دانشجویان و استادان در دانشگاهها استفاد کنند؛ چرا که این کار هزینه مالی را کاهش میدهد و به نتیجه مطلوبتری در حوزه فرهنگی میرساند.
وی در خصوص انتخابات ریاست جمهوری سال 92 گفت: انتخابات ریاست جمهوری 92 برای کشور اهمیت دارد، بنابراین سیاست ما این است که دانشگاه به عنوان عقل منفصل جامعه در انتخابات مشارکت داشته باشد.
معاون فرهنگی وزیر علوم خاطرنشان کرد: ما معتقدیم که مقصر بسیاری از اتفاقات سال 88 در دانشگاهها، معاونتهای آموزشی بودند که نتوانستند بدرستی دانشگاه را در مسیر انتخابات هدایت کنند
خواجهسروی با تاکید بر برگزاری جلسه شورای مشورتی میان معاونان فرهنگی و دانشجویی در دانشگاهها گفت: شورای مشورتی باید در دانشگاهها تشکیل شود و معاونان دانشجویی و فرهنگی بر اساس مشورت با یکدیگر زمینه برگزاری انتخابات را فراهم کنند.
وی از برگزاری نشست مشترک معاونان دانشجویی و فرهنگی دانشگاهها در اسفند ماه خبر داد.
معاون فرهنگی وزیر علوم گفت: یکی دیگر از حوزههایی که باید در انتخابات به آن توجه شود، استادان دانشگاهها هستند؛ به این ترتیب یکی از منابع آسیب در سال 88 در دانشگاهها را اساتید میدانیم، به همین دلیل بعد از سال 88 بخش فرهنگی استادان را فعال کردیم.
وی در خصوص مجوزهای درخواستی از سوی دانشگاهها برای تشکلهای جدید گفت: بین 8 تا 10 دانشگاه درخواست مجوز دادند که با هشت دانشگاه موافقت شده، بنابراین سیاست ما این است که دفتر تحکیم وحدت را در دانشگاهها گسترش دهیم، اما این کار باید در چارچوب قانون و با نظارت صورت بگیرد.
خواجهسروی یادآور شد: هیئت نظارت باید فرمان سیاسی در دانشگاهها باشد نه ترمز آن؛ به این ترتیب باید کاری کنیم که در دانشگاههای ما در چند ماه آینده تنشی ایجاد نشود.
دانشگاههای برتر فرهنگی در سال تحصیلی90- 91 معرفی شدند
علمشاهی، مشاور ارشد معاونت فرهنگی وزارت علوم گفت: دانشگاهها بر اساس فعالیتهای فرهنگی و اجتماعی در سال تحصیلی 91-90 از لحاظ جمعیتی به چهار گروه دانشگاههای خیلی بزرگ، دانشگاههای بزرگ، متوسط و کوچک تقسیمبندی شدهاند که برگزیدههای فرهنگی این دانشگاه ها در سال 91-90، بر اساس کارنامه فرهنگی شان مشخص شدند.
وی ادامه داد: بر این اساس، دانشگاه فردوسی مشهد در گروه خیلی بزرگ بعنوان دانشگاه برگزیده، صنعتی اصفهان، علم و صنعت و سیستان و بلوچستان به عنوان دانشگاههای تقدیری در گروه دانشگاههای بزرگ، دانشگاه محقق اردبیلی، دانشگاه برگزیده شهید مدنی آذربایجان و دانشگاه شاهد بعنوان قابل تقدیر در گروه دانشگاههای متوسط، دانشگاه هنر اسلامی تبریز برگزیده و دانشگاه صنعتی شیراز و ایلام قابل تقدیر در گروه دانشگاههای کوچک، دانشگاه سلمان فارسی بعنوان برگزیده و تربت حیدریه و صنعتی اراک بعنوان قابل تقدیر انتخاب شدند.
وی شاخصهای انتخاب این دانشگاهها در سال را اعتبارات دانشگاه در حوزه فرهنگ، وضعیت منابع انسانی، فضاهای فرهنگی و اسلامی، ساختار فرهنگی و ... عنوان کرد.
مشاور ارشد معاون فرهنگی وزیر علوم همچنین گفت: در کارنامه فرهنگی دانشگاه، رئیس دانشگاههای برتر از نظر حمایت از فعالیتهای فرهنگی و اجتماعی انتخاب شدند که دکتر مسعود صدرینسب، رئیس دانشگاه علوم دریایی خرمشهر بعنوان برگزیده و دکتر عباس محمدیان، رئیس دانشگاه حکیم سبزواری بعنوان قابل تقدیر انتخاب شدند.
وی افزود: همچنین حجت الاسلام سیدصدرالدین شریعتی، رئیس دانشگاه علامه بعنوان رئیس دانشگاه برگزیده از نظر اجرای سیاستهای فرهنگی وزارت علوم انتخاب شد.
علمشاهی همچنین در خصوص انتخاب معاونان فرهنگی اجتماعی برگزیده دانشگاهها گفت: علیرضا مخبر دزفولی، معاون فرهنگی دانشگاه چمران؛ دکتر فرزاد جهانبین، معاون فرهنگی دانشگاه امام خمینی(ره) قزوین؛ حجت الاسلام محمدرضا خدایی، معاون فرهنگی دانشگاه لرستان و دکتر محمد رهنما، معاون فرهنگی دانشگاه زابل نیز بعنوان معاونان فرهنگی اجتماعی برگزیده دانشگاه ها انتخاب شدند.