به گزارش گروه فرهنگی «خبرگزاری دانشجو»، در حاشیه اکران فیلم «گهوارهای برای مادر» به سراغ مجری سابق برنامه تلویزیونی دیروز٬ امروز٬ فردا رفته ایم که متن زیر گفت و گو یا وحید یامین پور است.
نظر شما درباره محفلی که در جبهه فکری انقلاب اسلامی شکل گرفته به عنوان جایزه گفتمان انقلاب اسلامی که امسال برای دومین سال متوالی برگزار میشود، چیست؟
این یک معنای خوب دارد یک معنای بد، معنای بدش این است که انقلاب اسلامی، 34 سال از عمرت گذشته و سینمای تو، سینمای انقلاب اسلامی نیست. و یک عده موازی آمدهاند در کنار تو و خارج سیستم رسمی تو که وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است، میخواهند جایزه گفتمان انقلاب اسلامی بدهند. این معنای بدی دارد.
معنای خوبش این است که شما اولویت بدهید، بگویید یک عدهای که به طور جدی دغدغههای انقلاب اسلامی دارند و میخواهند اولویت بدهند به کارهای خوب و تکریم بکنند خوبترها و بهترها را ،اگر نگاه این باشد چون میبینم که بعضیها یک جوری حرف میزنند که انگار تمام سازوکارهای رسمی کشور به بنبست رسیده و یک عده غیررسمی باید بیایند و جایزه انقلاب اسلامی بدهند این را من باهاش مخالف و این تلقی تلقی غلطی است. تلقی خوبی نیست و اتهام زدن به نظام است.
درباره انتخاب داورانی که برای جشنواره در بخش سیمرغ انتخاب شدهاند، همه کارگردان هستند. آیا لازم نیست منتقدین هم در این جمع قرار بگیرند؟
اگر منتقدی که پیدا بشود که مدیوم سینمای ایران را بشناسد خوب است که در اینها باشد.اگر سراغ دارید بگویید؟
پس پیکان اتهام شما به سمت حوزه علمیه و دانشگاه است؛ چون وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در همه حوزهها مصرف کننده است. میگویی رمان خوب منتشر کن، میگوید نویسنده خوب بیاور، فیلم خوب کارگردان خوب بیاور، او که خودش فیلم که نمیسازد، خودش که رمان نمینویسد.
داوران را هم از بین همینها انتخاب میکند. یعنی من فکر میکنم اینکه تو از بین داورها دستت خالی میماند، نمیتوانی کسی را انتخاب بکنی، معنیاش این است که فضای علمی تو از بین آدمهایی که تو قبولشان داری آدم قابل اتکایی که مدیوم سینمای ایران را خوب بشناسد و تو هم قبولش داشته باشی تولید نکرده است.
شاید محفلهایی که وجود دارد فرصتی برای بروز و خروج این آدمها قرار نداده
عیب ندارد، من نمیگویم یک نفر را مستقیم برداریم بیاوریم بگذاریم داور جشنواره فجر، ولی یک نفر ده تا نقد سینمایی تلویزیونی نوشته باشد یا نه؟ حالا شما ببین ما یک نفر که ده تا نقد خوب عمیق و ناشی از شناخت سینما و تلویزیون نوشته باشد که بعدش شما بیایید و از وزارت ارشاد بخواهید که چرا اینها در لیست داوران شما نیستند.
من اتفاقا وقتی دیدم آقای فیاض را آوردهاند گذاشتهاند در هیئت داوران، یا مثلا آقای عباسی را دو سال پیش گذاشتند در هیئت داوران یا امثال اینها، این نشان میدهد یک اقبالی به این سمت وجود دارد، وگرنه شما میدانید استفاده از یک آدمی مثل حسن عباسی در یک همچین فضای روشن فکری چه برچسبهایی میتواند در پی داشته باشد، دولت پی این برچسب را به تنش خرید که آقای عباسی بیاید نمره بدهد به فیلم اصغر فرهادی مثلا یا آقای کیمیایی. چه کسانی؟ ابوالقاسم طالبی و حسن طالبی اینها بودند همه پس این اقبال وجود دارد.
من فکر میکنم ما ضعیف هستیم همین جبهه نتوانسته کسی را معرفی کند حالا سعی کنید کسی را معرفی کنید. حالا من نگران این هستم که آقای فیاض امسال موفق میشود این ماموریت را که بهش دادهاند درست از پسش بربیاید یا نه؟ همهمان نگرانیم دیگر.