به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو- سعید جلیلی: قسمت ۴۳ برنامه شانزده آذر تحت عنوان «فردای انتخابات» با موضوع بررسی کنشگری جریان دانشجویی در ایام انتخابات و پس از آن، با حضور مهدی محمدی، نایب دبیر اتحادیه دفتر تحکیم وحدت و علی یزدی، معاون سیاسی بسیج دانشجویی دانشگاههای تهران برگزار شد.
در این برنامه علی یزدی در ابتدا با اشاره به برنامههای بسیج دانشجویی در این ایام گفت: در تریبونهای آزاد برخی از ادبیات ما ملی گرایانه بود که بگوییم رای شما در آینده ایران اثرگذار است. بخش دیگر ادبیات ما ناظر به نقش خود مجلس بود چون در باور مردم نماینده مجلس خیلی جایگاهی ندارد.
وی افزود: ما حدودا ۱۴٠ تا ۱۵٠ نقطه متفاوت در روزهای مختلف تریبون آزاد داشتیم و دو خیمه دائمی در تئاتر شهر و بازار پانزده خرداد داشتیم. از همان ابتدا سراغ مکانهایی رفتیم که چالش در حداکثر خودش بود به عنوان پرترددترین معابر شهری. از سال ۱۴٠٠ درباره جهاد تبیین دورههای زیادی برگزار شد اما تا الان منجر به عمل نمیشد. تریبونهای آزاد تجربه عرصه عملی را به ما داد
یزدی گفت: در پساذهن بچهها این بود که ابزار فکری لازم را برای گفتوگو نداریم اما وقتی دیدند میشود با مردم گفتوگو کنند هم به بچهها شجاعت میداد و هم لذتبخش بود. تنها راه جلو بردن کار با مردم، رفتن بین آنها و صحبت کردن برای همراهی مردم است.
مردم کاملا حق داشتند بگویند تا الان کجا بودید!
یزدی در پاسخ به اینکه ماجرای دختر چهار راه ولیعصر چه بود؟ توضیح داد: دانشجوها حدود ۱۵ روز برای تریبون آزاد در تئاتر شهر مستقر بودند و دروغی در فضای رسانه بالا آمد که یک نفر کشف حجاب کرده و پلیس او را دستگیر کرده اما اصلا چنین چیزی وجود نداشته است.
وی در ادامه گفت: قانون برای همه یکسان است و حتی پلیس روز اول خبرنگار خود شما را هم گرفت و گفت چرا مجوز ندارد و از روز بعد ما تمام برنامهها را با مجوز برگزار کردیم. ما دو واکنش از طرف مردم گرفتیم. اولین واکنش این بود که چون دوباره دم انتخابات شده شما حضور پیدا کردید که کاملا واکنش به حقی بود از طرف مردم و این جای سرافکندگی برای کل جریان دانشجویی دارد.
یزدی گفت: در واکنش دوم فضا خیلی صمیمی و گرم میشد. طبق افکارسنجیها مردم هنوز قشر دانشجو و دانشگاهی را صاحب سخن میداند. مردم استمرار این حرکت را مطالبه دارند و وظیفه ماست که این را ادامه بدهیم.
لیست دادن حریت تشکل دانشجویی را از بین میبرد
مهدی محمدی با بیان اینکه سلب جایگاه استقلال فکری برای مردم خلاف گفتمان انقلاب اسلامی است، گفت: معرفی کاندید و لیست دادن را کار درستی نمیدانستیم و آن را انجام ندادیم. مردم برای ما فی نفسه خودشان هویت و موجودیت دارند. در مردمسالاری دینی خود مردم باید به یک رشد و بلوغی برسند و یک نفر را انتخاب کنند.
وی افزود: آفت لیست دادن این است آرام آرام تشکل دانشجویی حریت خود را از دست میدهد و به یک جریان سیاسی یا کارتل قدرتی نزدیکتر میشود و این خطر متوجه تمام گروههای دانشجویی است.
محمدی در ادامه گفت: ماهیت انتخابات رقابت است. ولی وقتی افراد و جریانات تقوای سیاسی پیشه نمیکنند در اثر یک فضای ناسالم رقابتی، ناامیدی و ستیزهگریهای دشمنپسند ایجاد میشود.
وی بیان کرد: تشتت لیستهای انتخاباتی منجر به کاهش مشارکت و شکسته شدن پشتوانه نفرات به واسطه متکثر شدن رایها شد. یعنی قدرت فرد برای اعمال تغییرات در مجلس کمتر میشود. برای اینکه فضای رسانهزده داخل انتخابات تشدید نشود، نباید فرصت تبلیغات محدود و منتهی به روز انتخابات شود.
حصار مردم و غیرمردم را توانستیم بشکنیم
علی یزدی با اشاره به اینکه مردم نسبت به کلّیت نظام عناد ندارند و فضای گفتوگو باز است؛ عنوان کرد: ای کاش مسئولین بین مردم بروند. برخی از دانشجویان بعد از برپایی تریبون آزاد میگفتند ما شبها خوابمان نمیبرد. مردم به حق گلهمند هستند. ما حصار مردم و غیرمردم را توانستیم بشکنیم.
وی گفت: لزوم حضور میان مردم هنوز برای مسئولین احساس نشده است! حتی در ایام تبلیغات هم کسی از نمایندگان مجلس بین مردم حاضر نشد چون فضای سیاسی و آدمهای سیاسی ما خودشان را تا این حد از مردم جدا کردهاند و خودشان را بینیاز از حضور در جمع مردم میدانند.
یزدی افزود: مردم در برف شدید و دمای زیر صرف باز هم پای کار بودند و آدم عادی پشت تریبون میآمد و حرف میزد. بستر اینکه آدمهای سیاسی مجبور به حضور بین مردم شوند را ما باید رقم بزنیم.
انتخابات مجلس نیازمند یک بازنگری جدی است
علی یزدی با بیان اینکه در دو هفته نمیشود از بین ۳٠٠٠ نفر اصلح را پیدا کرد، گفت: مزیت این انتخابات را در تکثر آن میبینم. مجلس باید از این هم متکثرتر باشد. انتخابات ایالات متحده بین دو نفر است اما ۶ ماه کل کشور درگیر آن میشود. انتخابات مجلس نیازمند یک بازنگری جدی است.
وی ادامه داد: در ذهن مردم این است که نامزدها از خودشان هستند و تا نبینند که مردم عادی هم میتوانند نمایندگی بکنند اتفاقی نمیافتد. شفافیت مالی نامزدها و سقف هزینه کرد کجا رفت؟ روایتی هم از سکه پخش کردن منتشر شد، چه کسی الان به این رسیدگی میکند؟ قانون میگوید شفافیت مالی نامزدها باید اجرا شود اما هرکسی خواسته شفاف کرده و هرکسی خواسته نکرده!
یزدی با اشاره به اینکه دلیل رخوت در فضای سیاسی این است که برخی واقعا خودشان را چنار میدانند! گفت: چرا به قانون عمل نمیشود؛ یک جریانی در طول انتخابات کل شهر را بنر زده بود، این از کجا تامین مالی شد؟ برخی توهم زدند که چون انتخابات قبلی ۳٠ نفر آنها وارد مجلس شده الان چه نیازی دارند بین مردم بروند.
وی افزود: یک نفر از ۳٠ نفر لیست چنار را نمیبینید که حتی در مساجد بروند چه برسد بین عامه مردم. بستر رقابت سیاسی با اینکه مطهری لیست بدهد فراهم نمیشود. انتخابات تهران باید در فضای سیاسی و تناسبی برگزار شود چون نه مزیتهای قومی و قبیلهای دارد و نه فضای داغ سیاسی دارد. نفر اول تهران داخل ۴ لیست از ۵ لیست بوده و باز هم حدود ۶٠٠-۷٠٠ هزار رای آورده! احزاب اصلا هیچ تلاشی نکردند برای اینکه سبد رای آنها گسترده شود.
یزدی گفت: زمانی بستر سیاسی فراهم میشود که بدانند به ازای هر یک رای که بیاورد امکان دارد نمایندگانی از طرف خودش داشته باشد؛ برای رای هر نفر تلاش میکند و خودش به دنبال کرسی میگردد.
عدم گفتوگو باعث گسست میان حاکمیت و قشر متوسط شده
محمدی بیان کرد:اینکه انتخابات را صفر تا صدی و مردم را به چشم عدد و رقم ببینیم دیدگاه اشتباهی است. ۱۵ درصد کاهش مشارکت نسبت به میانگین انتخابات مجلس داشتیم که جای تامل دارد و در تشکلهای دانشجویی باید از لحاظ جامعه شناختی بررسی شود.
وی افزود: بخش عظیمی از افرادی که رای ندادند، طبقه متوسط جامعه هستند و یک گسست بین ارزشهای حاکمیت با این طبقه متوسط را شاهد هستیم. عدم گفتوگو باعث افتراق بین مردم و حاکمیت شده است.
نایب دبیر دفتر تحکیم وحدت گفت: افرادی که رای آوردند باید تلاش کنند حداکثر تعداد نفرات جامعه را نمایندگی کنند، چه کسانی که رای دادند و چه رای ندادند چون میخواهند قانونی را وضع کنند که در سطح ملی اثرگذار است.
محمدی افزود: پایگاه اجتماعی اصلاحطلبان تحلیل رفته است. مهمترین تجلی بحث سیاسی امر انتخابات است، بخش عمده جبهه اصلاحات خط تحریم انتخابات را در پیش گرفتند که باید تعیین تکلیف شوند چون میخواهند خودشان را نماینده آن ۵۹ درصدی که رای ندادند نشان دهند.
این گزاره در ذهن مردم شکل گرفته که شما بدبختترین مردم جهان هستید!
یزدی گفت: مشکل اصلی یک اتفاق ذهنی برساخته از رسانه در ذهن مردم است. یک فشار روانی و رسانهای جدی در ذهن مردم دارد صورت میگیرد که در اثر آن مردم میگویند وضعیت ما از جیبوتی و بورکینافاسو هم بدتر است و در این چهل سال هیچ کاری صورت نگرفته است.
وی در پایان بیان کرد: جنبش دانشجویی باید خط مقدم باشد و جلوی برخورد تیرها به مردم را بگیرد اما اصلا نیستیم و در بازیهای خودمان هستیم. تهش هم یک بیانیه میدهیم و فکر میکنیم همه عالم را گرفتهایم!