گروه فرهنگی «خبرگزاری دانشجو»؛ هفته گذشته مسابقات اوقاف پایان یافت و وحید وکیلی نفر اول مسابقات سراسری قرآن کریم شد که به این ترتیب نماینده ایران در مسابقات بین المللی اوقاف خواهد بود.
او متولد سال 65 در ارومیه است، از قراء جوانی که راه خود را در مسیر قرآنی طی کرده و به مرتبه قاریان تراز اول ایران اسلامی رسیده است؛ می توان او را نیز از برکات انقلاب اسلامی دانست.
با این نخبه جوان کشورمان مصاحبه کردیم تا ببینیم راه قرائت حرفه ای قرآن کریم از چه مسیری می گذرد و جوانان از چه گذرگاه هایی باید عبور کنند.
«خبرگزاری دانشجو» - قرآن را از چه سالی و چگونه آغاز کردید؟
وکیلی: آموزش قرآن را از سال 78 به صورت حرفه ای و در کلاس ها شروع کردم، البته در خصوص چگونگی یادگیری قرآن باید بگویم که آموزش کتاب خدا یک پروسه است که باید طی شود، بنابراین در طول یکی دو سال نمی توان پیشرفت زیادی کرد، مثلاً من از سال 75 قرآن را شروع کردم، سپس سر جلسه رفتم، این روند را تا سال 83 ادامه دادم که رتبه سوم مسابقات سراسری دانش آموزی قرآن کریم را بدست آوردم، از سال 83 تا 85 تمرینات فشرده ای را انجام دادم، سال 85 نفر اول مسابقات سراسری دارالقرآن شدم و از آن سال نیز به طور مداوم با استادان گوناگون تمرینات خود را ادامه دادم تا امسال که در مسابقات سراسری اوقاف اول شدم.
«خبرگزاری دانشجو» - مهمترین تأثیر قرآن بر روی شما چیست؟
وکیلی: سراسر قرآن تأثیر است، همین که انسان بتواند با آیات قرآن انس پیدا کند، ناخودآگاه از آن تأثیر می پذیرد، اما بعضی آیات هستند که آدم را بیشتر به فکر فرو می برند؛ « تِلْکَ الدَّارُ الْآخِرَةُ نَجْعَلُهَا لِلَّذِینَ لَا یُرِیدُونَ عُلُوًّا فِی الْأَرْضِ وَلَا فَسَادًا ۚ وَالْعَاقِبَةُ لِلْمُتَّقِینَ» (القصص 83)، این آیه برای من بسیار جالب است و همیشه سعی می کنم خود را به نوعی با آن آیه تطبیق دهم.
«خبرگزاری دانشجو» - آیا خصلت خاصی دارید که بگویید مشخصاً این خصلت را از قرآن گرفته ام؟
وکیلی: سعی کرده ام هیچ گاه خودم را بهتر از دیگران نخواهم. این خصلت از همان آیه ای که در بالا خواندم نشأت می گیرد. شاید وسوسه هایی در دلمان باشد، اما طبق خواسته قلبی ام، سعی کرده ام خود را با دیگران مقایسه نکنم و حس برتری جویی نسبت به دیگران نداشته باشم.
«خبرگزاری دانشجو» - پس از انقلاب شاهد رشد کمی آموزش های قرآن به صورت حرفه ای بوده ایم. نظر شما در این خصوص چیست؟
وکیلی: این امر که اظهر من الشمس است. حجم فعالیت های قرآنی غیر قابل قیاس با آن زمان است، البته من که در آن زمان نبودم، اما می شود حدس زد، در حال حاضر تمام سازمان ها و نهادها فعالیت های قرآنی مثل کلاس و مسابقات گوناگون دارند که این از برکات انقلاب است؛ ضمن اینکه انقلاب ما بر پایه قرآن بوده است.
«خبرگزاری دانشجو» - با توجه به فعالیت های قرآنی ایران در چند سال گذشته و موج عظیمی که بخصوص در بخش یادگیری حرفه ای قرآن ایجاد شده، ایران به پایه قاریان مصر رسیده است؟
وکیلی: کم کم می شود چنین چیزهایی را گفت. فعلاً شک دارم که آیا دوران طلایی قراء مصری قابل تکرار است یا نه؛ زیرا فعالیت های قرآنی که همه اش قرائت نیست. اگر اهل فن باشید می دانید که باید شرایط یک تلاوت خوب چه برای قاری و چه برای مستمع فراهم باشد، اما برای قراء ما شرایط آن زمان مصر فراهم نیست، مثلاً آن ده – دوازده نفری که قراء تراز اول ایران هستند، نمی توانند مثل قاریان ترازاول مصر هر روز قرآن بخوانند؛ ضمن آن که تمام مستمعین آن چند نفر نیز حرفه ای بودند. حال شما شرایط آن زمان مصر را با شرایط جامعه قرآنی ما مقایسه کنید؛ بدون تعارف بگویم، آنها صرفاً قاری و مبلغ بودند، یعنی یک مسجد داشتند که قرآن تلاوت می کردند، احکام مردم مصر را نیز می گفتند و مذهبشان را تبلیغ می نمودند و از همین راه نیز حقوقی کسب می کردند، اما در ایران چنین اتفاقی نمی افتد. برخی قاریان مجبورند برای امرار معاش، قرآن را فدای کار کنند و البته چاره ای هم ندارند. ما تفاوت های دیگری نیز با آنها داریم که در مجموع بعید می دانم به دوران طلایی مصر برسیم.
البته باید بگویم که قاریان ما شرایط بهتری نسبت به موقعیت حال حاضر مصر دارند و انشاالله در آینده نیز بهتر از این خواهیم شد.
«خبرگزاری دانشجو» - تا به حال برنامه «اسرا» را که از شبکه قرآن پخش می شود و برکت انقلاب اسلامی در خصوص گسترش سطح حرفه ای قرآن را نشان می دهد، دیده اید؟ نظرتان درباره این برنامه چیست؟
وکیلی: بله. آن برنامه را دیده ام. زمانی که این برنامه را مشاهده می کنیم باید به دو نکته توجه کنیم؛ اولاً چگونگی تربیت این بچه ها و نوجوانان که به این زیبایی قرآن تلاوت می کنند، دوماً باید متولی مالی برای این کودکان و نوجوانان پیدا شود؛ زیرا این افراد رفته رفته وارد مسیر زندگی می شوند که در نتیجه زندگی مادی، آن بعد قرآنی کمرنگ می شود.
«خبرگزاری دانشجو» - در رابطه با فرهنگ سازی قرآنی در جامعه چه نظری دارید؟ چگونه می توان تدبر در قرآن را در جامعه رواج داد؟
وکیلی: مسئولان باید تلاش بیشتری کنند تا قرآن در بین عموم مردم جا بیفتد؛ همین الان مردم نمی توانند قرآن را به درستی تلاوت کنند. مردم تا زمانی که با قرآن انس نگیرند، نمی توانند در آن تدبر نمایند؛ چون تدبر فرمول نیست که قابل یادگیری باشد، تدبر ماحصل انس است.
همچنین به قول رهبر معظم انقلاب باید قهرمانان قرآنی در جامعه تکریم شوند؛ این امر تأثیرات گسترده ای در سطح جامعه دارد و مرم را نسبت به قرآن حساس تر می گرداند.