به گزارش خبرنگار فرهنگی «خبرگزاری دانشجو»، احمدرضا خضری، عضو شورای علوم انسانی انتشارات دانشگاه تهران در بیست و یکمین جشنواره انتخاب کتابهای برتر دانشگاهی که ظهر امروز در تالار شهید دهشور پردیس علوم دانشگاه تهران برگزار شد، گفت: کتاب چهار کاربرد مهم در فرهنگ و تمدن انسانی به ویژه تمدن اسلامی داشته است که کارکرد اول کتاب نقش آن در بالندگی تمدن اسلامی است.
وی ادامه داد: فرهنگ اسلامی از زمانی بالنده شد که مسلمانان میراث دیگران را به درستی جمع آوری و باز تولید کردند که نام این نهضت، نهضت ترجمه است.
عضو شورای علوم انسانی انتشارات دانشگاه تهران گفت: در زمان نهضت ترجمه، مسلمانان هزاران اثر را ترجمه و بومی سازی کردند و براساس آن تمدن اسلامی را به پیش بردند.
خضری افزود: اسلام تاکید کرده است که بهترین سخنان را گوش کنید و تولید کنید که مسلمانان نیز چنین کاری را انجام دادند و من این نقش سازنده کتاب را کارکرد زیرساختی کتاب در فرهنگ و تمدن بشری نامگذاری کردهام.
وی گفت: همانطور که در حال حاضر میزان مقالات، تولید علم، در یک تمدن مورد بررسی قرار می گیرد در گذشته نیز کتاب نشاندهنده پیشرفت و شکوفایی یک تمدن بود.
خضری افزود: تمدن اسلامی از این دست تمدن درخشانی است که بعد از ترجمه آثار، خود هزاران اثر را تولید کرده است.
عضو شورای علوم انسانی انتشارات دانشگاه تهران گفت: تولید آثار در تمدن اسلامی منجر به تاسیس کتابخانههای عظیمی شد، کتابخانههای که در بعضی از آنها یک میلیون کتاب هم وجود داشته است و بنده نام این کارکرد را کارکرد شناختی کتاب گذاشتهام.
وی در خصوص نقش سوم کتاب گفت: شناساندن تمدن اسلامی به تمدنهای دیگر سومین کارکرد کتاب است و این کارکرد کتاب، کارکرد توسعهای نام دارد.
عضو شورای علوم انسانی انتشارات دانشگاه تهران بیان داشت: تمدن غرب قبل از رنسانس به شدت تحت تاثیر تمدن اسلامی قرار گرفته بود و این نشان دهنده تاثیرگذار بودن آثار مسلمانان است.
خضری در ادامه گفت: غرب آنچه که میراث مسلمانان بود را به زبانهای خودترجمه کرد و بعد از آن بود که رنسانس شکل گرفت.
وی در خصوص نقش چهارم کتاب گفت: نقش معنوی و روحانی کتاب در تمدن اسلامی به عنوان چهارمین کارکرد کتاب شناخته میشود.
خضری با اشاره به قرآن گفت: قرآن به عنوان کتاب به حساب میرود و این نشاندهنده این است که کتاب جایگاه بالایی نزد خداوند دارد.
وی در پایان گفت: مسلمانان کتاب را بهترین همدم و وفادارترین دوست میدانند و کتاب برای مسلمانان ارزش علمی و معنوی داشت.