به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو»، ستار هدایتخواه روز گذشته در دانشگاه علوم و فنون خرمشهر، به بررسی ضرورت تعامل مجلس و دولت پرداخت.
وی به تبیین وظایف دولت و مجلس بر اساس اصل 57 قانون اساسی پرداخت و گفت: وظیفه اصلی مجلس این است که با توجه به اولویت ها و نیازهای کشور قوانینی را تصویب کند که قوه مجریه آنها را اجرا کند.
نماینده سابق مجلس افزود: مهم ترین وظیفه قوه مقننه وضع قانون است و در درجه دوم نمایندگان اختیار دارند که در مورد مسائل کشور تذکر بدهند و یا استیضاح بکنند که از آن به عنوان نظارت برداشت می شود.
هدایتخواه قوا را مکمل هم دانست و گفت: مجلس و دولت در مقابل هم نیستند، بلکه باید به عنوان قوای کشور، در جهت اهداف ملت و بازوی رهبری تعامل داشته باشند.
وی با اشاره به بیانات رهبر معظم انقلاب که وظیفه مجلس را ریل گذاری برای دولت عنوان کردند، تصریح کرد: تصور غلطی وجود دارد که باعث می شود تعامل درستی بین قوا صورت نگیرد؛ بدین صورت که چون مجلس حق نظارت دارد، باید مچ گیری کند؛ و این چنین تلقی می شود که نماینده حق دفاع از دولت ندارد که در این صورت به آنها وکیل الدوله عنوان می کنند.
نماینده ادوار مجلس تعامل را همیاری و همکاری برای حل مشکلات دانست و ضمن بررسی نوسانات تعامل بین دولت و مجلس بیان داشت: از مجلس سوم به بعد، دو جریان درون نظام شکل گرفت که گاهی جریان چپ و راست نامیده شد و گاهی اصلاح طلب و اصولگرا؛ وقتی مجلس از یک جریان سیاسی و دولت از جریان سیاسی دیگر بود، در مقاطعی کارشکنی و درگیری شروع می شد و وقتی هر دو از یک جریان بودند به حالت تفریطی و معامله می رسید و کوتاه می آمدند.
هدایتخواه افزود: در مجلس هفتم با توجه به استقلال قوا به یک تعامل نسبی رسیدیم که دولت و مجلس با هم همکاری کنند؛ و در مجلس هشتم هر دو قوه از یک طیف فکری بودند، ولی به تقابل کشیده شد تا اینکه در مجلس نهم شدت بیشتری پیدا می کند که شاهد تذکر رهبری بودیم.
وی به بررسی چرایی ایجاد اختلاف بین دوقوه مقننه و مجریه پرداخت و گفت: روحیاتی در مجلس شکل گرفت که متعاقب آن در دولت نیز بوجود آمد و بر این اساس برخوردهای متعصبانه ای که ناشی از تعصب سازمانی بود، بین دولت و مجلس بوجود آمد.
عضو جبهه پایداری انقلاب اسلامی افزود: گاهی در برخی از بحث های پیش آمده بین دولت و مجلس که به صلاح مملکت نبود، بعضی از نمایندگان می گفتند اگر کوتاه بیاییم حیثیت مجلس زیر سوال می رود و نظر دولت هم همین بود، که با کوتاه آمدن به حیثیت خود لطمه زده است و هرکدام متعصبانه بر روی گفتار خود اصرار می ورزیدند.
هدایتخواه به برخورد منفعت طلبانه و منفعت جویانه افرادی که به فکر منافع آینده سیاسی خود هستند اشاره کرد و گفت: این افراد در برخی از امور، مواضعی اتخاذ کردند که به نفع مردم نبوده و بیشتر به هدف پیشبرد منافع شخصی خودشان بوده است.
وی به برخی از وقایع بین مجلس و دولت در مجلس هشتم اشاره کرد و گفت: در اواخر مجلس هشتم اتفاقی در مجلس افتاد که از طرف رسانه ها به آن پرداخته نشد؛ در این ایام هنگامی که رئیس جمهور به مجلس وارد شدند، با دو دوی نمایندگان مواجه شد و شاهد بودیم که طی صحبت های رئیس جمهور نمایندگان به دو دوی خود ادمه دادند تا جایی که مقام معظم رهبری، هیئت رئیسه و ریاست کمسیون های مجلس را دعوت کرده و آن ها را در باره این اتفاق توبیخ کردند.
وی با اشاره به استیضاح وزیر کار در مجلس اظهار داشت: قصد دفاع از مرتضوی و تایید اصل انتصاب ایشان را ندارم؛ اما با توجه به اصل تفکیک قوا، نماینده سوگند یاد کرده اند که به وظیفه خود توجه کرده و در عزل و نصب ها دخالت نداشته باشند، بلکه باید ابزار نظارتی باشند.
نماینده ادوار مجلس شورای اسلامی افزود: در جریان مرتضوی، شیخ الاسلامی رای دیوان عدالت اداری را پذیرفت، ولی رئیس جمهور طبق حقی که خود نماینده ها به او داده اند، این سازمان را زیر نظر معاون اول خود برد و بر ماندن مرتضوی اصرار کرد؛ که باز ریشه در برخوردهای متعصبانه و کینه توزانه داشت.
وی به برنامه استیضاح وزیر آموزش و پرورش در اواخر مجلس هفتم اشاره کرد و گفت: در اواخر این مجلس سعی در استیضاح ضعیف ترین وزیر کابینه طبق ارزیابی خود داشتیم که رهبر انقلاب پیام دادند که این استیضاح در اواخر عمر این دولت به صلاح نیست و ما منصرف شدیم.
هدایتخواه به یک شنبه سیاه مجلس اشاره کرد و گفت: رفتارهایی در مجلس و دولت مشاهده کردیم که رهبر انقلاب و مردم را ناراحت و دشمنان را خوشحال کرد.
وی افزود: حد وسط تقابل و تعامل، پایبندی به مسائل با توجه به نگاه ملی است که با توجه به شرایطی که در آن قرار داریم و دشمنان در کمین هستند، مسولان برای ارتقا و پیشرفت کشور، دست به دست هم دهند و اختلافات را کنار بگذارند.
در ابتدای این برنامه، شایان نادری، دبیر انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه علوم و فنون خرمشهر، به ضرورت برگزاری این برنامه اشاره کرد و گفت: با توجه به تحریم های همه جانبه ای از طرف کشورهای غربی مواجه هستیم و طبق فرمایشات مقام معظم رهبری در این شرایط حساس نیاز به یک همدلی و یکپارچگی ویژه ای داریم تا این پیچ تاریخی حساس را پشت سر بگذاریم.