به گزارش خبرنگار اقتصادی «خبرگزاری دانشجو»، هجدهمین نمایشگاه بینالمللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی که با حضور صدها شرکت داخلی و خارجی از روز گذشته آغاز به کار کرده بود امروز نیز ادامه یافت.
در حاشیه این نمایشگاه جواد اوجی مدیر عامل شرکت ملی گاز در نشست خبری گفت: قرارداد صادارت گاز به کشور سوئیس نهایی شده و هم اکنون در حال مذاکره با ترکیه در مورد حق ترانزیت هستیم.
اوجی اضافه کرد: صادرات گاز به کشور عراق نیز در سال جاری از دو نقطه آغاز خواهد شد.
وی با اشاره به این که، مسیر نخست از ایلام به سمت عراق جهت تامین گاز نیروگاه بغداد و المنصوره خواهد بود؛ افزود: صادرات گاز از این مسیر با هفت میلیون متر مکعب از اوایل تیرماه سال جاری آغاز می شود و تا 25 میلیون متر مکعب افزایش می یابد.
مدیر عامل شرکت ملی گاز ایران، تصریح کرد: دومین مسیر صادرات گاز به عراق نیز از خرمشهر عبور می کند که صادرات گاز به عراق از این مسیر به منظور تامین گاز نیروگاه بصره و به میزان 20 تا 25 میلیون متر مکعب خواهد بود.
نخستین تهارتر گاز وارداتی با تجهیزات ایرانی
مدیر عامل شرکت ملی گاز ایران همچنین با اشاره به واردات گاز از کشور ترکمنستان، گفت: در سال گذشته در مقابل گاز وارداتی از کشور ترکمنستان تجهیزات نفت و گاز ایرانی به ترکمنستان صادر کردیم.
خریدهای ریالی جایگزین خریدهای ارزی شد
اوجی گفت: در گذشته 20 تا 30 درصد خریدهای صنعت گاز از منابع داخلی و به صورت ریالی انجام می شد و مابقی نیازها به صورت ارزی و از منابع کشورهای دیگر تامین می شد؛ این در حالی است که هم اکنون خریدهای ارزی، تنها 20 تا 30 درصد تجهیزات را به خود اختصاص داده است.
به گفته وی، در حال حاضر 75 تا 85 درصد در حوزه تامین توربین و 100 درصد در تامین کمپرسورها به خودکفایی رسیده ایم.
پروژه های مختلف گاز در سال گذشته و امسال
اوجی افزود: میدان ذخیره سازی سراجه قم به عنوان نخستین میدان ذخیره سازی در سال گذشته به بهره برداری رسید و امروزه حدود 7.5 میلیون متر مکعب در روز به این میدان تزریق گاز صورت می گیرد.
وی در مورد میدان ذخیره سازی گاز در شوریجه نیز گفت: این پروژه 85 درصد پیشرفت دارد و پیش بینی می شود در نیمه اول سال جاری این مخزن نیز راه اندازی شود.
مدیر عامل شرکت ملی گاز ایران، گفت: تا 2 ماه آینده نیز واحد ال.پی.جی فجر جم به بهره برداری خواهد رسید و به این ترتیب روزانه 180 تن ال.پی.جی به تولیدات کشور اضافه خواهد شد.
اوجی تصریح کرد: در سال جاری ساخت 5 ایستگاه تقویت فشار در دستور کار قرار دارد که هر ایستگاه 70 میلیون یورو بار مالی به دنبال خواهد داشت.
وی با اشاره به این که، پالایشگاه ایلام در حال حاضر با ظرفیت هفت میلیون متر مکعب فعالیت می کند که با به مدار آمدن فاز دوم، ظرفیت این پالایشگاه به 10 میلیون متر مکعب می رسد، تصریح کرد: سفارش کالا برای این پروژه انجام شده و عملیات اجرایی آن به زودی آغاز خواهد شد.
وی همچنین با اشاره به وضعیت پروژه نخستین پالایشگاه ملی کشور، گفت: این پالایشگاه بر روی میادین هالگان واقع در استان فارس با مشارکت شرکت نفت مناطق مرکزی، پژوهشگاه صنعت نفت و قرارگاه خاتم الانبیا در حال طراحی است.
وی با اشاره به این که، در سال گذشته در هیچ نقطه از کشور افت فشار و قطعی گاز نداشته ایم گفت: در سال گذشته یک هزار و 700 روستا و 62 شهر، پنج نیروگاه و هشت هزار واحد صنعتی به شبکه گاز کشور اضافه شد.
مدیر عامل شرکت ملی گاز ایران، افزود: با به مدار آمدن گاز تولیدی در فازهای 12، 15 و 16 پارس جنوبی، حدود 50 تا 100 میلیون متر مکعب گاز به شبکه گاز کشور اضافه خواهد شد و به این ترتیب نگرانی های سال های اخیر در تامین گاز و کاهش واردات گاز برطرف می شود.
اوجی از کاهش 50 درصدی واردات گاز در سال گذشته خبر داد و گفت: حجم صادرات گاز در سال گذشته هشت میلیارد و 400 میلیون متر مکعب و حجم واردات نیز چهار میلیارد و 500 میلیون مترمکعب بوده است.
وی تاکید کرد که صادرات گاز در سال 91 مشابه سال 90 انجام شد، اما در این سال با کاهش 50 درصدی واردات گاز روبرو بودیم.