توکل افشار در گفتوگو با خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» در مشهد، در حاشیه دومین کنگره ملی اخلاق پزشکی در بیمارستان قائم مشهد، در خصوص محورهای این همایش بیان داشت: مفهوم اخلاق پزشکی در اسلام و سایر مکاتب، اخلاق حرفه ای در طبابت، حق حیات و آناتومی، خطاهای پزشکی، حقوق پزشک بر بیمار، رازداری و حقیقت جویی، طبابت مداری و پاسخگویی به طب، اخلاق در پژوهش های علوم پزشکی و تقاضای القا شده برای مراقبت های پزشکی از محورهای این کنگره است.
وی در مقوله پزشکی اخلاق را مهمترین بحث دانست که متاسفانه کمتر به این مهم توجه می شود و ابراز داشت: در این همایش که به مقوله اخلاق و رابطه بین پزشک و بیمار پرداخته می شود بیشتر به جنبه آموزشی توجه می شود.
معاون آموزشی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به اینکه این همایش به مدت دو روز با برگزاری چند کارگاه آموزشی به طول می انجامد، افزود: در این همایش از شش دانشگاه همجوار استان و از حدود 60 دستیار سال اول و اساتید دانشگاه علوم پزشکی مشهد دعوت شده است.
افشار در خصوص شاخص های ارزیابی اخلاق پزشکی گفت: نگاه پزشک نسبت به درمان بیمار، رازداری مسائل بیمار، نوع برخورد پزشک با بیمار، امنیت بیمار و مسائلی مانند عدول از تعرفه ها از جمله مسائلی است که در ارتباط بین پزشک با بیمار مطرح است.
وی یادآور شد: ارتباط مالی بین پزشک و بیمار و در نهایت مسائلی مانند گرفتن زیرمیزی از موارد غیر قابل اجتنابی است که بین پزشک و بیمار وجود دارد.
معاون آموزشی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با تاکید بر اینکه باید مبانی دینی و مذهبی در مبحث اخلاق پزشکی فرهنگسازی شود، یادآور شد: در این راستا دو واحد اخلاق پزشکی در دانشگاه تدریس می شود.
افشار با بیان اینکه انحرافات اخلاقی در قالب محیط باید ارزیابی شود، گفت: وقتی در بیمارستان های آموزشی ارائه خدمات با نیاز انطباق نداشته باشد، انحراف در اخلاق پزشکی به وجود می آید.
وی در پایان بیان داشت: اگر نظام پرداختی و تعرفه گذاری منطقی و واقع بینانه باشد، انحرافات از جمله بحث زیر میزی نیز کاهش می یابد، بنابراین طرح پزشک خانواده و نظام ارجاع بهترین و منطقی ترین راهکار در این راستا است.