به گزارش گروه فرهنگی «خبرگزاری دانشجو»، نشست ادبیات عامه پسند، تهدید یا فرصت ظهر امروز با حضور بلقیس سلیمانی، فیروز زنوزی جلالی و کامران پارسینژاد از سوی بنیاد ادبیات داستانی ایرانیان در سرای اهل قلم نمایشگاه کتاب برگزار شد.
سلیمانی: هیچ کس ادبیات عامهپسند را جدی نمیگیرد
بلقیس سلیمانی در این نشست گفت: برخی معتقدند ادبیات عامهپسند مثل علف هرز است و باید آن را وجین کرد، اما در همین راستا برخی دیگر که بنده نیز با نظر آنها موافق هستم بر این باورند که ادبیات عامهپسند به دلایلی جایگاه ویژهی خود را دارد. عدهای دیگر معتقدند ادبیات عامهپسند پلی است برای رسیدن به ادبیات جدی، مخصوصا در زمانهای که کتاب خواندن امر نادری شده، همین که کسی کتاب بخواند امر خوب و مبارکی است؛ اما عدهای معتقدند ادبیات عامهپسند ذوق مخاطب را به صورت دیگری شکل میدهد و تقاضایی برای ادبیات جدی باقی نمیگذارد.
این منتقد ادبیات ادامه داد: عدهای میگویند ادبیات جدی هم باید واجد عنصر سرگرمکنندگی باشد. ادبیات عامهپسند راه درست را میرود و چون کسی آن را جدی نمیگیرد و به نقد نمیکشد، از نبود فنون ویژه هم رنج نمیبرد و هر روز سطحیتر میشود.
سلیمانی با این جملات که ادبیات عامهپسند 10 نوع است؛ اما در ایران فقط نوع عاشقانه آن رواج دارد به غرب اشاره و خاطر نشان کرد: در غرب هم ادبیات پلیسی بسیار پرطرفدار است. چرا که معتقدند ادبیات پلیسی و کارآگاهی ویژه جامعه عقلمدار نشات گرفته از مدرنیته است.
زنوزی: اثری که فقط وسیله سرگرمی باشد، یک نوع مخدر خواهد بود
فیروز زنوزی جلالی، داستان نویس با تاکید بر اینکه برخی برای داستان نویسی اصول رانمیداندن و اقدام به نگارش میکنند، افزود: وجود ادبیات عامهپسند برای مخاطبانی که میخواهند مطالعه را شروع کنند، یک ضروت است. ادبیات عامهپسند خوب است، اما فقط به عنوان یک پایه، باید مراحل را از ابتدایی تا مقاطع بالا طی کرد.
وی اضافه کرد: زنگ خطر آنجاست که فردی رمانی را مینویسد که به چاپ هشتم میرسد، اما هنوز هیچچیز از اصول داستاننویسی نمیداند. وقتی اثری وارد جامعه میشود که نه شخصیت درستی دارد و نه موضوع اجتماعی یا موقعیتی را تجزیه و تحلیل میکند، ادبیات عامهپسند به پیکرهی ادبیات جدی ما لطمه میزند. جنبهی سرگرمی باید در همهی آثار ادبی وجود داشته باشد، اما نباید به صرف سرگرمکنندگی همه چیز در سطح بگذرد. اثری که فقط وسیلهی سرگرمی است، یک نوع مخدر خواهد بود.
پارسی نژاد: در کشور ما هنوز جایگاه ادبیات داستانی تثبیت نشده است
کامران پارسینژاد به عنوان آخرین سخنران این نشست خاطر نشان کرد: در کشور ما هنوز جایگاه ادبیات داستانی تثبیت نشده است؛ چه برسد به ادبیات عامهپسند؛ برخی آن را وسیلهی سرگرمی می دانند، برخی هم مانند آقای قرائتی که در این راستا مروج بوده، در تلویزیون میگویند که «نکند رمان بخوانید، رمان شما را وارد دنیای تخیل میکند و بعد از زندگیتان بازمیمانید».