گروه اقتصادی «خبرگزاری دانشجو»؛ از حدود دو سال و نیم گذشته تا کنون اتفاقات اقتصادی زیادی در کشور به وقوع پیوسته که هدفمندی یارانه ها و افزایش تحریم های غرب علیه کشورمان مهمترین این اتفاقات بوده است.
اجرای هدفمندی یارانه ها اگر چه دارای مزایای بالایی بوده و توانسته است مصرف حامل های انرژی را در کشور کاهش و فرهنگ مصرفی مردم در این زمینه را تغییر دهد، اما دارای نقاط ضعفی نیز بوده است؛ گرانی بشدت افزایش یافته است، تولید و بنگاه های تولیدی در وضعیت مناسبی بسر نمی برند، کشاورزی که می تواند مزیت نسبی ایران باشد، هم اکنون با مشکلات عدیده ای از جمله واردات دست و پنجه نرم می کند، در حوزه نفت و انرژی وضعیت برداشت از میدان های مشترک و افتتاح فازهای پارس جنوبی تعریفی ندارد، معیشت کارگران و نیروی کار نیز تحت تاثیر قرار گرفته و مناسب نیست، بیکاری بالا و اشتغال دغدغه اصلی جوانان است و ...
چند ماهی بیشتر از عمر دولت دهم باقی نمانده است و این در حالی است که نامزدهای پست ریاست جمهوری دولت یازدهم نیز رفع مشکلات اقتصادی را در صدر اولویت برنامه های خود قرار داده اند؛ حال با توجه به این شرایط مهمترین دغدغه دهای وزیر اقتصاد دولت یازدهم که سخنگوی اقتصادی دولت نیز می باشد، کدام است؟ کدام مشکلات در کوتاه مدت و کدام در بلند مدت باید رفع شود؟
اینکه در وضعیت کنونی ثبات اقتصادی وجود ندارد، مورد توافق تمامی کارشناسان است و این در حالی است که تا زمانی که ثبات وجود نداشته باشد، نمی توانیم به دنبال اجرایی کردن هیچ برنامه ای باشیم؛ به این ترتیب وزیر اقتصاد دولت یازدهم باید برگرداندن ثبات اقتصادی را در صدر تمامی دغدغه های خود قرار دهد.
هدفمندی یارانه ها باید دغدغه دوم وزیر اقتصاد یازدهم باشد. اگر چه اجرای مرحله دوم این طرح به دلیل همزمانی با انتخابات و شائبه انتخاباتی آن از طرف مجلس ممنوع شد، اما باید از سوی دولت یازدهم بسرعت پیگیری شود و با رفع نواقص مرحله اول ادامه یابد؛ چون مصرف انرژی همچنان بالاست و قیمت آن پایین و عدالت اقتصادی به هیچ وجه در این بخش رعایت نمی شود.
اولویت بعدی وزیر اقتصاد دولت یازدهم رفع تورم و مبارزه با گرانی هاست. مردم از تورم افسار گسیخته رنج می برند. نرخ تورم هم اکنون بالای 30 درصد است و این به معنای افزایش شدید و بی رویه قیمت هاست. بالا رفتن قیمت ها تولیدکنندگان را نیز متضرر می کند؛ چرا که تقاضا کاهش می یابد.
بیکاری و اشتغال باید چهارمین دغدغه وزیر اقتصاد دولت یازدهم باشد. بر اساس آمار رسمی، تعداد بیکاران ایران بین سه تا سه و نیم میلیون نفر است. هر روز هم افراد جدیدی به این میزان افزوده می شوند. این معضل در سطح افراد تحصیلکرده افزایش پیداکرده که رفع آن کار سختی است.
برای بیکاری نسخه یک روزه و دو روزه نمی توان پیچید، مشکل بیکاری زمانی حل می شود که دو چالش دیگر یعنی بدهی بانک ها پرداخت، و منابع بانکی به سمت تولید سوق داده شود.
رفع معضلات بخش تولید و کمک به تولیدکنندگان نیز باید مورد توجه قرار گیرد. با توجه به آمارها وضعیت بنگاه های تولیدی بحرانی است، به طوری که بسیاری از کارخانه ها با نصف و یا کمتر ظرفیت تولید در حال فعالیت هستند. بالا رفتن هزینه های انرژی، قیمت تمام شده را برای تولیدکنندگان افزایش داده است، بنابراین سهم تولید در هدفمندی یارانه ها باید به طور کامل پرداخت شود، به این ترتیب اگر تولید رونق بگیرد، بیکاری، تورم و ... نیز حل خواهد شد؛ حل مشکلات بخش تولید باید دغدغه پنجم وزیر اقتصاد دولت یازدهم باشد.
کنترل نرخ ارز و ثبات ارزش پول ملی نیز باید مد نظر قرار بگیرد و برای آن برنامه ارائه شود. دلار یا یورو فرقی نمی کند. اقتصاد ایران در سال جاری یک بار دیگر نشان می دهد که با واقعیت های اقتصادی نباید سیاسی برخورد کرد و یک بار دیگر نشان می دهد که دلار، یک کاغذپاره نیست و نرخ ارز بر بیشتر پارامترهای اقتصادی تاثیرگذار است؛ کنترل نرخ ارز دغدغه ششم وزیر اقتصاد یازدهم است.
باید دیپلماسی اقتصادی برای رفع تحریم ها فعال تر شود. اگر دولت آینده از قویترین دیپلماسی اقتصادی برخوردار نباشد کشور را با معضلاتی مواجه خواهد نمود که به تبع نابسامانی های اقتصادی شکل می گیرد. نباید فراموش کرد که تحریم ها در سال گذشته و جاری تاثیرگذاری نامطلوب داشته و تولید و تامین کالاها را با مشکل مواجه کرده است. تلاش برای رفع تحریم ها دغدغه هفتم وزیر اقتصاد دولت یازدهم است.
همچنین کاهش وابستگی به نفت، تبعیت از قانون، ارائه بودجه ها در وقت مقرر، توجه به برنامه های کلان و بالادستی، ندادن وعده های بیجا و خارج از اختیارات، توجه به فعالیت های عمرانی، بازگرداندن اعتماد، افزایش سرمایه گذاری و ... نمونه های دیگری از دغدغه های وزیر اقتصاد دولت یازدهم است که باید به آنها توجه شود.
لازم به ذکر است، تمامی این دغدغه ها و راهکارهای آن باید در قالب اقتصاد مقاومتی ارائه شود؛ چرا که تا هنگامی که جمهوری اسلامی ایران وجود دارد تحریم ها و دشمنی ها نیز وجود دارد، بنابراین این دولت باید زیربنای اقتصادی خود را بر مبنای اقتصاد مقاومتی پایه ریزی کند.