به گزارش گروه اقتصادی «خبرگزاری دانشجو» به نقل از دبیرخانه مجمع کشورهای صادرکننده گاز (جی یی سی اف)، دومین نشست سران این مجمع اول ژوئیه (دوشنبه ١٠ تیر) در مسکو، پایتخت روسیه برگزار شد.
این نشست به میزبانی ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه و حضور سران و رهبران الجزایر، بولیوی، مصر، گینه استوایی، ایران، لیبی، نیجریه، عمان، قطر، روسیه، ترینیداد و توباگو، امارات متحده عربی و ونزوئلا و اعضای ناظر عراق، هلند و نروژ برگزار شد.
رستم قاسمی، وزیر نفت جمهوری اسلامی ایران، و رئیس نشست وزارتی جی یی سی اف، محمد ناصر الهجری، رئیس هیئت مدیره این مجمع و لئونید بوخانوفسکی، دبیر کل آن نیز در نشست سران حضور داشتند.
نشست سران با سخنرانی پوتین آغاز شد و وی در آغاز سخنرانی خود ضمن تشکر از همه سران کشورهای عضو جی یی سی اف برای حضور در این نشست، شرح مختصری از بازار گاز، چالش های فراروی جی یی سی اف و اعضای آن را ارائه داد.
سران کشورها و دولت ها و نمایندگان بلندپایه جی یی سی اف نیز دیدگاه های خود را درباره توسعه های اخیر بازار بین المللی گاز و دیگر موضوع های مهم مرتبط با بازار جهانی گاز ارائه دادند.
در "بیانیه مسکو"، (Moscow Declaration)، که در انتهای این اجلاس منتشر شد، کشورهای عضو جی یی سی اف به اتفاق آرا بر تقویت نقش این مجمع، افزایش همکاری های جهانی به منظور حفاظت از منافع جی یی سی اف، حفظ اصول مبادلات بین المللی و تقویت نقش بنیادی قراردادهای بلندمدت و ادامه حمایت از قیمت گذاری گاز بر اساس شاخص قیمت های نفت و فرآورده های نفتی تاکید کردند.
سران کشورها و دولت های عضو مجمع کشورهای صادرکننده گاز همچنین نسبت به افزایش رشد پایدار استفاده از گاز طبیعی، ترویج استفاده از گاز طبیعی در بخش های مختلف و تقویت مذاکرات جی یی سی اف با همه بازیگران و سهامداران بازار گاز، ترویج و توسعه نقش گاز به عنوان حامل انرژی سازگار با محیط زیست برای رشد اقتصادی و توسعه اجتماعی متعهد شدند.
بیانیه مسکو همچنین به منظور همکاری کشورهای عضو جی یی سی اف در زمینه توسعه و استفاده از منابع گازی با همه سهامداران این بخش، نقشه راهی را پیش روی این مجمع قرار می دهد.
پیش از برگزاری نشست سران جی یی سی اف، این مجمع دو جلسه در سطح عالی رتبه به منظور نهایی سازی مقدمات نشست سران در مسکو برگزار کرد.
در نشست فوق العاده وزارتی جی یی سی اف، وزاری این مجمع، ایران را به عنوان میزبان سومین نشست سران جی یی سی اف و پانزدهمین نشست وزارتی این مجمع انتخاب کردند.
سران کشورها، دولت ها و نمایندگان کشورهای عضو جی یی سی اف نیز از پوتین و شهروندان و مقام های عالی رتبه شهر مسکو به دلیل مهمان نوازی گرم و تدارکات عالی که برای این نشست داده بودند، تشکر و قدردانی کردند.
اعضای مجمع صادرکنندگان گاز ٤٢ درصد از تولید گاز جهان، ٧٠ درصد از ذخایر گازی جهان، ٣٨ درصد از انتقال گاز با خط لوله و ٨٥ درصد از تجارت گاز طبیعی مایع شده (ال ان جی) را در اختیار دارند.
١٣ کشور الجزایر، بولیوی، مصر، گینه استوایی، ایران، لیبی، نیجریه، قطر، روسیه، ترینیداد و توباگو، ونزوئلا ، امارات متحده عربی و عمان از اعضای این مجمع جهانی به شمار می روند.
هلند، قزاقستان و نروژ نیز به عنوان عضو ناظر در مجمع کشورهای صادرکننده گاز مطرح هستند که عراق نیز به تازگی به این جمع پیوسته است.