ه گزارش گروه سیاسی «خبرگزاری دانشجو»، علیرضا زاکانی نماینده مردم تهران به عنوان مخالف بیژن زنگنه وزیر پیشنهادی نفت در مجلس شورای اسلامی در ابتدای سخنان خود گفت که چند نکته را پیش از آغاز بخش اصلی نطق خود بیان می کند.
زاکانی در ابتدا ضمن حمایت از اظهارات توکلی در مخالفت با زنگنه گفت: متاسفانه آن چه ضرورت اولیه برای قبول مسئولیت است مخدوش می شود و دوستان از کنار آن می گذرند.
وی افزود: نکته دوم این است که دوستان (موافقین و مخالفین) ادب را رعایت کنند و یکدیگر را متهم نکنیم، این حرف های سبک افراطی و غیر افراطی چیست که به یکدیگر می زنید ما مخلص تک تک نمایندگان هستیم، عرایضی را که می گوییم کاملاً مستند است و اگر توانستید بگویید یک جمله غلط است.
زاکانی خطاب به موافقان وزیر پیشنهادی نفت افزود: وقتی در مورد دوران مدیریتی صحبت می شود چرا چیزهای کلی مطرح می کنید که قابل استناد نیست و اسناد خلاف آن را می گوید.
وی با اشاره به اینکه جناب آقای میرکاظمی و نادران نیز قصد صحبت داشتند و وقت خود را به من دادند بیان کرد: میرکاظمی گفت که بر اساس مسایل اخلاقی صحبت نخواهد کرد.
نماینده مردم تهران در ادامه در مخالفت با زنگنه بیان کرد: سعی می کنم با توجه به اسناد مهم موجود و گزارشات کاملاً مستند از دستگاه های کارشناسی و رسمی داخل و خارج کشور نیم نگاهی به دوره مدیریت جناب آقای زنگنه در نفت داشته باشم بدون اینکه بخواهم اتهاماتی را اثبات کنم.
وی ادامه داد: با بازگو نمودن برخی مطالب یافته های مربوط به برخی از قراردادهای نفتی در زمان زنگنه را بیان می کنم تا فضای رای اعتماد به وزیر محترم پیشنهادی نفت روشن شود. قراردادهایی که در اکثر آنها حضور نادرست و مفسده آمیز سه نفر با هویت مشخص و معلوم آشکار است که اسناد آن و اقرارهای این افراد موجود است.
زاکانی با اشاره به قراردادهایی همچون استات اویل، توتال و کرسنت که پیرامون آنها ده ها هزار صفحه اسناد موجود است، بیان کرد: اسنادی که سال ها قبل مورد دقت قرار گرفته اند اما با کمال تاسف با وجود دست های پیدا و پنهان هیچ نتیجه عملی در داخل کشور نداشتند در حالی که متهمان خارجی آن در نروژ و آمریکا محکوم شده و با بی آبرو شدن حتی دست به خودکشی زده اند.
وی ادامه داد: جناب آقای روحانی در خصوص اعتراض خویش به کرسنت به خبرنگاران روز دوشنبه بیان داشتند که اگر در مجلس در این باره صحبت شود آن را مبرهن می کنند.
نماینده مردم تهران خطاب به روحانی گفت: قرارداد کرسنت و صادرات 25 سال گاز به شارجه یکی از چندین پرونده مفسده انگیز دوره وزارت آقای زنگنه است که در مکتوبات قبلی ایشان و همچنین در جلسات اخیر که با نمایندگان در فراکسیون داشته اند به آن اذعان داشته اند که شرح هر کدام آنها مثنوی هفتاد من کاغذ است.
وی خطاب به روحانی تصریح کرد: جناب آقای رئیس جمهور عدم اعتنای آقای زنگنه به نامه آذرماه 81 جنابعالی به عنوان دبیر وقت شورای عالی امنیت ملی یکی از ده ها اشکال و مفسده این قرارداد ننگین است. شما در آن نامه خطاب به رئیس جمهور وقت برخی وجوه این قرارداد را برشمرده و اظهار داشتید حدود یک سال پیش یعنی در سال 80 در خصوص این قرارداد از وزیر نفت سوالاتی مطرح شد ولی علیرغم دستور رئیس جمهور وقت پاسخی دریافت نشد و همچنین به اشکالاتی اشاره کردید که عبارت بودند از عقد قرارداد طولانی با شرکت غیرمعتبر که در سنوات قبل نیز عملکرد ضعیفی داشته است و حقوق ایران را در میدان نفتی مبارک نادیده گرفته است، قیمت و شرایط قراردادی در منطقه بسیار نامطلوب است، قرارداد با توجه به برنامه های وزارت نفت برای ورود به بازارهای درازمدت گاز شاید سنگ بنای درستی نباشد و در شرایط فعلی هیچ منفعت سیاسی نیز به دست نخواهد آمد.
زاکانی تصریح کرد: بهره برداری از این گاز به روش های اقتصادی نسبت به فروش غیراقتصادی آن به شرکت های غیرمعتبر ترجیح دارد.
وی ادامه داد: پیرو نامه جنابعالی مقرر شد با حضور جنابعالی و جمعی از وزرا مساله بررسی شود ولی جلسه ای در تاریخ 80/11/30 با یک طراحی خاص و مستند و گزارش های متعدد بدون حضور شما تشکیل و مبتنی بر نظرات جناب آقای زنگنه جمع بندی شد. قبل از آن نیز در تاریخ 18/10/81 جلسه ای با حضور معاونین سازمان های ذیربط و نماینده جنابعالی تشکیل شد لکن مدیر عامل شرکت ملی صادرات گاز و شرکت ملی نفت ایران به گواهی اسناد موجود گزارشات رسمی کشور علیرغم قرارداد قبلی را رد کردند و از حضور در جلسه منع شدند.
نماینده مخالف زنگنه خطاب به رئیس جمهور گفت: آیا علاوه بر موارد مهم که در سال های 80 و 81 مطرح نموده اید از تغییرات این قرارداد از جمله 6 الحاقیه پی در پی آن به ویژه الحاقیه ششم آن در سال 84 نیز مطلع هستید؟
زاکانی تصریح کرد: سوابق مدیرعامل کرسنت از کدام مرجع تامین می شود، این شخص عراقی الاصل با تبعیت بریتانیایی به استناد گزارش های منتشر شده برای مقابله با میدان توسعه پارس جنوبی و محروم کردن ایران از حق خود، کرسنت را تاسیس کرد. فعالیت های غیر ایرانی آقای حمید جعفر بر اساس گزارش موجود در وزارت امور خارجه نیز نشان می دهند که نامبرده دوست صمیمی صدام بود و در سرویس جاسوسی یکی از کشورهای اروپایی فعالیت می کند.
وی ادامه داد: آیا می دانید که طبق فرمول قیمت و گزارش رسمی قیمت هر ساله این قرارداد منفی1.2 دلار بوده و زیان نصیب شرکت ملی نفت می شده است. یعنی نه تنها رایگان نبوده است بلکه یارانه هنگفتی نیز برای شیخ نشین شارجه در نظر گرفته شده است.
نماینده مردم تهران ادامه داد: جناب آقای روحانی فرمول قرارداد تجزیه و تحلیل نشده است و آیا می دانید که قیمت اولیه نفت و زیان شرکت ملی نفت از این قرارداد به دلیل نوع طراحی عجیب فرمول بیشتر می شود. آیا این وظیفه حفظ صیانت از اموال است؟ آیا می دانستید برخلاف مصوبه شورای اقتصاد گاز میدان سلمان به جای انتقال به عسلویه با تغییر مسیر خط لوله حدود 180 درجه به مقصد شارجه تغییر می کند؟
وی افزود: آیا می دانید شرایط تجدید نظر در قیمت به زیان جمهوری اسلامی ایران و بسیار ناعادلانه است؟ وزیر پیشنهادی بارها تلاش کرده با طرح نکات ناقصی از قرارداد قیمت را قابل اصلاح بداند. آیا شروط شگفتی آور تجدید نظر در قرارداد الحاقی شش و ماده چهارم را خواندهاید؟ در گزارش جنابعالی به نقطه تحویل نیز اشاره نشده است.
زاکانی ادامه داد: چرا آقای زنگنه بدون دریافت مجوز از مراجع رسمی اجازه داده است در سکوی مبارک پرچم کشور بیگانه افراشته شود و حضور کارشناسان و مدیران صنعت نفت در این سکو سال ها با اجازه مدیران شارجه بوده است.
این نماینده مجلس تصریح کرد: به گواه اسناد موجود در دستگاه قضائی نروژ و مرکز بین المللی مبارزه با فساد در انگلستان دلال اول قرارداد آقای عباس یزدان پناه یزدی پیش از امضا و انعقاد قرارداد مذاکرات متعددی را با یکی از مدیران قرارداد یعنی یکی از افراد نزدیک به آقای یزدانپناه(م-ه) ملقب به جونیور به عامل کرسنت آقای امیر جعفر هدایت نموده است.
وی افزود: شرکتی در برمودا برای گریز از مقررات ضد فساد را به عنوان مشاورحقوقی گرفته اند تا تجربه آبروریزی بین المللی فساد معاملاتی شرکت نروژی استات اویل تهران ایجاد نشود، آیا می دانید به اذعان آقای زنگنه فضای این گونه قراردادها آلوده است و در جریان الحاقی ششم قرارداد کرسنت دلال دیگری به نام آقای ترقی جاه وارد گود شده و به عنوان پیش دریافت و اقرار خودش و اسناد بانکی پورسانت 25 ساله بیش از 7 میلیون درهم از طرف شارجه دریافت کرده است و بسیاری از افراد ذینفوذ داخلی که اسامی آنها مشخص است نیز وجود دارند.
زاکانی گفت: آقای زنگنه نه تنها از فرصت فسخ برای قرارداد استفاده نکرده بلکه با امتیاز ترکمن چایی مجدداً قراردادی را زنده کرد که مجدداً جلسات داوری آن در لاهه در حال برگزاری است.
وی خطاب به نمایندگان گفت: گواه و اسناد رسمی و گزارشات همه قراردادهای مهم صنعت نفت مربوط به تمام حوزه ها و شرکت ها خیلی از مکاتبات حساس و نتایج مذاکرات با کمال تعجب و تاسف در دفتر دلال اول این قرارداد یعنی آقای عباس یزدان پناه یزدی در انگلیس پیدا شده؛ به طوری که بسیاری از رسانه های داخلی و خارجی آن را شاهکار مفاسد اقتصادی دوره آقای زنگنه نامیدند.
نماینده مردم تهران ادامه داد: جالب است بدانیم در جریان همین قرارداد کرسنت وقتی اسناد یافته شده در دفتر آقای یزدان پناه با مهر تایید یک شرکت بین المللی ضد فساد در اروپا به تاریخ توجه می شود.
وی ادامه داد: اساساً شاید به دلیل وجود امثال این فرد در دوره آقای زنگنه باشد که تمام معاملات خارجی مساله دار بعد از انقلاب مربوط به وزارت نفت و آن هم در دوره صدارت ایشان است. نمایندگان محترم اگر یک قرارداد بین المللی سراغ دارند بگویند. قراردادهایی که متهمین آن در دادگاه های نروژ و آمریکا محکوم شده باشند. برنامه آقای زنگنه نسبت به این اسناد چیست؟
زاکانی تصریح کرد: به نظر باید در انتخاب وزیر وزارتخانه ای که شاهراه وزارتخانه های کشور است تامل بیشتری صورت گیرد تا شاهد مافیای نفتی در کشور نباشیم ای کاش همه مدیران ما از مدیران خارجی یاد می گرفتند که گه اگر تخلفی کردند و تخلف آنها معلوم شد عذرخواهی کنند نه اینکه خودشان را مهیای مدیریت بعدی کنند.