گروه اقتصادی «خبرگزاری دانشجو»؛ روز پنجشنبه مجلس شورای اسلامی پس از چهار روز کاری سنگین و پر حجم بالاخره تکلیف کابینه پیشنهادی روحانی را روشن کرد و در میان 18 وزیر پیشنهادی رئیس جمهور به 15 وزیر رای اعتماد داد و 3 وزارتخانه همچنان بدون وزیر هستند که در آینده باید وزرای جدید معرفی شوند.
نکته هایی در رای اعتماد نمایندگان بود. از جمله اینکه نمایندگان به تیم اقتصادی، سیاسی و امنیتی رئیس جمهور به طور یکدست رای اعتماد دادند اما بخشی از کابینه که بیشتر با جوانان و نوجوانا در امور آموزشی و اجتماعی سر و کار دارند رای اعتماد نمایندگان را اخذ نکردند.
در این یادداشت نقطه توجه ما به تیم اقتصادی روحانی شامل وزارتخانههای نفت، اقتصاد، نیرو، کشاورزی، راه و شهرسازی و کار و امور اجتماعی است که همگی رای آوردند هرچند برخی مانند وزیر اقتصاد با رای قاطع وزیر شدند و برخی مانند وزیر نفت رای اعتماد ضعیفی از مجلس گرفتند.
در مواضع اقتصادی رئیس جمهور در رقابت های انتخاباتی و همچنین پس از پیروزی بارها بر اقتصاد مقاومتی تاکید شده بود و روحانی بارها اعلام کرده بود که اقتصاد مقاومتی تنها راه پیشرفت کشور است.
این مواضع او باعث امیدواری و دلگرمی کارشناسان اقتصادی بود اما تیم اقتصادی فعلی و برنامه های آنها اقتصاد مقاومتی را مورد توجه ویژه قرار نداده اند.
برنامه های ارائه شده وزرا به مجلس در موضوعاتی مانند صنعت، تجارت، مسکن، گمرک رگه هایی از سیاست تعدیل را در دل خود دارد.
در شرایط فعلی کشور که دشمنان به دنبال آسیب زدن به منافع ملی در جبهه اقتصادی هستند باید برنامه های ویژه ای برای مقابله با آنها تجویز کرد و از راه های معمول امکان حل مشکلات و پیشرفت وجود ندارد.
هرچند بر مسئله خصوصی سازی که از لوازم اقتصاد مقاومتی است اشاره شده اما حوزه های دیگر فراموش شده اند.
خودکفایی در حوزه های استراتژیک و کلیدی از جمله در برخی محصولات کشاورزی و صنعتی ضرورت یک اقتصاد مقاومتی است تا با مقابله دشمن نیازهای اساسی ما با مشکل مواجه نشوند و هزینه ای که در این حوزه می شود گزاف نیست بلکه ضرورت است.
شاید یک کشور با شرایط عادی سیاسی و اقتصادی و بین المللی نیاز به این تمهیدات نداشته باشد اما در شرایط ویژه که احتمال خطر وجود دارد باید تمام نقاط ضعف را از بین برد.
نکته دیگر فرهنگ اقتصادی و فرهنگ مصرفی است که باید بیشتر مورد توجه قرار می گرفت. ما به عنوان یک کشور اسلامی باید سبک زندگیمان را متناسب با ارزشهای اسلامی هماهنگ کنیم. مصرف گرایی غربی می تواند آفتی برای فرهنگ ما باشد.
توجه ویژه به تولید ملی دیگر حوزه ای است که برای پیمودن مسیر اقتصاد مقاومتی نیازمند آن هستیم.
مولفه دیگر اقتصاد مقاومتی که انتظار داریم تاکید و پیگیری بیشتری از طرف رئیس جمهور و وزرای اقتصادی وی صورت گیرد مبارزه با رانت و فساد است تا هم از سوء استفاده سود جویان جلوگیری شود و هم با افزایش اعتماد عمومی میزان فعالیت های مولد در کشور رشد کند.
همچنین انتظار داریم این وزارتخانه ها با اهمیت دادن به فناوری ها و صنایع دانش بنیان میزان بهره وری و رشد اقتصادی و صنعتی کشور را افزایش دهند.
در پایان امیدواریم رئیس جمهور و تیم اقتصادی وی با درک کامل شرایط اقتصادی و بین المللی کشور و اخذ تصمیمات متناسب با آن راه تعالی ایران اسلامی و شکست دشمنان را هموارتر کنند.