به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» از گلستان، «ن والقَلَمِ و ما یَسطرون - سوگند به قلم و آن چه می نگارند»، خداوند منان با قسم به قلم و کتابت، آدمی را به کتابخوانی و علم آموزی رهنمون ساخت.
بنا بر منویات و تدابیر ارزشمند مقام معظم رهبری مبنی بر اینکه کتاب باید بخشی از سبد هزینه زندگی شود، در سال های اخیر در استان گلستان نیز کتاب از غربت به درآمد، از قفسه ها پایین آمد و همنشین پیر و جوان گلستانی شد. امید است که هر روز میان دوستی «یار مهربان» و گلستانی ها، پیوندی عمیق تر برقرار شود.
یکی از شاخص های احصا سرانه فرهنگی جوامع، مطاله است. در سال های گذشته برای به دست آوردن سرانه مطالعه صرفا مطالعه کتب غیر درسی لحاظ می شد؛ اما اکنون با تحقیقات کارشناسانه این ارزیابی بر اساس پنج شاخصه کتب غیر درسی، نشریات، روزنامه، قرآن و ادعیه و مطالعه در فضای مجازی صورت می گیرد.
رشد مطالعه نسبت به تراز شایستگی گلستانی ها، کم است
سید حسین علوی، مدیرکل کتابخانه های عمومی استان گلستان گفت: طبق سنجش سرانه مطالعه در سال 88 استان گلستان با 59 دقیقه مطاله برای هر نفر در روز در رتبه 24 قرار گرفت که این رتبه با 15 پله صعود در سال 90 به رتبه 9 کشوری رسید.
وی افزود: بنا بر سنجش سرانه مطالعه در سال 1390 سهم هر گلستانی 81 دقیقه مطالعه در روز بود که این وضع نسبت به تراز شایستگی گلستانی ها با شش دانشگاه مطرح در سطح کشور، وضع مناسبی نیست.
مدیرکل کتابخانه های عمومی استان گلستان متذکر شد: البته در این سنجش مطالعه کتب درسی لحاظ نشده است؛ چرا که آن مطالعه ای اجباری است.
علوی خاطرنشان کرد: کتابفروشی ها و کتابخانه های عمومی در مرکز گلستان به تناسب جمعیت در نقاط مختلف شهر به نوعی پراکنده شده است که دسترسی عمومی به آنها آسان باشد.
وی افزایش تعداد کتابفروشی ها در گرگان را نشانه توجه روزافزون گرگانی ها به کتاب و کتابخوانی دانست و گفت: وضعیت مطالعه در استان سیاه نیست، این که ما می گوییم رشد چند برابری مناسب نیست، از آن جهت است که انتظار ما از مردم فهیم گلستانی انتظاری بیش از اینهاست.
مدیرکل کتابخانه های عمومی استان گلستان همچنین از رشد میزان نشریات، میزان تیراژ کتاب و تعداد دکه های روزنامه فروشی در استان خبر داد.
علوی تصریح کرد: تعداد کتابخانه های عمومی استان در سال 88 تنها 28 کتابخانه بود که در طول مدت دولت دهم این تعداد به بیش از 70 کتابخانه در سطح استان رسیده است.
وی به توجه ویژه مقام معظم رهبری به کتاب و کتابخوانی اشاره کرد و گفت: بیانات رهبر انقلاب آنجایی که فرمودند «کتاب دا مورد توجه من قرار گرفت و کتاب سرباز روزهای ابری بد نیست» نشان می دهد ایشان برای کتاب و مطالعه وقت می گذارند و توجه ویژه ای به این بخش مهم فرهنگی دارند.
مدیرکل کتابخانه های عمومی استان گلستان از همکاری با 20 حوزه فرهنگی خبر داد و بیان داشت: طی همکاری با بنیاد شهید، کتابخانه «ایثار و شهادت»، همکاری با موسسه میرداماد کتابخانه «میرداماد» و همکاری با میراث فرهنگی کتابخانه «میراث» در مرکز استان راه اندازی شدند که ماهانه به آن ها کتاب نیز تحویل داده می شود.
علوی گفت: اگر دانشگاه های استان تمایل داشته باشند در حوزه کتاب با ما همکاری کنند، ما آمادگی خویش را در این باب اعلام می داریم.
وی ادامه داد: کتب برخی از نویسندگان حوزه دانشگاهی را خریداری و آن ها را در کتابخانه های عمومی استان توزیع کردیم و بار دیگر نیز در حوزه عمومی آمادگی خرید کتب اساتید دانشگاهی را داریم.
مدیرکل کتابخانه های عمومی گلستان با بیان اینکه در هر فصلی یک نمایشگاه کتاب برگزار شود، افزود: این با توجه به پتانسیل بالای فرهنگی ایرانیان کاری شدنی و میسر است.
علوی خاطرنشان کرد: باید سیستم نظارتی در افزایش تعداد چاپخانه و ناشران از نظر هزینه تسهیل شود، البته جهت دهی نویسنده و تربیت آن ها در حوزه انقلاب اسلامی بحثی مراقبتی است که نباید از آن غافل شد.
وی از ورود به حوزه چندرسانه ای خبر داد و گفت: هم اکنون 7000 کتابخانه دیجیتال در شبکه مجازی booki.ir موجود است که مسابقات کتابخوانی و نقد و بررسی کتاب نیز برای علاقه مندان در آن به روز می شود.
مدیرکل کتابخانه های عمومی گلستان در پایان گفت: کتابخانه های عمومی استان در هر رده و حوزه ای کتاب دارند؛ اما دو حوزه دینی و ادبیات داستانی در استان گلستان دو گروه پر مراجعه هستند که گوی سبقت را از دیگر رده ها ربودند.
بر اساس این اظهارات در استان گلستان با رشد 1.3 برابری در سرانه مطالعه و رشد 2.5 برابری در تعداد کتابخانه ها و رشد در تعداد کتابفروشی ها، دکه های روزنامه فروشی، شلوغی سالن های مطالعه، روزهای داغی را در مطالعه و توجه به کتاب می گذراند؛ اما به فرموده رهبر انقلاب این آمار شایسته ملت فهیمی با این کسوت فرهنگی و این تعداد اندیشمند و چهره های فرهیخته در مجامع بین المللی نیست.