گروه اقتصادی «خبرگزاری دانشجو»؛ در چند هفته گذشته بحث مسکن مهر و ادامه و یا توقف آن موضوع مورد بحث دولت، مجلس و رسانه ها بوده است و آنچه که تا کنون از اظهارنظر مسئولان دولتی برداشت شده است توقف این طرح بوده است.
آخوندی وزیر راه و شهرسازی در این ارتباط با بیان اینکه باید با مردم گفتوگو کنیم و از آنها بپرسیم که تورم زیاد را میخواهید یا مسکن مهر را، گفت: دولت در برابر این انتخاب قرار دارد که آیا چنین طرحهایی را ادامه دهد یا خیر؟ یا اینکه تورم را پایین نگه دارد. خوب است که در این زمینه با مردم گفتوگو شود.
وی با بیان اینکه در خصوص طرح مذکور به مردم میگوئیم که پروژههای آغاز شده را حتماً به پایان میرسانیم، تاکید کرد: به قرارداهای قبلی پایبند هستیم، اما به طور کلی برای ادامه این طرح باید مقداری در سطح ملی گفتوگو کنیم.
ابوالفضل صومعلو معاون وزیر راه و شهرسازی نیز در ارتباط با ثبت نام افراد جدید برای مسکن مهر گفت: فعلا تصمیمی برای ثبتنام جدید واحدهای مسکن مهر گرفته نشده است.
در همین زمینه و برای دریافت نظرات در ارتباط با ادامه و یا توقف مسکن مهر با کارشناسان این حوزه و نمایندگان کمیسیون عمران مجلس به گفتوگو پرداخته ایم.
توقف مسکن مهر اشتباه 100 درصد استراتژیک است
سید بهلول حسینی عضو کمیسیون عمران مجلس در پاسخ به «خبرگزاری دانشجو» گفت: توقف ثبت نام برای مسکن مهر 100 درصد اشتباهی استراتژیک در حوزه مسکن است چرا که این طرح برای کسانی بود که نمی توانند نیازهای خود را در حوزه مسکن تامین کنند.
وی افزود: حضرت امام(ره) نیز در ابتدای انقلاب اینچنین طرحی را برای افرادی که سرپناه نداشته و قادر به تامین آن نبودند دستور اجرای آن را داده بودند و در ادامه، دولت نهم و دهم توانسته بود با کشف راهکاری با نام مسکن مهر این راه را ادامه دهد.
عضو کمیسیون عمران مجلس افزود: اجرای مسکن مهر دارای اشکالاتی بود اما اگر به دلیل آن اشکالات دولت بخواهد آنرا متوقف کند قطعا مجلس پیگیری خواهد نمود چرا که نباید وجود مشکلات جزئی سبب متوقف شدن کل طرح شود.
حسینی افزود: اظهارات وزیر راه و شهرسازی نیز در این باره که اعلام کرده بودند دولت نباید در بازار مسکن ورود کند گفت: تامین حداقل نیازهای افراد مخصوصا طبقه ضعیف و کم درآمد جامعه طبق قانون اساسی وظیفه دولت است و بنابراین این اظهارنظر وزیر محترم اشتباه است.
وی گفت: اگر بتوان دو مشکل مسکن مهر را بر طرف نمود این طرح به خوبی خواهد توانست پاسخگوی قشر ضعیف و متوسط جامعه در حوزه مسکن شود.
حسینی دو مشکل را اینگونه توضیح دادند: شمولیت مسکن مهر نباید گسترده باشد و تنها برای نیازمندان واقعی احداث شود. مشکل دوم نیز حق خرید و فروش و یا اجاره دادن واحد مسکونی را از مالکان مسکن مهر ساقط کند که در نتیجه تنها کسانی متقاضی مسکن مهر خواهند بود که نمی توانند این نیاز خود را تامین کنند.
تامین مسکن با هر اسمی در دستور کار قرار گیرد
سید مهدی هاشمی رئیس کمیسون عمران مجلس در پاسخ به «خبرگزاری دانشجو» در ارتباط با توقف و یا ادامه مسکن مهر گفت: این موضوع هنوز در کمیسیون عمران مطرح نشده است.
وی افزود: برای اینکه طرح مسکن مهر در آینده با چه روش یا روندی ادامه یابد قرار شده است دولت پیشنهادی را به کمیسون عمران بیاورد و اعضای کمیسیون نیز آن را بررسی و نظر خود را اعلام خواهد کرد.
هاشمی گفت: احداث مسکن برای اقشار متوسط و یا ضعیف جامعه باید همواره در دستور کار قرار بگیرد حال با اسم مسکن مهر یا مسکن اجتماعی.
رئیس کمیسون عمران گفت: در ارتباط با مسکن مهر نیز ما از دولت خواسته ایم واحدهای موجود را تکمیل کنند و تعهدات خود را اجرایی کند.
هاشمی ابراز امیدواری کرد دولت در قالب طرح مسکن مهر و با رفع اشکالات آن و یا با اجرای یک طرح جدید بدون اشکال نگرانی های حوزه مسکن را رفع کند.
وی در زمینه اقدام مجلس در صورت توقف مسکن مهر گفت: مجلس در مسائل اجرایی دخالت نمی کند چرا که دولت ممکن است سیاست های اجرایی متفاوتی داشته باشد که اگر مغایرت قانونی داشته باشد آن هنگام مجلس ورود خواهد کرد.
هاشمی در ارتباط با ورود دولت به بخش مسکن خاطر نشان کرد: مجلس ضمن تاکید بر استفاده هر چه بیشتر از توان بخش خصوصی امیدوار است برای تامین مسکن جامعه و جلوگیری از بروز التهاب در بازار، دولت همواره حمایت و پشتیبانی خود را از اقشار متوسط و ضعیف جامعه داشته باشد.
مسکن مهر با رفع مشکلات آن ادامه یابد
مهرداد بائوج لاهوتی دیگر عضو کمیسیون عمران در گفتوگو با «خبرگزاری دانشجو» گفت: مسکن مهر دارای نقاط قوت و ضعفی بود که اگر دولت جدید نقاط ضعف آن را برطرف و این طرح را ادامه می داد به نتایج خوبی دست پیدا می کرد اما این حق هر دولتی است که در بخش مسکن سیاست های خود را داشته باشد و مجلس نمی تواند به دولت بگوید که چه سیاست های را اجرایی کند.
وی افزود: ما سالیانه بیش از یک میلیون و 500 هزار واحد مسکونی در کشور نیاز داریم که باید تامین شود. ما امیدواریم بتوانیم سیاست های روشن و شفاف را در بخش مسکن داشته باشیم و نگرانی هایی که در حوزه مسکن مخصوصا در کلانشهر ها وجود دارد بر طرف شود.
عضو کمیسیون عمران گفت: باید منتظر ماند تا سیاست دولت در بخش مسکن مشخص شود و در صورت ارائه هر گونه طرحی به مجلس مطمئنا کمیسیون عمران مجلس با وزیر موضوع را به بحث خواهد گذاشت تا بهترین تصمیم گرفته شود.
مسکن مهر تا هنگام یافتن جایگزین برای آن ادامه یابد
دانایی کارشناس مسکن در ارتباط با توقف و یا ادامه طرح مسکن مهر به «خبرگزاری دانشجو» گفت: در شهر همانند تهران توقف طرح مسکن مهر تاثیری بر قیمت ها نخواهد داشت چرا که طرح مسکن مهر در تهران به صورت مسکن ویژه پیگیری شد که آنهم با توجه به میزان عرضه و تقاضا در این کلانهشر درصد بسیار پایینی را شامل می شود.
وی افزود: در شهرهای کوچک اما این طرح توانسته بود بخش اعظمی از نیاز متقاضیان مسکن را پوشش دهد و با توجه به تسهیلات اعطایی به این طرح توقف آن سبب نوسان در قیمت ها خواهد شد.
وی افزود: توقف طرح مسکن مهر در صورتی که جایگزنی برای آن نباشد قطعا بر قیمت ها نیز تاثیر گذار خواهد بود و با توجه به وجود تقاضا در این بازار و کاهش نیافتن آن در طول زمان پیشنهاد می شود تا هنگامی که طرحی جایگزین آن نشده است مسکن مهر ادامه داشته باشد.
دانایی با توجه به وجود برخی مشکلات در زمینه مسکن مهر عنوان داشت: در صورت ادامه مسکن مهر نیز رفع معایب این طرح باید در اولویت کاری دولت باشد.