گروه اجتماعی «خبرگزاری دانشجو»؛ خوابگاه مریم یکی از خوابگاه های دانشگاه فردوسی مشهد است. این خوابگاه برای دانشجویان دختر شبانه دانشگاه در خیابان فلسطین 4 در منزل مسکونی اهدایی یک خیِّر به بنیاد دانشگاهی، به مساحت 500 مترمربع در چهار واحد آپارتمانی راه اندازی شده و حدود 120 نفر دانشجو در آن ساکن هستند.
چندی است که دانشجویان این خوابگاه اعتراضاتی نسبت به نظافت این خوابگاه و هزینه تعمیرات و اینترنت و غیره داشته اند که اعتراض های آنها به مسئولان بنیاد دانشگاهی، نتیجه ای نداده و مسئولان، اعتراض های این دانشجویان را منصفانه نمی دانند.
نظافتی که نیست
دانشجویان معترض می گویند که در طول سال تحصیلی 91، هفته ای دوبار شخصی برای نظافت چهار سوئیت خوابگاه مریم مراجعه می کرد که هزینه نظافت توسط بنیاد دانشگاهی پرداخت می شد. با اعتراض دانشجویان مبنی بر کافی نبودن تعداد دفعات نظافت، بنیاد حاضر به افزایش تعداد روزهای نظافت نشد و خود دانشجویان با جمع آوری مبلغ جداگانه یک روز در هفته تعداد روزهای نظافت را افزایش دادند.
پس از مدتی بنیاد اعلام کرد که حتی مواد شوینده و پلاستیک زباله و ... که در طول یک روز اضافی نظافت مصرف می شود هم باید جداگانه و با هزینه شخصی دانشجویان خریداری شود که به این ترتیب باز هم هزینه بیشتری برعهده دانشجویان گذاشته می شود.
این روند تا پایان خرداد ادامه داشت، اما در طول ترم تابستانی، بنیاد تعداد روزهای نظافت را به یک روز کاهش داد و در نهایت اعلام کرد که دیگر هزینه ای بابت نظافت خوابگاه پرداخت نخواهد کرد و دانشجویان یا باید خود اقدام به نظافت کنند و یا هزینه را خودشان پرداخت نمایند.
مسئول خوابگاه، دانشجویان را به نظافت خوابگاه که شامل شستشوی آشپزخانه، سرویس های بهداشتی و حمام و نظافت راهروی خوابگاه بود، موظف کرد و این مسئله مشکلات زیادی را در خوابگاه به وجود آورد.
اعتراض بچه ها به نظافت سرویس های بهداشتی و اینکه با وجود استفاده نکردن از آشپزخانه مجبور به نظافت هستند، از جمله مشکلات ایجاد شده است.
ضمن اینکه نظافت سرویس های بهداشتی و آشپزخانه ای که بین بیش از 25 نفر دانشجو مشترک است کار چندان راحت و جالبی به نظر نمی آید و زمان زیادی می برد.
خستگی دانشجوها که اکثراً دانشجویان تحصیلات تکمیلی هستند و بعضاً تا ساعت 9 شب در دانشگاه مشغول به کارند، در حالی که بعد از رسیدن به خوابگاه به جای استراحت باید به دنبال نظافت باشند هم از دیگر مواردی است که موجب اعتراض شده است.
دانشجویان معترض معتقدند که اینها مسلماً تنها مشکلات خوابگاه نیست و تصمیمات شتاب زده و بدون در نظر گرفتن منافع دانشجویان در بنیاد دانشگاه زیاد صورت می گیرد، اما فعلاً این مهمترین مشکلات پیش روی این خوابگاه است.
یکی دیگر از موارد اعتراض، مربوط به هزینه اقامت دانشجوست. مطابق با آیین نامه داخلی بنیاد، هزینه هر ترم اقامت دانشجو در خوابگاه مریم با درصدی از هزینه مصوب وزارت علوم برای خوابگاه های داخلی دانشگاه برابر است. (مثلاً دوبرابر). در قیمت های مصوب وزارت علوم بین اتاق های 2، 4 و 6 نفره تفاوت قیمت فاحشی وجود دارد، در حالی که بنیاد دانشگاهی بدون توجه به این موضوع قیمت تمامی اتاق ها را یکسان و با میانگین گرفتن از قیمت های مصوب وزارت علوم محاسبه و دریافت می کند که در این حالت در حق عده ای از دانشجویان، بخصوص ساکنین اتاق های 8 نفره اجحاف می شود و آن ها مجبور به پرداخت هزینه بیشتری نسبت به خدمات دریافتی می شوند.
وظیفه ما نیست، دانشجو شلخته است
طبق دستورالعمل داخلی بنیاد دانشگاهی برای خوابگاه مریم، بعضی از خدمات نظیر تعمیرات بر عهده اداره خوابگاه های دانشگاه فردوسی بوده و بنیاد از این مسئولیت ها معاف است؛ این در حالی است که در رابطه با نظافت، هر دو نهاد از زیر بار مسئولیت شانه خالی می کنند.
مسئولان بنیاد دانشگاهی معتقدند که نظافت محیط داخلی خوابگاه به عهده خود دانشجوست و هزینه آن را خودش باید پرداخت کند.
شریف، مدیرعامل بنیاد دانشگاهی اعتراض دانشجویان را رد می کند و آن را درست نمی داند. این مقام مسئول در بنیاد دانشگاهی تمام حرف هایش را با دلیل و مدرک ارائه می دهد و آمادگی خود را برای بازدید از خوابگاه ها به همراه خبرنگار برای ارائه توضیحات بیشتر اعلام می کند.
وی با اشاره به عملکرد بنیاد دانشگاهی می گوید: بنیاد دانشگاهی موسسه ای است علمی - فرهنگی، غیر سیاسی، غیر انتفاعی و عام المنفعه که از حیث تشکیلاتی مستقل از تشکیلات رسمی دانشگاه فردوسی مشهد بوده و توسط هیئت مؤسس تأسیس و با جلب مشارکت و کمک های مردمی و دولتی و غیره به منظور مساعدت به دانشگاه فردوسی مشهد فعالیت می کند.
طبق گفته این مقام مسئول، فلسفه وجودی بنیاد دانشگاهی فردوسی، کمک و مساعدت به دانشگاه فردوسی مشهد در زمینه هایی است که دانشگاه، به علت مقررات مربوطه، امکان انجام آن را ندارد؛ این موارد در کمیته های تخصصی بنیاد که عبارتند از کمیته روابط عمومی، کمیته مشارکت های مردمی، کمیته فرهنگی-اجتماعی، کمیته علمی-پژوهشی، کمیته عمران، کمیته صنعت و کمیته نمایندگان بنیاد در دانشکده ها، که متشکل از صاحبنظران دانشگاهی و غیر دانشگاهی می باشند، طرح و پس از بررسی آن، جهت تصویب به هیئت مدیره بنیاد ارسال می شود. بدیهی است پس از موافقت هیئت مدیره، مدیرعامل بنیاد، این تصمیمات را که در راستای اهداف بنیاد می باشد، با همکاری مسئولان دانشگاه، به اجرا در می آورد.
شریف اقدامات بنیاد در زمینه ایجاد امکانات رفاهی دانشجویان را این طور برمی شمرد:
• اعطای وام و کمک هزینه تحصیلی به دانشجویان مستعد و بی بضاعت دانشگاه، که منابع لازم برای این امر از طریق افراد خیر یا مؤسسات خیریه تأمین می شود. بدیهی است نحوه پرداخت آن طبق شرایطی می باشد که در آیین نامه اجرایی کمک هزینه تحصیلی و وام ضروری به دانشجویان درج شده است.
• کمک به درمان دانشجویان بی بضاعت و یا کم بضاعت دانشگاه که دچار بیماری های روانی، ژنتیکی (تالاسمی، هموفیلی)، MS، کلیوی، سرطان، دیابت، داخلی، شکستگی ها، نقص عضو و یا معلولیت (نابینا، ناشنوا) باشند؛ از طریق تأمین هزینه های درمان، معرفی به پزشکان خیرّ یا موسسات درمانی جهت معالجات تخصصی و فوق تخصصی در حد اعمال جراحی، رادیولوژی، سونوگرافی، MRI و غیره. سقف مبلغ کمک هزینه درمان متناسب با نوع بیماری، اعتبارات موجود و نظر پزشک معتمد بنیاد خواهد بود. هزینه پرداختی به دانشجویان بلاعوض خواهد بود. در عین حال دانشجوی درمان شده با پرکردن فرمی از نظر اخلاقی متعهد خواهد شد در صورت داشتن توانایی مالی در آینده معادل یا بیش از هزینه های انجام شده را جهت مساعدت به درمان دیگر دانشجویان بیمار پرداخت کند.
• پرداخت هزینه دندانپزشکی دانشجویان نیازمند، با پشتیبانی مالی یکی از خیِّران به نام خانم عذرا برزگر طبق توافق بعمل آمده بین بنیاد و مرکز بهداشت دانشگاه.
• کمک به پرداخت تمام یا بخشی از شهریه برخی از دانشجویان نیازمند و مستعد دانشگاه که از طریق نمایندگان بنیاد در دانشکده ها، مسئولان دانشگاه و یا رؤسای آموزش دانشکده ها به بنیاد معرفی می شوند.
• کمک به پرداخت اجاره بهای خوابگاه بعضی از دانشجویان دوره های شبانه دانشگاه که در خوابگاه های خودگردان غیر دولتی اقامت دارند.
• اهدای جایزه به دانشجویان رتبه اول سال های اول، دوم و سوم کلیه رشته های تحصیلی مقاطع کاردانی و کارشناسی دانشگاه، مشتمل بر لوح تقدیر و بن کتاب.
• اهدای جایزه به فارغ التحصیلان رتبه های اول، دوم و سوم سال آخر کلیه رشته های تحصیلی دوره های کاردانی و کارشناسی که در بین دانش آموختگان آن دوره دارای بالاترین میانگین واحدهای گذرانده باشند، این جایزه شامل لوح تقدیری با امضای مشترک ریاست دانشگاه و ریاست هیئت امنای بنیاد دانشگاهی فردوسی به انضمام یک قطعه سکه طلا پارسیان در مراسمی که همه ساله در اواخر همان سال تحصیلی یا اوایل سال تحصیلی بعد بطور مشترک توسط دانشگاه و بنیاد و با حضور مسئولان دانشگاه، مسئولان بنیاد، فارغ التحصیلان ممتاز و خانواده آنها و اعضای هیئت علمی شاغل و بازنشسته دانشگاه برگزار می شود.
مدیرعامل بنیاد می گوید: «در شرایطی که بسیاری از مردم به هزاران هزار مؤسسه، خیریه و بنیاد خلق الساعه با شعارهای رنگارنگ شان بی اعتماد شده اند، اعتماد نیکوکاران ارجمند به بنیاد دانشگاهی فردوسی که برای نخستین بار در تاریخ دانشگاه ها، در کنار دانشگاه فردوسی مشهد پایه گذاری شده، توانسته است الگویی برای راه اندازی بنیادهای مشابه در سایر دانشگاه ها، از جمله دانشکده فنی دانشگاه تهران و دانشگاه صنعتی شریف شود.
ضمن اینکه این اعتماد که نشانه ای از قدرت تشخیص آنان میان حق و باطل یعنی مشروعیت فرهنگی می باشد، باعث شده است که بنیاد دانشگاهی فردوسی بتواند در پایان هشتمین سال فعالیت خویش و همزمان با برگزاری دویستمین جلسه هیئت مدیره اش، به چنان موفقیت هایی دست یابد که مسئولان وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، طی نامه ای به ریاست دانشگاه فردوسی مشهد ضمن قدردانی از خیِّرین، مرقوم داشته اند که به سهم خود کوشش می کنند فعالیت های بنیاد دانشگاهی فردوسی در دیگر دانشگاه ها محور تقلید آنان قرار گیرد.»
حالا باید دید بنیاد دانشگاهی که در سطح کلان اقدامات قابل توجهی انجام داده است، می تواند رضایت دانشجویان خوابگاه ها که مشکلاتشان مشکلاتی نیست که سخت حل شود را جلب کند یا خیر؟!
همينجوري باشين.
البته اين به معناي نفي کار سياسي نيست.
بعضي از ما دانشجوها استاد سياه نمايي و غلو هستيم
من خودم يک ترم تو همين خوابگاه بودم. با اينکه سابقه زندگي خوابگاهي در خوابگاه هاب مختلف کشور را داشتم اين جا يکي از بهترين خوابگاه ها بوده. نويسنده محترم در يکي از بدترين حالات خوابگاه عکس گرقته. خيلي بي انصافيه !!!!!!!
منم پردیس 2 بودم یادش بخیر...فقط میخواستم بگم هم خوابگاهی سلام
اما الان خدارو شکر ميکنم که فردوسي قبول شدم و خونخ خودمون زندگي ميکنم!
الحمدلله
الحمدلله
الحمدلله
زندگي دانشجوئي يعني زندگي سگي!!!
واقعا متاسف ميشم
شما مثلا خبرنگار دانشجويي هستين؟!
رفتين از کسي که تو اين دوره زمونه"سکه پارسيان" به رخ ميکشه پرسيدين چرا وضع خوابگاه اينجوريه اونم "مستندات" دهن پر کن که تو ايران زياده اما نتيجه عمليش هيچه بهتون نشون داده و از تقليد دانشگاه شريف و تهران براتون گفته؟!من مطمئنم اون دانشگاها هم اگه از اين بنيادا بزنن بلدن جوري مديريت کنن که به "ساده ترين" مسائل بهداشتي خوابگاه کوچيکي مثل اين برسن!!احمقانس بري بپرسي چرا عدالتو تو گرفتن نرخ اتاق رعايت نميکني بگن ببين ما هزينه درمان ميديم!!! يا بگي چرا اينقدر پول ميگيري از پس يه نظافت ساده برنمياي بگي ما به شاگرد اولا سکه پارسيان ميديم!خيلي زشته اينطور به شعور آدما و دانشجوا توهين ميکنين!خيلي زشته اينطوري آبروي شهرمونو ميبرين!