به گزارش خبرنگار فرهنگی «خبرگزاری دانشجو»، برنامه «هفت» روز گذشته با موضوع سینمای دفاع مقدس در بخش میزگرد خود میزبان پرویز شیخ طادی، کارگردان؛ محمدرضا شرف الدین، رئیس انجمن سینمای انقلاب و دفاع مقدس و حمید آخوندی، تهیه کننده بود.
در ابتدای مراسم حمید آخوندی با انتقاد از عملکرد صدا و سیما گفت: صدا و سیما 51 هفته در زمینه دفاع مقدس سکوت می کند و تنها یک هفته آن هم پرهیاهو به دفاع مقدس می پردازد؛ با این وضعیت نمی توانیم در زمینه دفاع مقدس به فعالیت بپردازیم. همان گونه که هشت سال رزمندگان شب و روز در مناطق جنگی کار کردند باید در عرصه فرهنگی نیز شبانه روز فعالیت کرده و مشکلات و مسائل دفاع مقدس را مطرح کنیم.
وی با بیان اینکه تنها در روز آزادسازی خرمشهر یک مارش نظامی به این مناسبت از رسانه ها پخش می شود، اظهار داشت: متاسفانه بعد از آن تمامی رسانه های شنیداری و دیداری با اهالی سینمای دفاع مقدس تماس می گیرند و درباره مشکلات این عرصه سوال می کنند، در حالی که ما هشت سال دفاع کردیم و هنوز نیز جانبازان ما شهید می شوند. در واقع سینمای دفاع مقدس باید به صورت دائمی مورد نقد و بررسی قرار بگیرد.
این تهیه کننده سینما با بیان اینکه مشکلات ما در حوزه سینمای دفاع مقدس سیستمی است نه آدمی، ادامه داد: ما در حوزه سینمای دفاع مقدس فیلمنامه مناسبی نداریم؛ این موضوع نیز به من تهیه کننده بر می گردد؛ چون پول مناسبی برای ساخت فیلم ها نمی دهیم. متاسفانه ما ارزشی برای تحقیق و پژوهش قائل نیستیم و بخش پژوهش در سینمای دفاع مقدس مهجورترین حوزه به شمار می رود و اگر بتوانیم کتاب هایی که در این زمینه نوشته شده را به اقتباس تبدیل کنیم بخشی از مشکلات ما حل خواهد شد.
در ادامه پرویز شیخ طادی گفت: ما همان گونه که زندگی می کنیم، فکر می کنیم؛ در واقع دغدغه فرهنگی ما زمانی شکل گرفت که مظلومیت فرهنگ مان را مشاهده کردیم و زمانی که این اتفاق افتاد تازه فرهنگ مان را جدی گرفتیم. ما فقر مدیریت فرهنگی داریم و مدیران ما تجربی هستند. هنوز نتوانستیم حرکتی ریشه ای را برای تربیت مدیران فرهنگی انجام دهیم که با این روند در آینده با خشکسالی مدیریت فرهنگی روبرو خواهیم بود.
وی در همین زمینه افزود: الان در حوزه های فرهنگی از افراد نسل اول و دوم انقلاب استفاده می کنیم و بزودی نوبت به نسل هایی خواهد رسید که تربیت شان نکرده ایم.
این کارگردان کشورمان اظهار داشت: متاسفانه الان خاکریزهای اول، مسائل اجتماعی انگاشته می شود و به همین دلیل برای مسائل فرهنگی کاری نشده و هنوز در این زمینه احساس نیاز نکرده ایم.
در ادامه برنامه محمدرضا شرف الدین با بیان اینکه یکی از گونه های سینما، سینمای دفاع مقدس است، گفت: ما نباید سینمای دفاع مقدس را از کلیت سینما جدا کنیم؛ چرا که این کار نه به نفع سینمای دفاع مقدس است و نه به نفع کلیت سینما. در واقع بخش قابل توجهی از سینما مربوط به سینمای دفاع مقدس و انقلاب می شود، ولی معنی اش این نیست که این حوزه را از بدنه سینما جدا کنیم.
وی ادامه داد: متاسفانه سینمای ما درآمد ندارد و در حوزه اقتصادی با ضعف هایی روبرو است. بخشی از سینمای ما، سینمای دفاع مقدس است که داعیه جهانی شدن آن را داریم و تا زمانی که تعریف درستی از این حوزه سینمایی نداشته باشیم، قطعاً نمی توانیم مشکلات را حل کنیم.
رئیس انجمن سینمای انقلاب و دفاع مقدس با بیان اینکه مشکلات سیستمی در همه حوزه های کشور وجود دارد، اظهار داشت: خوشبختانه این مشکلات آرام آرام در حال اصلاح است؛ با این حال سیستمی که در حوزه هنر وجود دارد با سیستم دیگر سازمان ها تفاوت دارد؛ چرا که در سیستم سایر سازمان ها مدیر مسئول اداره سیستم است، ولی در حوزه هنر، خود هنرمندان هستند که سیستم را اداره می کنند و مسئولان در این حوزه فقط وظیفه هدایت و حمایت را بر عهده دارند.
شرف الدین افزود: در ابتدا باید تعریفی از سینمای دفاع مقدس ارائه دهیم و بعد از آن ببینیم که آیا واقعاً این سینما مشکلش دو عدد تانک است. درست است که فیلم های دفاع مقدس با مشکلات زیاد ساخته می شود، ولی در همه آنها تانک و امکانات نظامی وجود دارد.
در ادامه شیخ طادی با بیان اینکه ما در حوزه مدیریت، مدیر فرهنگی نداریم، گفت: متاسفانه در این حوزه مدیر فرهنگی ای وجود ندارد که برای هنرمندان و اهالی سینمای دفاع مقدس ایجاد انگیزه و رقابت کند. افرادی که در سینمای دفاع مقدس فعالیت می کنند بعد از چهار پنج سال کار در این عرصه فرسوده می شوند.
وی ادامه داد: به عقیده من ما باید در حوزه سینمای دفاع مقدس همزمان هم برنامه درازمدت داشته باشیم و هم برنامه کوتاه مدت. باید به شهرک سینمایی جانی دوباره بدهیم که البته این موضوع نیاز به بودجه سرسام آوری دارد.
این کارگردان کشورمان در پاسخ به شرف الدین افزود: درست است که در فیلم هایمان تانک و امکانات نظامی وجود دارد، ولی تعداد آنها محدود است. سختی ای که کار حوزه دفاع مقدسی دارد به گونه ای است که خلاقیت را از افراد این حوزه می گیرد؛ با تمام این مشکلات سینمای دفاع مقدس یک سر و گردن از سایر ژانرهای سینمایی بالاتر است.
شرف الدین در ادامه برنامه گفت: درست است که شهرک سینمایی در حد انتظار از امکانات برخوردار نیست، ولی باید در نظر بگیریم که تمامی امکانات این شهرک از میدان جنگ آمده است. زمانی که برای گرفتن بودجه شهرک سینمایی مراجعه کردیم به ما گفتند که باید برای این شهرک طرح جامعی ارائه شود و الان نزدیک به سه سال است که در حال کار بر روی این طرح هستیم.