به گزارش خبرنگار فرهنگی «خبرگزاری دانشجو»، منصور واعظی در نشست خبری دبیرکل نهاد کتابخانه های عمومی کشور و مراسم رونمایی از کتاب «فرهنگ نامه اسارت و آزادگان» که روز گذشته در سالن اجتماعات کتابخانه مرکزی پارک شهر برگزار شد، گفت: 50 نفر در طول 20 سال کار تدوین این کتاب را انجام داده اند؛ شاید بتوان حجم، کیفیت و محتوای «فرهنگ نامه اسارت و آزادگان» را نسبت به کارهایی که تا کنون در زمینه ایثار و شهادت در کشور تولید شده بی نظیر دانست.
وی با بیان اینکه هیچ اثری در حوزه ایثار و شهادت در این تراز با «فرهنگ نامه اسارت و آزادگان» قابل قیاس نیست، ادامه داد: با توجه به شرایط امروز انقلاب اسلامی و نامگذاری این دهه به نام دهه پیشرفت و عدالت، باید دهه ترویج انقلاب اسلامی در سطح منطقه و بین المللی به وجود آوریم که یکی از اساسی ترین کارها در این حوزه، موضوع دانشنامهنویسی است.
دبیرکل نهاد کتابخانه های عمومی با بیان اینکه فعالیت های ده نمکی در طول انقلاب کارهای تاثیرگذاری بوده است، گفت: ده نمکی هم در حوزه خبر و هم در حوزه سینما موثر واقع شده است و «فرهنگ نامه اسارت و آزادگان» نیز از جمله کارهای تاثیرگذار ده نمکی به شمار می رود.
وی ادامه داد: انشاءالله «فرهنگ نامه اسارت و آزادگان» بتواند نقطه عطفی در فرهنگ ایثار و شهادت باشد؛ قطعاً از این کتاب می توان فیلم ها، سریال ها و رمان های زیادی ساخت؛ همچنین این کتاب می تواند در حوزه تاریخ نویسی جنگ تحمیلی بسیار موثر واقع شود.
در ادامه مسعود ده نمکی با بیان اینکه آزادگان جزو مظلوم ترین قشر ایثارگر هستند، گفت: به دلیل ماخوذ به حیا بودن این قشر از همان بدو ورود آزادگان به کشور نگاه های خدمات رسانی به آنها وجود داشت و کمتر به مقوله فرهنگی آنها توجه می شد.
کارگردان «اخراجی ها» گفت: شاید با دیگر کشورها اشتراکاتی در ادبیات سیاسی و نظامی داشته باشیم، ولی به لحاظ مفهومی، مفاهیم جدیدی را در این حوزه به وجود آورده ایم؛ همان طور که مردم سالاری ما با دیگر کشورها تفاوت دارد، در حوزه اسارت و آزادگی نیز با سایر کشورها تفاوت هایی داریم.
وی افزود: زمانی که تاریخ را زیر ذره بین می گذاریم، می بینیم که پرافتخارترین روزهای تاریخ توسط رزمندگان ما در اردوگاه های عراقی رقم خورده است؛ به گونه ای که خود بعثی ها بارها اعلام کرده بودند که در اردوگاهایشان بارها شاید برپایی انقلاب بوده و حتی خودشان هم نمی دانستند که آنها اسیر ایرانی ها هستند یا ایرانی ها اسیر آنها.
ده نمکی گفت: غربی ها با ساخت ده ها فیلم ضعف های خود را به قوت تبدیل کردند، در حالی که آزادگان ما در اردوگاه های عراقی توانستند افتخار بیافرینند، اما متاسفانه این موضوع در خاطره نگاری های مربوط به دوران دفاع مقدس کمتر به چشم می آید.
کارگردان «اخراجی ها» با بیان اینکه مجلدات «فرهنگ نامه اسارت و آزادگی» حاوی نگاه فردی به اسارت است، ادامه داد: چرا که هر کدام از اردوگاه های عراقی دارای شرایط خاص به خود بودند؛ گاهی شرایط اردوگاه ها متفاوت از همدیگر است، از این رو باید از نگاه بی طرفانه تاریخ را تدوین کنیم.
وی اظهار داشت: از سال 73 و به صورت شخصی کار روی این مجموعه را شروع کردم و در طول 20 سال 150 نفر به صورت پراکنده و 50 نفر به صورت متمرکز بر روی این مجموعه کار کرده اند؛ همچنین 6000 ساعت مصاحبه برای این مجموعه انجام شده و علاوه بر آن از بانک اطلاعاتی موجود در مطبوعات و اسناد صلیب سرخ نیز برای این کار استفاده شده است.
ده نمکی با بیان اینکه این مجموعه در سه گروه مختلف تقسیم شده است، افزود: گروه اول، گروه کتب مرجع با عنوان «کتاب شناسی اسارت و آزادگان» است که در سه جلد و دربرگیرنده 42 هزار عکس از آزادگان می باشد؛ همچنین دو مجموعه دیگر «اسارت و آزادگان» شش جلد و بدون عکس است؛ سومین مجموعه با عنوان «اسلام و اسارت» نیز شامل سه جلد و 4000 صفحه است.
کارگردان «اخراجی ها» با بیان اینکه 30 اردوگاه عراقی در این مجموعه بررسی شده است، گفت: از هر اردوگاه نیز 50 تا 100 آزاده انتخاب شده اند؛ همچنین هر اردوگاه شامل عکس های اختصاصی خود است. می خواهم مجموعه کتب موضوعی را تا پنج سال آینده تدوین کنم.
وی اضافه کرد: امیدوارم این مجموعه مقدمه ای برای نگارش فیلم ها باشد.
ده نمکی درباره هزینه تولید این اثر گفت: بخش تحقیق و پژوهش این کار با هزینه بخش خصوصی انجام شده؛ البته نهاد کتابخانه های عمومی هزینه حق التالیفی این اثر را پرداخته کرده؛ نزدیک به چهار میلیارد هزینه صرف تولید این کار شده که نیمی از این مبلغ به عنوان حق التالیف از سوی نهاد کتابخانه های عمومی پرداخته شده است.