گروه فرهنگی «خبرگزاری دانشجو»؛ در شرایط کنونی و با وجود توسعه گسترده و حیرت آور فناوری های جدید ارتباطی و شبکه ارتباطات مجازی در جهان، تالیف و انتشار سنتی کتاب و کتاب خوانی همانند روزنامه و روزنامه خوانی همچنان جایگاه و اهمیت خود را داراست و هیچکس نمی تواند مدعی شود که روش سنتی در سایه شیوه های جدید و مدرن اطلاع رسانی و کسب آگاهی قرار گرفته است.
کتاب و کتابخوانی، هنوز در میان مخاطبان و علاقمندان به مطالعه و تحقیق جایگاه ویژه خود را دارد و بخشی از سبد فرهنگی این اقشار را به خود اختصاص می دهد.
کوروش محمدی در خصوص کتاب و فرهنگ کتابخوانی در استان گفت: 72 کتابخانه نهادی و 30 کتابخانه مشارکتی در استان وجود دارد که 807 هزار نسخه کتاب با 898 عنوان در کتابخانه عمومی استان موجود است.
مسئول کتابخانه کتابخانه های عمومی استان گیلان با بیان اینکه از هر رده کتاب از قبیل فلسفه، تاریخ، جغرافیا، هنر، ریاضیات، تکنولوژی در کتابخانه های عمومی استان موجود است، گفت: مخاطبان بیشتر کتاب های مذهبی و ادبیات را به امانت می گیرند.
محمدی گفت: کتاب های کتابخانه ها بر اساس نیاز مخاطبان تامین و تزریق نمی شود؛ بلکه توسط گروهی متخصص در نهاد کتابخانههای عمومی کشور برای هر گروه کتاب انتخاب می کنند و به کتابخانه های سراسر کشور ارسال می کنند.
وی گفت: خلاء این موضوع را با طرح سامانه ای به نام کتاب من پرکرده اند.
مسئول کتابخانه کتابخانه های عمومی استان تصریح کرد: کسی که به کتابخانه مراجعه می کند و کتاب مورد نیازش در کتابخانه موجود نباشدبا پرکردن فرمی در سامانه کتاب من نیاز خود را به کتابدار می دهد و اطلاعات وارد سامانه می شود و کتاب از طریق سامانه تهیه می شود و از این طریق نیاز مخاطب برطرف می شود.
محمدی با بیان اینکه کتابخانه های عمومی هر شهر برای نیاز همه اقشار است، خاطرنشان کرد: بیشتر مخاطبان کتابخانه دانشجویان، دانش آموزان، کودکان و زنان خانه دار هستند.
وی گفت: کتاب های کتابخانه هر ماه بر اساس سهمیه ای که بر اساس درجه بندی کتابخانه ها تعریف شده، در نظر گرفته می شود و در جه بندی کتابخانه ها بر اساس چند آیتم مساحت، فضای مطالعاتی، منابع و خدماتی که به افراد خاص و معلول ارائه می دهد، انجام می شود.
مسئول کتابخانه کتابخانه های عمومی استان در رابطه با ماندگاری کتاب ها در کتابخانه ها گفت: کتاب های ادبی و تاریخی همیشه در کتابخانه ها ماندگارند و کتاب های علمی نیز اگر با ویرایش جدید منتشر شود به جاهای مورد نیاز اهدا می شود.
محمدی افزود: بعضی از کتاب ها به دلیل اینکه مخاطب ندارند نیز از قفسه خارج و کتاب های فرسوده نیز امحا یا بازیافت می شود و یا به مکان هایی که نیاز به آن کتاب ها دارند، رسال می شود.
وی با بیان اینکه یکی از نقاط قوت دولت قبل الکترونیکی کردن کتابخانه ها بود، بیان داشت: با الکترونیکی شدن کتابخانه ها از طریق سامانه به کتاب دسترسی داریم و با وجود نیروهای متخصص پاسخگوی نیازمندی ها هستیم.
مسئول کتابخانه کتابخانه های عمومی استان تصریح کرد: کتابی که واقعا مورد درخواست مراجعه کننده و مخاطب باشد، در کتابخانه ها موجود نیست و این بزرگترین نقطه ضعف کتابخانه هاست.
محمدی با بیان اینکه کتاب باید بر اساس نیاز مخاطب هر استان باشد تا در هزینه ها صرفه جویی شود، ادامه داد: باید جامعه مطالعاتی مورد نیاز مخاطب فراهم شود و باید کتاب های کتابخانه مورد مطالعه افراد قرار گیرد.
وی گفت: با سامانه پیام مشرق به صورت آنلاین دسترسی به کتاب آسانتر شده است.
مسئول کتابخانه کتابخانه های عمومی استان بیان داشت: منابع دیداری، شنیداری، نشریات علمی و پژوهشی، راه اندازی بخش کودک،دفاع مقدس و پژوهشگران از جمله امکانات این کتابخانه است.
محمدی گفت: 72 کتابخانه مجهز به سامانه الکترونیکی،27 کتابخانه مجهز به نرم افزار پیام مشرق و 56 کتابخانه دارای وبلاگ است.
وی افزود: برای رفع مشکل بودجه باید بودجه تعریف شده ای برای کتابخانه ها در نظر گرفته و حقوق کارمندان به صورت هماهنگ و نظم یافته پرداخت شود.
مسئول کتابخانه کتابخانه های عمومی استان با اشاره به اینکه باید به نویسندگان داخلی و بومی اهمیت دهند و از ناشران بومی و از پتانسیل خیرین استفاده کنند، تصریح کرد: کتابخانه مکانی فرهنگی است و باید در مسائل فرهنگی کتابخانه ها را در اولویت قرار دهند.
محمدی گفت: مسئولان فرهنگی نباید از این مقوله مهم غافل شوند؛ بلکه باید به منظور ترویج فرهنگ تالیف و انتشار کتاب و کتاب خوانی در جامعه با هدف بالا بردن آگاهی و اطلاعات مردم و سطح فرهنگ جامعه، برای تولید علم بیشتر تلاش وافر کنند.
وی با اشاره به اینکه تمامی اعضای خانواده ها باید مطالعه کافی داشته باشند تا برای اداره بهتر شهر بتوانند از نیروهای جوان و باسواد شهر استفاده کنند، ادامه داد: ارشاد، آموزش و پرورش، وزارت علوم و تحقیقات به عنوان سه قشر باید برای کتابخانه ها سرمایه گذاری کنند.
مسئول کتابخانه های کتابخانه عمومی استان گفت: داشتن نخبه های ما برایند کتابخانه هاست؛ چرا که دانش آموزان و دانشجویان از مخاطبین کتابخانه ها هستند و از کتابخانه ها تغذیه روحی می شوند.
محمدی گفت: صدا و سیما باید در برنامه های خود معرفی کتاب داشته باشد و از نویسندگان بومی و محلی گفت و گو انجام دهد.
وی با اشاره به اینکه ما باید پاسخگوی دغدغه های مقام معم رهبری باشیم؛ چرا که ایشان از وضعیت کتابخانه های موجود راضی نیستند، افزود: هر مدیری که بخواهد موفق عمل کند باید از نقشه راهی که مقام معظم رهبری در سخنرانی با مسئولان کتابخانه ها و کتابداران داشتند، استفاده کند تا به هدفی که ایشان مشخص کردند برسیم و برای پیشرفت از متخصصین این حوزه استفاده کنیم.
یکی از کتابداران کتابخانه عمومی استان با بیان اینکه کتاب ها در کتابخانه عمومی دامنه وسیعی را شامل می شود، گفت: تنوع کتابها در کتابخانه عمومی به دلیل طیف گسترده مخاطبان بسیار بالا است و کتابخانه های عمومی بر اساس سلایق کلیه مراجعین با سطح تسهیلات و سنین مختلف را شامل می گردد.
این کتابدار ادامه داد: مراجعه کنندگان به کتابخانه ها بیشتر دانش آموزان و دانشجویان هستند که برای تحقیق و پژوهش به کتابخانه مراجعه می کنند.
وی گفت: درصد زیادی از نیازهای دانشجویان و دانش آموزان به دلیل تجهیز کتابخانه ها به اینترنت و تعداد و تنوع کتب موجود مرتفع شده است.
این کتابدار افزود: این یک تصور غلط است که فکر کنیم توسعه شبکه ارتباطی اینترنتی، مخاطب و علاقه مندان به مطالعه و تحقیق را از کتاب بی نیاز کرده است.
وی خاطرنشان کرد: کتاب های دینی، داستانی، روانشناسی و اجتماعی بیشتر مورد توجه قرار می گیرد.