به گزارش خبرنگار فرهنگی «خبرگزاری دانشجو»، منصور واعظی در نشست خبری که روز گذشته در کتابخانه مرکزی پارک شهر برگزار شد، گفت: امسال 24 آبان ماه روز کتاب، کتابخوانی و کتابداران در تقویم کشور نامگذاری شده است که مصادف با یازدهم محرم است؛ هر سال در ایام هفته کتاب و این روز جشن کتاب، کتابخوانی و کتابداران را برگزار میکردیم، ولی امسال به جهت مصادف شدن این ایام با ماه محرم عنوان برنامه به بزرگداشت کتابداران، کتابخانههای عمومی و مطالعه مفید تغییر یافته و با این عنوان برپا میشود.
وی گفت: برنامههای هفته کتاب به صورت سنتی و بر حسب مسئولیتی که وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی دارد، هر سال توسط معاونت فرهنگی و ستادی که در معاونت فرهنگی وزارت ارشاد تشکیل میشود برنامهریزی میگردد و نهاد کتابخانههای عمومی هم یکی از دستگاههایی است که در ذیل این کتاب فعالیتهایش را دارد، طبیعتاً برنامههای ما جزئی از برنامههایی است که وزارت ارشاد اعلام خواهد کرد.
دبیرکل نهاد کتابخانههای عمومی کشور اظهار داشت: برنامههای نهاد از 24 آبان آغاز می شود و تا 30 آبان نیز ادامه خواهد داشت. در برنامه هایی که برای امسال پیشبینی شده چهار سطح کتابخانههای عمومی، شهرستانها، استانها و ملی در نظر گرفته شده است. در بخش کتابخانههای عمومی برنامهها در 3000 کتابخانه انجام میشود، یعنی کتابخانههای عمومی در سطح کشور برنامههایی خواهند داشت؛ سطح دیگر در بخش شهرستانها و بخش دیگر در 31 استان برپا میشود و مجموعهای از برنامهها نیز در سطح ملی صورت میگیرد.
واعظی ادامه داد: در برنامههایی که برای کتابخانهها پیش بینی شده میتوان به تقدیر از اعضای فعال کتابخانهها و تقدیر از خانوادههای نمونه عضو اشاره کرد تا به جای اینکه آحاد جامعه عضو کتابخانه باشند خانوادهها عضو کتابخانه شوند، البته برخی کتابداران در این راستا موفقیت بیشتری داشتهاند؛ تقدیر از خیرین و اهداکنندگان کتاب نیز از دیگر برنامههای ماست.
وی گفت: در بخش کتابخانهها افرادی را تحت عنوان یاوران کتابخانه داریم؛ این گروه افراد دانشجو و یا بازنشستگانی هستند که جزو پرسنل نهاد محسوب نمیشوند، اما به مسئول کتابخانه یاری میرسانند، از این رو این افراد نیز تقدیر خواهند شد و در ادامه خردسالترین اعضای کتابخانهها همزمان با هفته کتاب مورد تجلیل قرار می گیرند.
دبیرکل نهاد کتابخانههای عمومی کشور اضافه کرد: در حال حاضر در بیش از هزار کتابخانه بخش اختصاصی کودک و نوجوان داریم؛ چرا که امروز تعداد قابل توجهی عضو خردسال در کتابخانهها رفت و آمد میکنند؛ همچنین از افرادی که توانستهاند رتبههای برتر را در هر کتابخانه کسب کنند در این هفته تقدیر میشود، برنامههای قصهخوانی در کتابخانهها خواهیم داشت، نشست نقد و بررسی کتاب با حضور مولف و نویسنده و در ادامه کانونهای ادبی نیز نشست برگزار میکنند و مسابقات کتابخوانی اختصاصی در هر کتابخانه برپا میشود.
واعظی افزود: همه کتابخانهها در این هفته آذینبندی خواهند شد و سعی میکنیم برنامه بازدید از کتابخانهها را برای مدارس تسهیل کنیم.
وی افزود: در هر کتابخانه یک نمایشگاه کتاب از مجموعه کتابهایی که در یک سال به آن کتابخانه ارسال شده برگزار میکنیم تا هر عضوی بداند کتابخانهاش چه مقدار منابع دراختیار دارد. به طور متوسط هر سال حدود 10 میلیون تومان منابع کتابخوانی برای هر کتابخانه در نظر میگیریم، در طول سال حدود 30 میلیارد تومان منابع کتابخوانی تهیه میشود که حجم قابل توجهی از بهترین کتابهایی است که در کشور ما منتشر میشود بنا داریم در هر کتابخانه یک نمایشگاه کتاب کوچک تشکیل دهیم.
دبیرکل نهاد کتابخانههای عمومی کشور به برنامههایی در سطح شهرستانها اشاره کرد و گفت: از کتابداران و مسئولین کتابخانههای عمومی شهرستانها که کارهای ویژه انجام دادهاند و به عنوان کتابدار نمونه شهرستان هستند در مراسمی در سطح شهرستان تقدیر خواهد شد؛ البته در بسیاری از کتابخانهها رابط فرهنگی داریم افرادی که کارهای برجسته انجام میدهند. از این افراد نیز تقدیر میشود.
واعظی در همین زمینه اظهار داشت: مسئولین هر شهرستان در جمعه 24 یا جمعه 30 آبان در نماز جمعه شهرستانها شرکت و گزارشی از فعالیت کتاب و کتابخوانی و اعضا ارائه می دهند و در ادامه از نویسندگان و مولفین هر شهرستان تقدیر به عمل خواهد آمد. همچنین ملاقات کتابداران به هر استان با مسئولان شهرستان هم پیشبینی شده است.
وی با اشاره به برنامه های سطح استان ها افزود: در 31 استان کشور تقدیر از کتابداران نمونه، کتابخوانان برجسته را خواهیم داشت و در ادامه طی مراسمی کتابخانهها و کتابداران برتر که فعالیتهای فرهنگی انجام دادهاند و در حوزه مطالعه مفید نقشآفرین بودهاند معرفی و تقدیر میشود. پیشکسوتان کتابداری در سطح استان تقدیر خواهند شد. همچنین خیرینی که طی یک سال اخیر اقدامات برجسته در توسعه کتاب و کتابخوانی و ساخت کتابخانهها انجام دادهاند تجلیل میشوند.
دبیرکل نهاد کتابخانههای عمومی کشور ادامه داد: شهرداران، فرمانداران، دبیران انجمن و افرادی که فعالیتهایی در ترویج کتابخوانی دارند تقدیر میشوند. از برجستهترین نویسندگان و مولفین استان که در یک سال اخیر کارهای برجسته در حوزه تولید محتوا خصوصا حوزههایی که مخاطب بیشتری دارد داشتهاند تقدیر میشود و در ادامه خبرنگاران استانی فعال در حوزه کتاب و کتابخوانی طی مراسمی مورد تجلیل قرار میگیرند.
واعظی به برنامههای سطح ملی اشاره کرد و گفت: در طول هفته کتاب روز 25 آبان با عنوان تجدید میثاق کتابداران و کارکنان ستاد با بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران را خواهیم داشت. در تهران این کتابداران به مرقد امام راحل مشرف میشوند و در شهرستانها به گلزار شهدای آن شهرها میروند.
وی تصریح کرد: در این هفته فاز پنجم طرح ملی ایستگاه مطالعه افتتاح میشود تاکنون سه فاز کامل شده و منابع فاز چهارم تامین و مشخص شده است. بر این اساس فاز پنجم را با 1600 ایستگاه راهاندازی میکنیم که تا پایان سال مجموعا هزار ایستگاه خواهیم داشت.
دبیرکل نهاد کتابخانههای عمومی کشور افزود: اخیرا مطلبی را روز اول مهر دکتر روحانی رئیسجمهور تحت عنوان زنگ کتابخوانی مطرح نمودند؛ چند سالی است نهاد طرحی تحت عنوان زنگ کتابخوانی دارد که مقدمات آن با آموزش و پرورش مذاکره شده است. اما انجام عملی را شاهد نیستیم. ولی با تاکید رئیسجمهور تلاش میکنیم تا آن زمان بتوانیم تفاهمنامه را با آموزش و پرورش محقق و عملیاتی کنیم.
واعظی یادآور شد: روز 29 آبان روز جایگزینی جشنی است که هر سال برگزار میکنیم ولی امسال تحت عنوان بزرگداشت کتابداران،کتابخانههای عمومی و مطالعه مفید در سالن همایشهای برج میلاد خواهیم داشت که امیدواریم دکتر روحانی هم برای اولین بار به این مراسم آمده و در جشن کتابداران شرکت کند. در ادامه هدیه کتاب توسط مردم به کتابخانههای عمومی با کمک شهرداریها عملیاتی میشود.
وی با بیان اینکه کمتر از دو سال است موسسه ای را تحت عنوان کتابنشر تشکیل دادهایم، ادامه داد: این موسسه رقیب ناشران نیست. در واقع نوعی از کتابهایی که ناشران به دلایل مختلف نمیتوانند منتشر کنند را پوشش میدهد. این نوع کارها و عمدتا کتابهای ایستگاه مطالعه چه در تیراژ 150 و یا 200 هزار جلد منتشر میشود از سوی این موسسه صورت میگیرد.
دبیرکل نهاد کتابخانههای عمومی کشور در همین زمینه افزود: امروز کتابنشر از برخی جهات ناشر اول کشور است روز 27 آبان آیین رونمایی از دویستمین عنوان کتاب نشر منتشر خواهد شد که رونمایی به همین مناسبت برپا میشود و در روز یکشنبه 26 آبان مراسم تجلیل از خبرنگاران حوزه کتاب را برپا میکنیم.
واعظی درباره راهاندازی کتابخانه صبا با همکاری رسانه ملی گفت: یکی از برنامههای رسانه ملی کتابخانه صبا بود که با حمایتهای نهاد توانستیم 8 کتابخانه در سراسر کشور تشکیل دهیم. عمدتا در روستاهای پرجمعیت و مناطق محروم این کتابخانه تشکیل میشود که بسیار علاقمندیم همراه رسانه ملی مجددا برنامه مشابهی را تشکیل دهیم. مردم هم البته حمایتهای لازم را انجام دادند.
وی در پاسخ به سوالی درباره واگذاری نهاد به شهرداری توضیح داد: همانطور که وزیر ارشاد مطرح فرمودند یک طرحی در مجلس وجود دارد که برای اواخر سال گذشته است که تعدادی از نمایندگان طرحی را تدوین کردند که بر مبنای آن کتابخانهها در کلانشهرها توسط شهرداریها اداره شود. در دولت این بحث مطرح شد و اینکه آیا موافقت شود یا مخالفت شود همچنان باقی است. چون همه طرحها و لوایح معمولا با حضور نماینده دولت در مجلس و اعلام موافقت یا مخالفت اجرایی میشوند. تصمیمگیری دولت این است که با کلیات طرح موافقت شود. البته طرحها و لوایح مسیری را در مجلس طی میکند یعنی این طرحها باید به کمیسیونهای مختلف داده شود و پس از آن در صحن بررسی و اتخاذ تصمیم شود.
دبیرکل نهاد کتابخانههای عمومی کشور در همین زمینه افزود: ما تفاهمنامهای با شورای عالی استانها داریم که آقای چمران رئیس آن است و هدایت کلی شوراهای کشور توسط آنها انجام میشود. در یکی از بندهای این توافق که از 5 سال پیش انجام شده آمده است که اگر شهرداری بر اساس ضوابط و دستورالعملهای نهاد کتابخانهها آمادگی داشته باشد کتابخانهای را در شهر خود اداره کند اما تحت ضوابط ما، نهاد هم آمادگی دارد اداره آن را به آنها واگذار کند البته نسبت به این تفاهمنامه با وجود ابلاغ آسانها تاکنون شهردارها نسبت به این موضوع پیشقدم نشدهاند اما نظر کلی دولت موافقت با این طرح است.
واعظی اظهار داشت: اخیرا شهرداری شیراز اعلام کرده که ما نمیخواهیم کتابخانهها مشارکتی باشد تقاضا داریم نهاد آنها را تحویل گرفته و اداره کند. ما هم پذیرفتهایم. ترجیح ما این است ضوابط در مورد کتابخانهها به درستی انجام شود.
وی در پایان سرانه مطالعه را 74 دقیقه اعلام کرد و خاطر نشان کرد: آمار دقیق نشان میدهد مطالعه در فضای مجازی افزایش و در فضای کاغذی کاهش یافته است.