به گزارش گروه اجتماعی «خبرگزاری دانشجو»؛ هرگاه جهل و بی خبری، مثل علفهای هرز به قصد تخریب در یک جامعه ای بروید یا شبهه ها ذهن جوانان را فلج کند، یکی از مهم ترین کارهایی که می تواند آفت جهل را بزداید، مطالعه است و آنچه می تواند شبهه های ذهنی را دفع کند و ایمان و اطمینان را به قلب ها باز آورد، کتابخوانی است.
تشویق و ترغیب جوانان برای مطالعه و کتابخوانی مستلزم ایجاد بسیاری از زیرساخت ها می باشد و یکی از این زیرساخت ها تجهیز کتابخانه هاست، وجود قرائت خانه در کنار کتابخانه ها یکی از الزاماتی است که مسئولان باید به آن توجه داشته باشند؛ اما در آذربایجان غربی این مسئله لحاظ نشده است.
علی فیروز، مدیرکل کتابخانه های عمومی آذربایجان غربی گفت: در تمام کتابخانههای عمومی باید سالن مطالعه برای افراد استفاده کننده از کتابخانه وجود داشته باشد؛ ولی به علت نبود قرائت خانه در سطح این استان از سالنهای مطالعه به عنوان قرائت خانه نیز استفاده میشود.
وی افزود: هم اکنون 63 باب کتابخانه در این استان فعال است که در آینده نزدیک این تعداد به 70 باب افزایش خواهد یافت.
مدیرکل کتابخانه های عمومی آذربایجان غربی با اشاره به اینکه کتابخانه های عمومی با هدف تامین نیاز آموزش غیر رسمی تاسیس شده اند، تصریح کرد: از این رو فعالیت آنها به تامین نیازهای یک قشر خاص محدود نمی شود؛ بلکه تمام اقشار جامعه را تحت پوش قرار می دهد.
فیروز ادامه داد: هم اکنون کتابخانه های عمومی استان 60 هزار عضو فعال دارد که در یک سال گذشته نزدیک به سه میلیون بار به کتابخانهها مراجعه و بیش از 900 هزار جلد کتاب را به امانت بردهاند.
وی تعداد کتابهای موجود در کتابخانههای عمومی استان را افزون بر یک میلیون جلد عنوان کرد و گفت: با توجه به استقبال و مراجعه زیاد مردم آذربایجان غربی از این نهاد فرهنگی ما با مشکل کمبود کتابخانه و نبود قرائت خانه در سطح شهر مواجه هستیم
در این میان دانشجویان و جوانان از اقشاری هستند که بیشترین میزان مطالعه را در بین آحاد ملت دارند و از این رو بیشترین و بهترین امکانات رفاهی باید برای آنان در نظر گرفته شود، بر این اساس سراغ مسئول کتابخانه دانشگاه ارومیه رفتیم و مشکلات را جویا شدیم.
همجواری کتابخانه ها با خوابگاه ها در دانشگاه ها مد نظر قرار گیرد
سیروس محمدی، رئیس کتابخانه دانشگاه ارومیه گفت: همجواری کتابخانه ها با خوابگاه ها باید در اولویت قرار گیرد و گسترش فضای کتابخانه ها در محیطی که تنها کاربری کتابخانه داشته باشد از ضروریات است؛ چراکه در حال حاضر در ساختمان کتابخانه مرکزی دانشگاه ارومیه دیگر معاونت ها هم حضور دارند و این مسئله با مقوله سکوتی که باید در فضای کتابخانه ها حاکم باشد مغایر است.
وی افزود: یکی از مقوله هایی که در بخش ارزیابی فرهنگ هر کشوری همواره به آن پرداخته شده است، مقوله کتاب و کتابخوانی است.
رئیس کتابخانه دانشگاه ارومیه توسعه کتابخانه های عمومی بعد از انقلاب را یکی از دستاوردهای نظام جمهوری اسلامی ایران دانست و گفت: با توجه به اینکه پایه های فرهنگ سازی هر کشوری از دانشگاه ها آغاز می شود، به همین علت باید در گسترش فضای کتابخانه ها تلاش بسیاری صورت گیرد.
محمدی بیان داشت: در دانشگاه ارومیه سال گذشته حدود 150 میلیون تومان هزینه برای خرید کتاب تخصیص داده و بیش از یک میلیارد منابع علمی برای دانشگاه ارومیه خریداری شد.
وی با بیان اینکه دانشگاه ارومیه جزو کتابخانه های مرجع در استان به شمار می آید، گفت: این کتابخانه قادر است به تمامی دانشجویان دانشگاه های مراکز علمی این استان و سایر استان های دیگر خدمات ارائه دهد.
رئیس کتابخانه دانشگاه ارومیه ادامه داد: هر دانشجویی که در دانشگاه ارومیه پذیرش می شود، عضو کتابخانه مرکزی این دانشگاه محسوب می شود و تنها مدرکی که برای ثبت نام در کتابخانه از دانشجو مطالبه می شود کارت دانشجویی وی است.
محمدی یکی از اموری را که باعث رضایتمندی دانشجویان از کتابخانه این دانشگاه می شود را افزایش مدت زمان سالن های مطالعه دانست؛ به طوری که این مدت زمان تا 12شب تغییر کرده است.
وی یکی دیگر از برنامه های رفاهی برای دانشجویان را در زمینه کتاب و کتابخانه ها افزایش تاریخ کتاب های امانتی عنوان کرد که اگر نسبت به سال 88 مقایسه شود حدود ده برابر افزایش داشته است.
رئیس کتابخانه دانشگاه ارومیه با تاکید براینکه نباید هیچ محدودیتی در دریافت کتاب برای دانشجویان قرار داد، گفت: من به کارکنان توصیه کرده ام به جای اینکه کتاب ها در قفسه ها بماند هر دانشجویی که درخواست کتاب کرد در اختیارش بگذارند.
محمدی سرانه مطالعه در دانشگاه ارومیه را نزدیک به صد درصد عنوان کرد و افزود: درصورتی که کتاب یا مقاله مورد نظر دانشجویان در مجموعه مجلات چاپی و الکترونیکی دانشگاه موجود نباشد، می توانند درخواست خود را از طریق مراجعه حضوری به بخش امانت بین کتابخانه ای در کتابخانه مرکزی ارائه کرده و 10 روز پس از ارائه درخواست، جهت دریافت آن مراجعه کنند.
وی ادامه داد: منابع قابل استفاده در کتابخانه دانشگاه ارومیه 170 هزار کتاب امانی و 16 هزار پایان نامه و نشریات و یک سری کتاب غیر الکترونیکی چاپی و لاتین است.
رئیس کتابخانه دانشگاه ارومیه با اشاره به بیشترین استقبال دانشجویان از کتاب های موجود در دانشگاه گفت: این مراجعات را می توان به ترتیب اولویت در بخش های درسی و سپس در بخش های تاریخی، دینی، مذهبی و کتاب های تفسیری و روانشناسی و مباحث ازدواج عنوان کرد.