به گزارش گروه اقتصادی «خبرگزاری دانشجو»، علی طیب نیا امروز در مراسم تودیع حیدری مدیرعامل بانک ملی و معارفه همتی به عنوان مدیرعامل جدید این بانک گفت: برای تامین نیازهای مالی کشور باید اتکا به پس اندازهای مردم باشد زیرا در شرایط فعلی برداشتن تحریم ها در کوتاه مدت خیال باطل است.
وزیر اقتصاد با عنوان کردن رشد نقدینگی به رقم 500 هزار میلیارد تومان براساس آمار بانک مرکزی گفت: دولت دو راهبر یکی رونق تولید و تقویت توان ثروت آفرینی در کشور و دیگری حفظ ارزش پولی ملی را در دستور کار خود قرار داده است که در این رابطه به طور حتم نظام بانکی نقش اساسی در راهبرد تامین منابع مالی از یک طرف برای هزینه های عمرانی کشور و حفظ ارزش پول ملی دارد.
طیب نیا با بیان آنکه نظام تامین مالی کشور متکی به نظام بانکی است، تاکید کرد: این موضوع باید به گونه ای باشد که آثار تورمی نداشته باشد از یک طرف ما شاهد افزایش رشد نقدینگی طی سالهای اخیر هستیم که این رقم براساس آمار بانک مرکزی به 500 هزار میلیارد تومان و یا به طور دقیق تر به 492 هزار میلیارد تومان رسیده است.
نرخ تورم تا 30 شهریور ماه به 40 درصد رسید
وزیر اقتصاد در خصوص افزایش نرخ تورم افزود: براساس آمار بانک مرکزی متوسط 12 ماهه نرخ تورم تا پایان شهریور ماه سال جاری بالغ بر 40 درصد رسید اما تورم نقطه به نقطه با یک کاهش اندک روبرو بوده است که این تورم همراه با یک شرایط رکودی در کشور که منشا آن کاهش ارزش پول ملی و کمبود منابع مالی بنگاههای اقتصادی است.
طیب نیا ادامه داد: در حال حاضر 68 درصد بنگاههای اقتصادی کشور با کمبود منابع و سرمایه در گردش مواجه هستند و نسبت به کل تسهیلات 96 درصد بوده که با در نظر گرفتن متوسط نرخ ذخیره قانونی بالغ بر 13 درصد است خالص این رقم حدود 86 درصد است یعنی بانکها توان پرداخت تسهیلات به ذی نفعان را دارند.
وی ادامه داد: براساس آمارهای موجود رقم پس انداز در ایران نسبت به سایر کشورها به هیچ عنوان پایین نیست و باید ما اقتصاد کشور را با در نظر گرفتن شرایط فعلی به سمت افزایش میزان پس انداز و بهره گیری از پس اندازهای بانکی پیش ببریم.
طیب نیا در ادامه تصریح کرد: طی 40 سال گذشته نرخ واقعی سود پرداختی به سپرده های بانکی مردم منفی بوده یعنی سپرده گذاران هیچ نفعی از سپرده گذاری نبرده اند در حالی که متوسط نرخ تورم در کشور 40 درصد است.
طیب نیا عنوان کرد: بخش عمده سپرده گذاری در بانکها مربوط به اقشار فقیر جامعه است و بهتر است به جای آنکه مردم منابع پس اندازی خود را به سمت سپرده گذاری و خرید طلا ارز و سکه ببرند راهکارهای مناسب برای تشویق سپرده گذاری در بانکها را که مهم ترین ان اصلاح نرخ سود سپرده های بانکی است در دستور کار قرار بدهیم.
وی با تاکید بر اینکه در حال حاضر نرخ منفی سپرده های بانکی یک مشکل اساسی است، گفت: نرخ سود اسمی سپرده های بانکی نسبت به سایر کشورها بسیار بالاست و رقمی بالغ بر 20 درصد را به خود اختصاص داده که این موضوع جزو رکود اقتصادی و افزایش نرخ تورم افزایش بیکاری و بالا بردن رشد نقدینگی و درنهایت تشکیل مشکلات اقتصادی هیچ سودی ندارد.
وی اظهار داشت: این موضوع حتی در صورت مثبت بودن مذاکرات سیاسی و حذف تحریم ها درآمدهای نقدی به کشور به دلیل آنکه کد سرازیر شدن درآمدهای نفتی به چرخه اقتصادی نیز مشکلاتی را در پی دارد به سود اقتصاد کشور ما نخواهد بود.
طیب نیا اظهار داشت: برداشتن تحریم ها در کوتاه مدت و گشایش اقتصادی فقط یک خیال باطل است و ما چاره ای جز رفتن به سمت پس اندازهای مردم نداریم.