به گزارش خبرنگار فرهنگی «خبرگزاری دانشجو»، علیرضا قزوه در نشست خبری نخستین دوره جایزه ادبی سلمان هراتی که صبح امروز در کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان برگزار شد، گفت: اولین دوره این جایزه ادبی به همت کانون و حوزه هنری برگزار شد، البته تعدادی از سازمان ها و نهادهای فرهنگی هم در آغازین سال های برگزاری مشارکت های کوچکی داشتند، اما این جایزه بیشتر به نام کانون ثبت می شود که با جدیت کلید این کار را زد.
وی افزود: «سلمان سلام» نام شعری است که محمدرضا عبدالملکیان، شاعر انقلاب و از یاران سلمان هراتی بلافاصله پس از فوت سلمان سرود، امسال در این مراسم 100 شاعر ایرانی و خارجی شرکت دارند و شاید از حیث بزرگی، این مراسم بزرگترین جشنواره ادبی در شمال کشور باشد؛ همچنین 10 شاعر خارجی که بیشتر آنها مهمان همایش بین المللی شعر مقاومت و باران غدیر هستند از افغانستان، تاجیکستان، پاکستان و هند به همراه 90 شاعر ایرانی طی دو روز در تنکابن شرکت خواهند داشت.
رئیس مرکز آفرینش های ادبی حوزه هنری ادامه داد: همچنین به عادت سنت و احترام نسبت به سنت مسلمانی عصر پنجشنبه در مقبره مرحوم سلمان هراتی حاضر و مراسم فاتحه خوانی خواهیم داشت؛ کلنگ افتتاح مجتمع فرهنگی سلمان نیز به همت مقامات استان، کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان و البته با مشارکت نهادهای فرهنگی زده خواهد شد.
قزوه ابراز داشت: من همان قدر از برگزاری این مراسم خوشحال هستم که در سال 65 از افتتاح نخستین کنگره شعر دفاع مقدس و اولین جشنواره بین المللی شعر فجر خوشحال شدم؛ در واقع این برنامه کم از آنها نیست و از جهت عظمت و بزرگی این برنامه و محتوای آن در راستای فرمایشات مقام معظم رهبری است.
وی در همین زمینه افزود: مقام معظم رهبری به نکته بسیار دقیقی اشاره کردند که مسئولان فرهنگی به آن توجه کرده و نگذاشتند فرمایشات رهبری بر روی زمین بماند.
رئیس مرکز آفرینش های ادبی حوزه هنری در همین زمینه افزود: در نخستین سال، حمایت از کودک و نوجوان در قالب جایزه کشوری را جدی گرفتند، امیدوارم در سال های آینده محدوده فارسی زبانان را رصد و دیگر کشورهای فارسی زبان را در محدوده شعر بزرگسال وکودک و نوجوان ببینیم.
قزوه گفت: سلمان در شعر بزرگسال و نیز در تمامی قالب های ادبی کارهای موفقی آفرید و در شعر کودک و نوجوان با مجموعه «از این ستاره تا آن ستاره» کار بزرگی کرد؛ به عبارتی سلمان زاییده و روییده جلسات ادبی شعر حوزه هنری است، من از سال 63 تا 65 در این جلسات شرکت می کردم و سلمان همیشه با دفتری از ترانه، شعر و سرود در جلسات حاضر می شد، در واقع شعر سلمان در راستای شعر شیعی و اعتراض مسلمانی بود. وی از آغازگران شعر اعتراض به شمار می آید، اعتراض به کسانی که می خواستند انقلاب را منحرف و به نفع شخصی خود مصادره کنند. سلمان با اعتنا به سه محور انقلاب، امام و شهیدان، پیش از هر شاعری از آرمان های انقلاب دفاع می کرد و دغدغه های انقلاب را داشت. مرگ زودرس او درآبان ماه 67 فرصت بیشتری به او نداد و امسال پس از 27 سال نخستین جایزه ادبی این شاعر برگزار می شود؛ در واقع 27 سال، آزمونی بود که سلمان را به عنوان چهره شاخص شعر انقلاب سربلند بیرون آورد.
وی ادامه داد: در طی این مدت شعر سلمان به بیش از 10 زبان زنده دنیا چاپ شد و نیز موضوع پایان نامه دانشگاه ها بود، شعر سلمان به میان توده ها و مردم رفت و بر سنگ قبر شهدا و کتاب های درسی جای گرفت. وی از لحاظ سبک ادبی یکی از چهره های شاخص است و اگر بخواهیم تنها پنج شاعر شاخص شعر انقلاب را نام ببریم قطعاً سلمان یکی از آنهاست.
رئیس مرکز آفرینش های ادبی حوزه هنری با اشاره به اینکه سلمان در دامن شهیدان آرام گرفت، عنوان کرد: این شاعر در دنیای خودش همیشه از شهیدان و آرمان های انقلاب می گفت و مأنوس با کلام امام و قرآن بود. یک مجله ادبی به همت کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، حوزه هنری و سایت شاعران پارسی زبان در 64 صفحه طراحی گردیده که همزمان با این برنامه در تنکابن توزیع می شود؛ همچنین طی این دو روز دو برنامه ادبی در نظر گرفته شده که شامل تجلیل از شاعران برگزیده و تقدیر از کسی که با دغدغه های سلمان بیش از دو دهه شعر گفته و کتاب چاپ کرده، خواهد بود.
قزوه با بیان اینکه سلمان شاعری با تمام ویژگی های شاعر خارجی است، گفت: سلمان در خارج از مرزهای ما مطرح شده، من زمانی که به عنوان نماینده فرهنگی در غرب و تاجیکستان حضور داشتم وی را معرفی کردم. در مورد آثار سلمان و شاعران انقلابی دیگر نیز حتی در خارج از کشور رساله های دانشگاهی زیادی نوشته شده است، شعر انقلاب در حال حاضر از مرزهای ما خارج شده البته ممکن است در سال های آینده با دست اندرکاران این برنامه به این نتیجه برسیم که شاعران دیگری از کشورهای دیگر انتخاب کنیم، اما مهم تفکر سلمان است که فقط متعلق به ایران نیست و متعلق به جهان اسلام است.
وی افزود: شعر سلمان نزدیکترین شعر به تفکر بیداری اسلامی است، با توجه به اینکه سلمان چندین سال قبل از بیداری اسلامی وفات یافته، اما در این راستا شعر گفته است؛ در همان زمان شعر سلمان ویژگی شعر جهانی داشته و پا را از مرزها فراتر گذاشته؛ به عبارتی دیگر شعر سلمان یک شعر جهانی است و حتی از شاعرانی که قهرمان ادبی مجارستان هستند، بزرگتر است. سبک سلمان خاص خودش است و فکر می کنم در سال های آینده نام وی در خارج از مرزها برود، در واقع شعر سلمان با محتوا و اندیشه است و می تواند در افق های دیگر مطرح شود.
رئیس مرکز آفرینش های ادبی حوزه هنری گفت: شعر سلمان به لحاظ محتوا از شعر فروغ و سپهری کامل تر است، فروغ هم دو دوره شاعری دارد، اما عاقبت به خیری وی فقط از سوی رهبر بیان شده است. سپهری هم یک شاعر بود که شهادت مسلمانی داشت و واژگانش در صدای پای آب کاملاً مسلمانی است، به همین خاطر سلمان از او تأثیر می گرفت، به عقیده من سلمان متعلق به انقلاب است، شاعری که دغدغه اش شهید باشد و کنار شهید آرام بگیرد قطعاً شاعر انقلاب است، البته ممکن است بعضی ها استفاده ابزاری کنند، اما ما این کار را نکردیم، سلمان با افتخار برای امام(ره)، شهدا و غیره شعر گفته است قطعاً اگر امروز سلمان زنده بود در همین فضاها شرکت می کرد و از فتنه گران و کسانی که اختلاس می کردند خوشش نمی آمد، وی همیشه حامی مستضعفان جامعه بود.