به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» از قزوین، در پی افزایش بیش از دو برابری شهریه دانشجویان غیرایرانی دانشگاه بین المللی امام خمینی(ره) قزوین تعدادی از این دانشجویان خارجی از تحصیل انصراف دادند. این خبری بود که هفته گذشته بر روی خروجی بسیاری از رسانهها قرار گرفت.
بازتاب این خبر چندان گسترده نبود تا آنجا که تعداد انصرافیها به بیش از 100 دانشجو افزایش یافت.
بی تردید دانشگاه بین المللی امام خمینی راحل به عنوان نمادی از نظام جمهوری اسلامی ایران به نوعی ویترینی از انقلاب اسلامی برای دانشجویان خارجی است که کوچک ترین اشتباهی از جانب مسئولان می تواند چهره ای ناپسند و دور از واقعیت را در ذهن دانشجویان خارجی رقم بزند.
با توجه به رسالتی که دانشگاه بینالمللی امام خمینی(ره) داشته و انتظاری که هم ایشان و مقام معظم رهبری از آن داشته و دارند، مسئولان آن تا چه اندازه توانسته اند، موفق عمل کنند.
رئیس دانشگاه بین المللی امام خمینی(ره) بلافاصله پس از انتشار این خبر در رسانه ها و در حالی که پیش از این زمزمههای برکناری وی نیز مطرح شده بود، همانند رویه سابقش و با فاصله گرفتن از رسانهها و خبرنگاران ترجیح داد، در گفت و گویی با روابط عمومی این دانشگاه، انصراف دانشجویان را روندی طبیعی عنوان کند.
وی که مراجعات خبرنگاران را به روابط عمومی ارجاع میداد، تعداد دانشجویان انصرافی را سه نفر عنوان کرده است.
آل بویه اعلام می کند: در سال تحصیلی جاری این دانشگاه هیچ گونه افزایشی در نرخ شهریه دانشجویان غیرایرانی وجود نداشته است.
اما اعتراضات صنفی دانشجویان متفاوت با اظهارات رئیس دانشگاه است، دانشجویان افاغنه از انصراف 100 دانشجو خبر داده و میگویند 50 دانشجوی دیگر نیز در آستانه خداحافظی با دانشگاه بینالمللی امام خمینی(ره) هستند.
آل بویه در بیان علت اعتراض دانشجویان میگوید: مشکل از آن جا مطرح شد که بانک مرکزی نرخ ارز را از مرجع به مبادلاتی تغییر داد و در عمل مطابق بخشنامه 13 آذر ماه 91 بانک مرکزی تمامی مؤسسات آموزش عالی ایران ملزم به رعایت تغییر مذکور کرد.
این در حالی است که دانشجویان غیرایرانی تعداد دانشجویانی که فرم انصراف را پر کرده و اقدام به انتخاب واحد نکرده اند را حدود 200 نفر اعلام کرده و اعمال مصوبه بانک مرکزی را با توجه به استقلال هیات امنا در تصمیم گیری های این دانشگاه نوعی بهانه جویی و دلیلی غیرمنطقی دانسته اند.
بالاگرفتن اعتراض ها در پی عدم پاسخگویی رییس دانشگاه
دانشجویان غیرایرانی پس از پی گیری های صورت گرفته و تدوین نامه هایی به دفتر ریاست جمهوری و وزارت علوم و تحقیقات و عدم پاسخگویی مناسب رییس دانشگاه بین المللی امام خمینی(ره) برای حل مشکل خود، در یک اقدام صنفی صبح روز یکشنبه، 12 آبان ماه در تجمع مقابل سازمان مرکزی این دانشگاه خواستار رسیدگی به روند حاضر شدند.
رئیس دانشگاه بین المللی امام خمینی(ره) در محل این تحصن حاضر نشد و مسئول دانشجویان غیرایرانی با وعده تشکیل جلسه با نمایندگان این دانشجویان و رسیدگی به مشکلات آنها، خواستار پایان تحصن شد که در نهایت دانشجویان غیرایرانی به دلیل حضور در نماز جماعت ظهر و عصر، با صدور بیانیه و قرار دادن پلاکاردهای اعتراض خود در مقابل سازمان مرکزی، محل تحصن را ترک کردند.
ادامه تجمع اعتراض آمیز/ 600 دانشجوی غیرایرانی ذی ضرر هستند
پلاکاردهای اعتراض آمیز، شعارهایی از قبیل دانشجو،یورو/ چرا دوستان من انصراف می دهند؟؟/ مسئولان چرا جواب نمی دهند؟؟/ افزایش دوبرابری شهریه،کاهش دوبرابری امکانات رفاهی/ شهریه اضافی، عامل انصرافی/دانشگاه ، بنگاه اقتصادی/ مبادله دانشجو با یوروی مبادله ای؟!؟! را در برداشت.
در بیانیه دانشجویان غیرایرانی دانشگاه بین المللی امام خمینی(ره) که با آیه 11 سوره مجادله در تبیین اهمیت علمآموزی آغاز شده ، تاکید شده است: زمانی که فردی برنامه بلند مدت تحصیلی خود را تنظیم می کند، تمام جوانب، از جمله توانایی پیش برد تحصیلی و بخصوص پرداخت هزینه های آن را در نظر خواهد گرفت و قطعا ما دانشجویان غیرایرانی نیز از این مقوله مستثنی نخواهیم بود.
این بیانیه می افزاید: اخذ شهریه تحصیلی به نرخ ارز مرجع، از جمله شرایط پذیرش دانشگاه امام خمینی (ره) در آغاز ثبت نام بوده است و دانشجویان با قبول پرداخت این هزینه وارد دانشگاه شده اند.
دانشجویان خارجی در این بیانیه یادآور شده اند: بدون شک افزایش دو برابری شهریه به دلیل تبدیلات ارز و عطف بما سبق شدن این قانون (یعنی دانشجویانی که قبل از اجرای این مصوبه وارد دانشگاه شده اند نیز مشمول این طرح شده اند) موجب بروز مشکلات بزرگی از جمله عدم توانایی در پرداخت شهریه و در نهایت انصراف تعداد زیادی از دانشجویان شده است.
این بیانیه تاکید کرده است: تبدیل نرخ ارز مرجع به مبادلاتی چیزی جز بازی با کلمات و جملات اقتصادی نیست و دانشجویان معترض، قادر به پرداخت این مبلغ نیستند؛ تغییرات پیش آمده در ارز نمی تواند بهانه ای برای افزایش شهریه ها باشد.
دانشجویان خارجی در این بیانیه، با کنایه به صحبتهای آل بویه تصریح کرده اند: لازم به ذکر است با وجود ابلاغ این مصوبه از سوی بانک مرکزی و در نهایت وزارت علوم، دانشگاه تهران شهریه ای برابر با شهریه نوبت دوم (شبانه) را از دانشجویان غیرایرانی دریافت می کند و همچنین دانشگاه فردوسی مشهد نیز این مصوبه را فقط در مورد دانشجویان غیرایرانی که ورودی جدید می باشند اعمال کرده است.
این بیانیه می افزاید: از آن جایی که دانشگاه بین المللی امام خمینی(ره) توسط هیات امنای این دانشگاه اداره می شود و در تصمیم گیری ها خودمختار است، تبعیت از مصوبات بانک مرکزی سخنی غیرمنطقی به نظر می رسد.
در ادامه این بیانیه آمده است: دانشگاه امام (ره) با توجه به افزایش تورم، تصمیم به تغییر نرخ ارز مرجع به ارز مبادلاتی گرفته است؛ این در حالی است که ریاست دانشگاه در اظهارات خود سخنانی مبنی بر رفاه حال دانشجویان به زبان آورده است که اجرای این تصمیمات جدید ریاست دانشگاه با گفته های اخیرشان در خبرگزاری ها، کاملا در تضاد است.
در این بیانیه آمده است: با افزایش بیش از دو برابری هزینه خوابگاه ها نیز بسیاری از دانشجویانی (نزدیک به 200 نفر) که توانایی پرداخت این هزینه هنگفت را ندارند در منازل مسکونی اطراف دانشگاه اجاره نشین شده اند که مشکلات زیادی به همراه دارد.
دانشجویان غیر ایرانی در این بیانیه آورده اند: با توجه به رسالت دانشگاه بین المللی امام خمینی(ره) در ترویج فرهنگ و گسترش آموزههای اسلامی و تربیت متخصصان مورد نیاز جهان اسلام، متاسفانه این دانشگاه برخلاف نگاه سیاسی و فرا ملّی، رویکرد بنگاه های اقتصادی را در پیش گرفته است.
عدم رسیدگی به درخواست های مکرر دانشجویان از یک سو، و هزینه های سنگین شهریه و خوابگاه از سوی دیگر ما را بر آن داشت تا امروز همه با هم، با ندای واحد خواستار رسیدگی هر چه سریع تر به وضعیت موجود توسط مسئولین ذیربط باشیم.
البته دانشجویان در پایان این بیانیه به افراد فرصت طلب هشدار می دهند که این تجمع به صورت کاملا خودجوش بوده و وابسته به هیچ شخص یا گروهی نیست.
در پایان نیز دانشجویان غیر ایرانی، خواسته هایی از جمله عطف بما سبق نشدن بخشنامه بانک مرکزی، مبنی بر تبدیل ارز مرجع به مبادلاتی، برای دانشجویانی که با شرایط نرخ ارز مرجع ثبت نام کرده اند، ارائه حداقل امکانات رفاهی در خوابگاه و تدوین قوانین و ضوابط مشخص در رابطه با دریافت شهریه، ترم تابستانی و کار آموزی، واحد های معرفی به استاد و مرخصی تحصیلی را خواستار شده اند.
اما این پایان ماجرا نبود و تنها یک روز پس از این قضایا دانشجویان غیرایرانی دانشگاه بین المللی امام خمینی(ره) به علت پاسخگو نبودن مسئولان دانشگاه، 13 آبان ماه نیز بر تحصن خود ادامه داده و متن بیانیه را بر روی بنر بزرگی چاپ کرده و مقابل دانشکده علوم پایه برای امضای دانشجویان قرار دادند که حدود 600 نفر از دانشجویان غیرایرانی آن را امضا کردند.
اظهارات رییس دانشگاه، بر خلافِ چیزی که اتفاق افتاده!
عبدالعلی آل بویه همزمان با شروع سال تحصیلی 92 در گفت و گو با خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» در قزوین، از اهداف تاسیس دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره) بعد از انقلاب اسلامی، امکانات و طریقه جذب دانشجویان غیر ایرانی در این دانشگاه سخن گفته بود که با توجه به اظهارت این مسئول در این مصاحبه و آنچه که در گزارش از سوی دانشجویان غیرایرانی مطرح شده است، جای بسی تامل وجود دارد.
وی در خصوص اهداف تاسیس دانشگاه بین المللی امام مینی(ره) بعد از انقلاب اسلامی می افزاید: دانشگاه امام(ره) در سال 62 با عنوان دانشگاه بین المللی اسلامی و به هدف گسترش فرهنگ، آموزه های اسلامی، تربیت متخصصان جهان اسلام، تولید علم و گسترش دانش به تصویب رسید.
رئیس دانشگاه بین المللی امام خمینی(ره) تصریح کرده است: همه کشورها برای ثبت انقلاب خود در جهان چنین دانشگاهی را با چنین اهدافی تاسیس می کنند، این دانشگاه در سال 64 با عنوان قدس شروع به کار کرد که عمده فعالیت آن جذب دانشجو از سایر کشورها و معرفی آن ها به سایر دانشگاه های کشور جهت ادامه تحصیل بوده؛ این روند تا سال 68 که علی اکبر صالحی ریاست این دانشگاه را عهده دار بود، ادامه داشت.
آل بویه ادامه داد: در سال 68 و با آغاز ریاست جمهوی رفسنجانی و به دستور ایشان دانشگاه امام خمینی (ره) با ادغام مجتمع آموزشی دهخدای قزوین رسما آغاز به کار کرد و تا کنون حدود 5000 دانشجو از سراسر جهان پذیرفته و از حدود 100 ملیت در بخش آموزش زبان فارسی و سایر رشته های تحصیلی تربیت کرده است.
وی خاطرنشان کرده است: در حال حاضر حدود 8000 دانشجو در دانشگاه تحصیل می کنند که حدود 1500 دانشجوی غیر ایرانی و حدود 300 عضو هیئت علمی در هفت دانشکده و مرکز در حال فعالیت هستند.
رئیس دانشگاه بین المللی امام خمینی(ره) این دانشگاه را در انتقال مفاهیم و ارزش های اسلام و انقلاب از طریق دانشجویان غیرایرانی موفق دانسته و تصریح می کند: همیشه قبل از سنجش عملکردها و حاصل کار یک فرد یا یک مجموعه باید خروجی ها را متناسب با داده ها و امکانات، اختیارات و تجهیزات بسنجیم؛ پس از مصوب مجلس دز سال 77 که اساس نامه این دانشگاه به تصویب شورای عالی فرهنگ اسلامی رسید، اهداف ترسیم شده برای دانشگاه امام خمینی(ره) افزایش یافت و برای تحقق این اهداف دانشگاه نیازمند بسیج همه امکانات نهاد های ذیربط است.
وی ادامه می دهد: زمانی که عملکرد دانشگاه بین المللی امام خمینی(ره) را می سنجیم با توجه به امکاناتی که در اختیار داشته در کار خود موفق بوده است و متناسب با اختیاراتی که داشته توانسته افراد زیادی را در کشورهای اسلامی در حوزه مسائل علمی، فرهنگی و سیاسی تریبت کند که اکنون مشغول فعالیت هستند.
آل بویه از موانع این دانشگاه در انجام رسالت خود نیز در این مصاحبه سخن گفته و ابراز می کند: یکی از مهمترین آسیب هایی که طی این سال ها در دانشگاه امام خمینی (ره) دیده می شود تغییر پی در پی مدیریت دانشگاه بوده است؛ به طوری که از سال 70 که این دانشگاه رسما با نام امام خمینی (ره) آغاز به کار کرده است و تا کنون 10 رئیس وارد دانشگاه شده اند؛ در حالی که در تمام دنیا چنین دانشگاه هایی با چنین رسالتی، برنامه های بلند مدت و مدیران ثابت دارند.
وی ادامه می دهد: پذیرش دانشجو در دانشگاه امام خمینی (ره) به دو طریق و بر اساس شایستگی های علمی انجام می شود، یک گروه از دانشجویان بورسیه هستند که از طریق وزارت علوم، پذیرش و جذب می شوند و در نهایت به دانشگاه معرفی می شوند.
رئیس دانشگاه بین المللی امام خمینی(ره) وی در خصوص پذیرش نوع دوم نیز تصریح می کند: گروه دوم دانشجویان غیر بورسیه هستند که از طریق شورای عالی دانشگاه که به ریاست رییس دانشگاه و حضور معاونان دانشجویی و بین المللی تشکیل می شود پذیرش می شوند و اساسا بدون آزمون و با بررسی سوابق علمی در رشته های مرتبط و مورد دلخواه دانشجویان جایابی می شوند.
آل بویه در پاسخ به چرایی حضور زیاد دانشجویان افغانی در این دانشگاه و جذب حداکثری دانشجویان از کشور افغانستان بیان می کند: براساس برنامه پنجم توسعه و پیش بینی های انجام شده قرار است تا پایان برنامه پنجم کشور دارای 25 تا 30 هزار دانشجوی غیر ایرانی باشد.
وی خاطرنشان می کند: نظام جمهوری اسلامی به سبب رسالتی که در حمایت از ملل مسلمان، مستضعف و هم چنین هم کیش و هم آیین دارد به پذرش دانشجویان از کشور های همسایه الویت می دهد، لذا بیش تر از 60 درصد کل دانشجویان غیر ایرانی در کشور، دانشجویان علاقه مند از کشورهای برادر و همسایه چون افغانستان و عراق هستند.
رئیس دانشگاه بین المللی امام خمینی(ره) افزوده است: هر کشوری برای جذب دانشجویان خارج از آن کشور جاذبه هایی قرار داده است اما دانشگاه امام خمینی (ره) در چارچوب خط مشی ها، سیاست گذاری ها، راهبردها و نقشه راهی که دولت جمهوری اسلامی ترسیم کرده است حرکت می کند و عمده کسانی که در ایران مشغول به تحصیل هستند خود علاقه مند به کشور ایران، نظام اسلامی و دوستدار زندگی در محیط امن و آرام این کشور هستند.
البته دانشجویان خارجی این دانشگاه این نظر آل بویه را نفی می کنند و اذعان می کنند که دیگر دانشگاه های کشورمان بر خلاف دانشگاه قزوین، امکانات خوبی را برای دانشجویان خارجی مهیا کرده و حتی شهریه ها را افزایش نداده اند.
آل بویه تاکید می کند: دانشگاه بین المللی حضرت امام خمینی(ره) مانند همه دانشگاه ها تمام توان خود را جهت میزبانی صحیح از دانشجویان بسیج کرده است، از جمله اقدامات این دانشگاه برای جذب بیش تر دانشجویان کاهش شهریه ها است زیرا شهریه هایی که به تصویب هیئت امنا رسیده و به صورت ارزی تعیین شده از همه دانشگاه ها کمتر است.
وی می گوید: درصدی از دانشجویان از میان علاقه مندان پذیرش و بورسیه خود دانشگاه می شوند که از مزایای این پذیرش عدم پرداخت شهریه آموزشی است، حدود 100 تا 120 نفر از بین این دانشجویان بورس دانشگاه هستند که این دانشجویان باید شرایط علمی خود را برای بهره مندی از این امتیاز در طول دوران تحصیل حفظ کنند.
بی تردید آنچه مهم است، رسیدگی فوری و عاجل به وضعیت دانشجویان غیرایرانی است تا با یک اشتباه درون دانشگاهی، ویترین زیبای نظام در نظر دانشجویان خارجی تیره نشود.