به گزارش خبرنگار فرهنگی «خبرگزاری دانشجو»، نشست صمیمانه سیدعباس صالحی، معاون فرهنگی وزیر ارشاد با اهالی قلم دارای نشان درجه یک هنری شب گذشته در سالن اجتماعات سرای اهل قلم برگزار شد.
کرمیار: گرفتن ویژگی ذاتی هنرمندان به ضرر کشور است
صادق کرمیار در این مراسم گفت: من زمانی که دو نفر به سمت معاونت فرهنگی انتصاب شدند خوشحال شدم نخست احمد مسجدجامعی بود و اینکه سید عباس صالحی من نه آشنای پیشین با ایشان داشته و نه ارتباطی با ایشان داشتهام اما به دلیل دانشی که ایشان از حوزههای مختلف فرهنگی و هنری دارند مطمئن هستم میتوانند به حوزه فرهنگ به ویژه کتاب کمک کنند.
وی خطاب به معاون فرهنگی ارشاد گفت: آقای صالحی زمانی که نویسندگان و هنرمندان هیچ اعتراضی نداشته باشند قطعا باید به مدیریت فرهنگی شک داشت یا شک کرد. نقطه دردناک برای فرهنگ همین است .
کرمیار با اشاره به دریافت جایزه جلال به دلیل نگارش کتاب نامیرا گفت: متاسفانه زمانی که میخواستم جایزه جلال را دریافت کنم برای سن در سخنانی گفتم نویسندگی ذاتش اعتراض به وضع موجود است نسبت به آنچه که هست وتا آنچه که باید باشد اعتراض دارد. این اعتراض نه در قالب یک بیانیه بلکه در قالب یک اثر هنری و ادبی مطرح میشود. نویسنده و هنرمند ساختارشکن است نمیتواند حامی ساختار باشد بنابراین باید استانه تحمل مدیران فرهنگی ما نسبت به اعتراضات هنرمندان بالا باشد که زمانی برای دریافت مجوز به ارشاد میرود در دست بررسان جوان ناپخته قرار نگیرد.
وی با بیان اینکه ادبیات و هنرمند منفعت طلب نیست، گفت: هنرمندان و ادبیات برعکس سیاستمدار هستند؛ چرا که سیاستمداران که باید منفعت طلب باشد؛ همچنین می خواهم که ویژگی ذاتی هنرمند را از او نگیرند چرا که مطمئناً به ضرر کشور است.
پس از سخنان من مسئولی که باید بالا میامد حدود نیم ساعت شروع به پاسخ دادن به سخنان من کرد که چرااساساً اعتراض کردهام بنابراین اگر به این نقطه برسیم که هنرمندان نسبت به وضعیت موجود هیچ اعتراضی نداشته باشند باید به مدیریت فرهنگی شک داشت.
بهمنی: ارسال مدارک هنرمندان برای دریافت نشانه درجه یک هنری، توهین به هنرمند است
محمدعلی بهمنی در ادامه این مراسم خطاب به سیدعباس صالحی گفت: اکثر هنرمندان هم شما و هم جایگاه شما را می شناسند؛ از این رو اگر یکی از هنرمندان حاضر در این جلسه هم صحبت کند در واقع همه هنرمندان حاضر در این جمع سخنان خود را مطرح کرده اند.
این شاعر کشورمان بیان اینکه 5 و 6 سال پیش آقای قزوه و سایر دوستان به من گفتند که مدارکم را برای دریافت نشان درجه یک هنرمندان به وزارت ارشاد ارسال کنم، گفت: با این حال من نسبت به این موضوع اعتراض کردم؛ چرا که ارسال مدارک برای دریافت چنین نشان و درجه ای نه تنها برای من بلکه برای تمام کسانی که می خواهند چنین نشانی به آنها تعلق بگیرد، کار زشتی است و من آن را بر نمی تابم.
وی در همین زمینه اظهار داشت: اگر من و امثال من جزو هنرمندان هستیم، طبیعتا خود مسئولان باید برای اعطای نشان درجه یک هنرمندی اقدام کنند؛ طبیعتا اگر چنین اتفاقی بیفتد می توانیم بگوییم که اعطای نشان درجه یک هنرمندی کار ارزشمندی است، نه اینکه یک هنرمند آثار خود را برای شناسایی به وزارت ارشاد تحویل دهد؛ در واقع من چنین اقدامی را توهین به هنرمندن می دانم.
عضو شورای شعر و ترانه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی افزود: اگر سنت برگزاری جلسات با هنرمندان ادامه پیدا کند؛ طبیعتا این قشر از جامعه می توانند دردها و مشکلات خود را مطرح کنند و این کار تاثیر بیشتری در حوزه فرهنگ خواهد داشت.
بهمنی با بیان اینکه در شورای شعر و ترانه روزانه 200 تا 300 اثر را می بینیم، ادامه داد: قطعا چنین کاری فرصت زیادی را از اعضای شورا خواهد گرفت؛ در حالی که این حجم بالای کاری همیشه وجود دارد؛ با این حال شاید در طول یک سال 100 اثر هم در کشور اجرا نشود.
عضو شورای شعر و ترانه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با پیشنهادی درباره این شورا افزود: اگر وزارت ارشاد مبلغی را برای کسانی که آثار خود را به این شورا می فرستند، در نظر بگیرد تا بعد از پرداخت این مبلغ به شورای شعر و ترانه، اثار مورد بررسی قرار گیرد، راه حل مناسبی است؛ چرا که بسیاری از آثار ارسالی به این شورا اصلا ارزشی نداشته و طبیعتا تاثیر مثبتی هم بر جامعه نخواهد گذاشت.
وی در همین زمینه خاطر نشان کرد: متاسفانه برخی از هنرمندانی که آثار خود را به شورای شعر و ترانه وزارت ارشاد می فرستند، تنها هدف شان این است که آثاری از خود در این وزارتخانه ثبت کرده باشند؛ در حالی که بعضی از این آثار اصلا ارزش هنری ندارد.
باقری: نگران سرنوشت ادبیات کشورمان هستم
عباس باقری با بیان اینکه از دهه 50 با مطبوعات کشور ارتباط داشته ام، گفت: قبل از شروع مراسمی، خبرنگاری از من سوال کرد که چه مطالبه ای از وزارت ارشاد دارم، که در جواب وی گفتم؛ هیچ دلیلی ندارد که مطالبه ای از این وزارتخانه داشته باشم؛ چرا که من شاعر مردم ایران هستم.
وی اظهار داشت:به عقیده من حوزه فرهنگ و ادبیات همیشه با ملایمت همراه نیست؛ چرا که ذات این حوزه طلب می کند که حاصل تجربه های آمیخته با اعتراض باشد؛ البته باید فرصت اعتراض را به حوزه فرهنگ و به خصوص ادبیات بدهیم.
باقری با بیان اینکه نگران سرنوشت ادبیات کشور هستیم، افزود: چرا که ادبیاتی که امروزه در اختیار ما قرار دارد، حاصل تلاش بزرگان این مرز و بوم است. همچنین برای حوزه شعر ایرن نیز نگرانیم؛ چرا که این حوزه دچار مرور و تکرار می شود؛ متاسفانه وجود واژگان خارجی و بیگانه در اشعار ما بیداد می کند؛ به عبارت دیگر شعر کشور ما، شعری شکلی است که از شناسنامه و هویت خود دور شده است.
این شاعر کشورمان در همین زمینه اظهار داشت: در واقع ابزار شاعران را می توان واژه ها و کلمات به شمار آورد؛ چرا که آنها با استفاده از واژگان ادبیات کشور را غنی می کنند؛ در حالی که ما از موضوع غنی بخشی به ادبیات غافل مانده ایم و واژگان بیگانه با طنازی در ادبیات ما راه یافته اند.
باقری با بیان اینکه چرا ادبیات ما نمی تواند آمیخته از شکوه باشد، خاطر نشان کرد: مسئولان فرهنگی اجازه دهند که شعر در فضای آزاد نفس بکشد و مخاطبانشان را پیدا کند؛ نمی توانیم توقع شعر زیبا را از شاعران داشته باشیم در حالی که بهترین شاعران ما امروزه در انزوا به سر می برند و این موضوع در جامعه تاثیرگذار خواهد بود.