به گزارش خبرنگار فرهنگی «خبرگزاری دانشجو»، سیدعباس صالحی، معاون فرهنگی وزیر ارشاد در نشست تخصصی جایگاه کتاب در ایران و نقش یونسکو گفت: از ابتدای هفته کتاب با دبیر بیست و یکمین دوره هفته کتاب صحبت کردیم که امسال در کنار بحث های نمادین به یکسری بحث های نرم افزاری نیاز داریم تا به معاونت فرهنگی ارشاد در دوره جدید کمک کند.
وی با اشاره به نشست هایی که در طول هفته کتاب برگزار شد، گفت: نشست های برگزار شده مثل نشست های تخصصی خانه کتاب، نشست با هنرمندان درجه یک فرهنگی و نشست تشکل های نشر از جمله نشست هایی بود که بحث های خوبی در آنها مطرح شد؛ همچنین سعی داریم در فرصتی که در این جلسه داریم موفقیت ها و چالش های پیش روی نشر ایران در این سه دهه را بیان کنیم؛ یونسکو به عنوان پل ارتباط فرهنگی می تواند موفقیت ها را به عنوان سند و مشکلات را با توجه به ارتباطات فرهنگی که دارد، به این سو منتقل کند.
معاون فرهنگی وزیر ارشاد با اشاره به حوزه موفقیت های نشر ایران گفت: افزایش عناوین کتب که بسیاری از دوستان در این جلسه به آن اشاره کردند - که ما از عددهای بسیار نازل به 60 تا 70 هزار کتاب رسیدیم - از جمله اولین موفقیت های نشر ایران است؛ همچنین افزایش ناشران از لحاظ کمیت از دیگر مواردی است که به آن رسیده ایم؛ چرا که ما از 20 ناشر به 11 هزار ناشر مجوزدار و 4000ناشر فعال و رسیدیم و نیز حوزه ناشران تخصصی را ایجاد کرده ایم که سعی ما بر این است تا در معاونت فرهنگی به این حوزه نشر تحقق بیشتری ببخشیم .
صالحی تنوع مضمونی در عناوین کتب را سومین موفقیت عرصه نشر دانست و گفت: افزایش قابل توجه کتاب های مرجع، دانشنامه ها و فرهنگنامه ها از جمله دیگر موفقیت های نشر است که زیرساخت های تحولات حوزه علمی را فراهم می آورد.
وی احیای میراث اسلامی ایرانی را موفقیت پنجم حوزه نشر دانست و گفت: در این 35 سال در فضای میراث، کارهای قابل توجهی را انجام دادیم، در حال حاضر فضای ایران در حوزه کتاب های میراثی، فضای غنی است.
معاون فرهنگی وزارت ارشاد تولید کتاب های شاخص و بالادستی در حوزه های علوم طبیعی و علوم انسانی را از عناوین متکثر کتاب های علمی عنوان کرد و گفت: نشر ما در این چند سال، کتاب های خوب علمی در حوزه های مختلف کم ندارد.
صالحی با بیان اینکه روند رو به رشد ادبیات داستانی یکی دیگر از موفقیت های بدست آمده است، اظهار داشت: در این چند سال، سبک زندگی ایرانی اسلامی، روند ادبیات و داستان ما را شکل داده و فرهنگ ایرانی و اسلامی در داستان و شعر ما رو به رشد بوده است.
وی همچنین حمایت های فرهنگی از حوزه کتاب را موفقیت دیگر نشر ایران دانست و عنوان کرد: برحسب اطلاعات من، شاید در بین رهبران سیاسی تاریخ ایران زمین، کتابخوان یا کتابشناس حرفه ای مثل رهبر معظم انقلاب نداشته ایم. ایشان حمایت های جدی از حوزه کتاب داشته اند که برای فرهنگ کشور ذخیره شده است. حضور دلگرم کننده ایشان در نمایشگاه های کتاب باعث دلگرمی ناشران و اهالی حوزه نشر است، لذا حمایت مسئولان سیاسی یک سرمایه برای این حوزه است.
معاون فرهنگی وزیر ارشاد در ادامه تنظیم اسناد بالادستی از جمله سند مطالعه مفید در شورای انقلاب فرهنگی را یکی دیگر از موفقیت های این حوزه دانست.
صالحی با اشاره به برگزاری نمایشگاه بین المللی کتاب تهران و هفته کتاب ادامه داد: این دو رخداد مهم فرهنگی در حوزه کتاب است، همچنین جوایر متعدد ملی در حوزه کتاب و نکوداشت ها و چاپ مجموعه آثار مفاخر فرهنگی از دیگر موفقیت های این حوزه است.
وی با اشاره به مشکلات و نگرانی هایی که در این حوزه وجود دارد، گفت: از مهمترین این مسائل و اولین نکته می توان به اقتصاد نشر اشاره کرد که ما هم در حوزه سرمایه و هم در حوزه هزینه های بالاسری دچار مشکل هستیم؛ اینکه این صنعت چطور از این بیماری نجات پیدا کند مسئله مهمی است و باید توجه کنیم تا صنعت نشر بتواند به حرکت خود ادامه دهد.
معاون فرهنگی وزیر ارشاد سرانه مطالعه در کشور را مشکل بعدی دانست و گفت: آمارهای متعددی در بحث سرانه مطالعه وجود دارد که ما باید این مشکل را نیز مانند مشکلات دیگر برطرف کنیم؛ در واقع رعایت نکردن حقوق معنوی مولفان، کتاب سازی، ضعف قوانین و اجرای قوانین در ممیزی کتاب از جمله مشکلاتی است که در این وجود داشته و طبیعتاً باید برطرف شود؛ در واقع ما در جاهایی ضعف قانون داریم و در بعضی جاها نیز در اجرای قانون ضعف داریم، اما به این معتقد هستیم که قانون فصل الخطاب ماست.
صالحی در ادامه ضعف حضور کتاب ایران در عرصه جهانی را مشکل دیگر عنوان کرد و گفت: کتاب ایران در فضای جهانی مظلوم است و ما برای این که بتوانیم این آثار را به زبان های دیگر ترجمه کنیم احتیاج به کار بیشتر داریم؛ همچنین ضعف دسترسی مخاطب به کتاب خوب و ضعف نهادهای صنفی در عرصه نشر و حضور نگران کننده بازار خرافات و ابتذال در عرصه نشر از دیگر مشکلات حوزه نشر است؛ در واقع در حوزه خرافات ما با بحث ابتذال معنوی و اخلاقی هم مواجه هستیم.
وی گفت: پاسداشت زبان فارسی از دیگر مشکلات این حوزه است؛ با این حال مسائل نشر به این 10 حوزه محدود و محصور نمی شود، اما با مطالعات بنده در این یک ماه این 10 مسئله جزو مسائل اصلی نشر هستند.
معاون فرهنگی وزارت ارشاد در پایان با بیان اینکه تقلیل گرایی یکی از مسائلی است که می تواند به حوزه نشر ضربه بزند، خاطرنشان کرد: ما نباید مسئله نشر را فقط و فقط در یک حوزه ببینیم و دیگر مسائل را فراموش کنیم، مثلاً اگر الان در عرصه نشر فقط بحث ممیزی را فصل الخطاب قرار دهیم و دیگر مسائل را فراموش کنیم، به این حوزه لطمه زده ایم. مسائل نشر یک شبکه مداری است که باید به همه آنها توجه شود تا صنعت نشر رو به جلو برود.