به گزارش خبرنگار فرهنگی «خبرگزاری دانشجو» گردهمایی سراسری مسئولان دفاتر نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها و دبیران هماندیشی استادان صبح امروز همزمان با روز وحدت حوزه و دانشگاه در دانشگاه تهران برگزار شد.
در ابتدای مراسم پیام آیتالله جوادی آملی به مناسبت روز وحدت حوزه و دانشگاه پخش گردید و در ادامه حجت الاسلام والمسلمین محمدیان رئیس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها با اشاره به اینکه صبر، استقامت، ایستادگی و پایداری همیشه پیروزی در پی خواهد داشت و این پیام اربعین است گفت: اربعین یعنی مرعوب دشمن نشدن و زیر بار سازش با دشمن نرفتم. اربعین به معنای نهراسیدن از جوسازی و تبلیغات دشمن است که نتیجه آن پیروزی برای جبهه حق را رقم خواهد زد.
امروزه بحث وحدت حوزه و دانشگاه کاملا متفاوت از مباحثی است که قبل از انقلاب و یا دهه اول یا دوم آن مطرح بود. فصل نوی در وحدت این دونهاد سرنوشت ساز کشور پدید آمده است.
وی در ادامه افزود: مرحله اول این فصل به ارتباط و وحدت حوزه و دانشگاه به قبل از انقلاب و سالهای نسبتا دور برمیگردد که سایه سوءظن، سوءتفاهم و بدبینی مفرط نسبت به یکدیگر در بین این دو مجموعه حاکم بود در آن دوران سخت شخصیتهای بزرگ وا رد میدان شده و تلاشهای جهادگونهای را جهت رفع این بدبینیها به عمل آوردند و حتی برخیها جانشان را در این راه گذاشتند و شهید شدند.
وی با اشاره به اینکه مرحله دوم همزمان با آستانه پیروزی انقلاب اسلامی و نیز آغازین روزهای بعد از انقلاب بود افزود: مرحله حسنظنها و برطرف شدن سوءتفاهم و نگاههای محبتآمیز به یکدیگر شکل گرفت امام خمینی در این مرحله توانستند جداییهای گذشته را تبدیل به محبت و صمیمیت کنند.
حجت الاسلام محمدیان در خصوص مرحله سوم بیان داشت: این مرحله در دهه اول انقلاب اسلامی اتفاق افتاد همکاری حوزه و دانشگاه در دفاع کیان ملت و انقلاب اسلامی که اوج آن را در میدانهای جنگ تحمیلی شاهد بودیم البته در آن دوران همکاریهای فراوانی در عرصه سیاسی، علمی و اجتماعی میان حوزه و دانشگاه شکل گرفت.
رئیس نهاد رهبری با بیان اینکه مرحله چهارم تعمیق شناخت این دو مجموعه از یکدیگر و گسترش همکاریها در دهه 70 و 80 بود گفت: در این مرحله شاهد حضور پررنگ دانشگاهیان در حوزه و نقش آفرینی حوزویان در دانشگاه بودیم. به طوری که ارتباط میان حوزه و دانشگاه در این مرحله نهادینه شد و بهرهبرداری از ظرفیتهای علمی و پژوهشی یکدیگر به یک روال تعیینشدهای تبدیل گشت.
وی در همین زمینه افزود: در دهه 70 و 80 پژوهشها و دورههای آموزشی فراوانی شکل گرفت توجه به متون دینی در دانشگاهها پررنگ شد البته فرازونشیبهای هم وجود داشت تا در برهههای جدایی دین از سیاست طنینانداز میشد اما خوشبختانه نتوانست به اصل حرکت آسیب بزند.
وی در خصوص مرحله پنجم اظهار داشت: این مرحله به ضرورت ارتباط حوزه و دانشگاه اشاره دارد اگر دلسوزان حوزه و دانشگاه در مرحله اول به دنبال برطرف کردن سوءتفاهمها بودند در مرحله دوم به حسنظنها دامن زده در مرحله سوم برای دفاع از انقلاب و کشور در کنار یکدیگر قرار گرفته و نیز در مرحله چهارم به تعمیق همکاریها پرداختند امروز دیگر صحبت از توسعه همکاریهای نیست بلکه سخن از ضرورت این وحدت برای هر دو مجموعه به میان میآید چرا که فصل جدیدی در حوزه وحدت و دانشگاه پدید آمده و احساس ضرورتی را برای هر دو مجموعه پدید آورده که البته در این فصل نو وحدت حوزه و دانشگاه سلبی نیست بلکه اثباتی و ایجابی است و استفاده از ظرفیتهای موجود است که وحدت را حتمی و ضروری میکند.
حجت الاسلام محمدیان در ادامه گفت: موجی که با انقلاب اسلامی در کشور ما در جهان پدید آمده تمدن غرب را با یک بنبست غیرقابل نفوذ روبهرو کرده است که نتیجه آن فروپاشی تمدن غرب از درون خواهد شد و تنها جایگزین برای تمدن غرب الگویی است که انقلاب اسلامی به نام مردمسالاری دینی مطرح کرده است.
وی با بیان اینکه پیوند علم و دین جوهره اصلی الگوی انقلاب اسلامی به شمار میآید تصریح کرد: با حضور مقتدرانه انقلاب بر جغرافیایی فرهنگی و سیاسی جهانی مدرن افکار کهنهای که دین و مذهب را خرافه میدانست مندرس شد عقلانیت موجود در حوزههای علمیه و پیشرفتهای علمی در دانشگاههای کشور مانع از آن شده که غربیها موفق شوند و چهره عقلانی دین توسط انقلاب به شایستگی در دنیا معرفی گردیده و مخاطبانش را پیدا کرده است.
رئیس نهاد رهبری در دانشگاهها در بخش دیگری از سخنانش اظهار داشت: امروز انقلاب دوران قبلش را پشت سر گذاشته و به مرحله پیشرفت رسیده است امروز بیش از گذشته نیازمند نظامسازی در عرصههای مختلف به خصوص مدیریت هستیم الگوی مختلف جهان پاسخگوی نیاز ما در نظامسازی نیست راهی جز بازگشت به داشتهها و ذخایر معنوی خودمان نداریم بازگشت به آموزههای وحیانی بدون همکاری و وحدت میان حوزه و دانشگاه میسر نخواهد شد.
وی ادامه داد: امروزه بیشتر استادان دانشگاه به خصوص علوم انسانی با مبانی اسلامی اذعان دارند بسیاری در نقشه راه و علوم انسانی اسلامی مشارکت و برتحول آن بر مبانی وحیانی تأکید دارند.
حجت الاسلام محمدیان در ادامه با بیان اینکه تولید علوم اسلامی انسانی نقطه وحدت حوزه و دانشگاه است عنوان کرد در کارگروههای پانزده گانه تحول در علوم انسانی بیشترین توجه به این بوده که اساتید دانشگاهی و حوزوی در کنار یکدیگر موضوع را پیگیری کنند یکی از ابعاد مهم وحدت حوزه و دانشگاه که وحدت در مبانی است در حال تحقق است بحث از نبود تعارض میان علم و دین نیست بلکه سخن از این است که اصلا ما علم غیر دینی نداریم چرا که همه علوم منشأ الهی دارند و در نگاه تولیدی نمیتوانند منشأی غیرخدایی داشته باشند. اگر علم منشأ الهی دارد می تواند عالم را در مسیرقرب به خداوند قرار دهد به همین دلیل است که علوم مقدس میشود.
رئیس نهاد رهبری در دانشگاهها خاطرنشان کرد: از تمامی این موارد میتوان نتیجه گرفت وحدت حوزه و دانشگاه به طور اساسی شکل گرفته و امروزه محقق شده است نیاز به وحدت در میان نخبگان حوزه و دانشگاه احساس میشود و امروزه به اثر شناخت واقعبینانه و متقابل حوزه و دانشگاه شرایط بهگونهای است که هیچ کس نمیتواند میان حوزه و دانشگاه دشمنی ایجاد کند. تعامل و همکاری میان دو مجموعه ابعاد مختلفی را پدید آورده و فعالیتهای مشترک علمی و پژوهشی به ویژه علوم انسانی میان حوزه و دانشگاه در حال پیگیری است در هیچ کجای دنیا از لحاظ کمی و کیفی حوزویان که با زبان ادبیات دانشگاه آشنایی داشته باشند همانند حوزه علمیه قم وجود ندارد و هیچ در هیچ کجای دنیا به لحاظ کیفی و کمی دانشجویان متدین و آشنا به معارف دین و پایبند به آن مانند دانشگاههای ما وجود ندارد بنابراین به لحاظ حوزوی و دانشگاهی نمیتوان کشوری را مشابه کشور ما پیدا کرد.
وی ادامه داد: متأسفانه برخی چهرهای غیرواقعی از حوزه و دانشگاه ترسیم کرده و دستاورد بزرگ انقلاب را نادیده گرفتهاند و نیز به حجم وسیع اتفاقات میان حوزه و دانشگاه بیاعتنایی و سیاهنمایی میکنند.
حجت الاسلام محمدیان اظهار داشت: هیچکجای دنیا به اندازه دانشگاههای ما استادان ملتزم به احکام دینی و متدین ندارد ما هنوز در آغاز راه هستیم امروز در ابتدای تمدن سازی اسلامی قرار داریم و بزرگترین رسالت حوزه و دانشگاه در این عرصه تمدنسازی تعریف شده که باید با مشارکت یکدیگر گامهای موثری بردارند مأموریت حوزه و دانشگاه در پیچ تاریخی جدیدی که پیش آمده این است که هر آموزشی که انجام میگیرد یک آجر به تمدن اسلامی اضافه میکند امروزه ارائه سبک زندگی اسلامی از رسالتهای بزرگ حوزه و دانشگاه به شمار میرود. انتظار میرود هر دو مجموعه در موضوعاتی چون علوم انسانی، هنر، ارتباطات، رسانه، مدیریت، نهادهای اجتماعی، خصوصی و دهها حوزه دیگر به ارائه الگو و نظریهپردازی پرداخته و به سوالات پاسخ دهند خوشبختانه امروزه وحدت حوزه و دانشگاه در بالاترین سطح اتفاق افتاده به طوری که در حال حاضر از آثار آن در جامعه اسلامی بهره میبریم.
وی در ادامه با بیان اینکه امروز در بیش از 260 مجموعه دانشگاهی دفاتر هماندیشی استادان تشکیل شده است تصریح کرد: علاوه بر جلساتی که این دفاتر با موضوعات مختلف و کاربردی برگزار و ارتباط دانشگاه با مجموعههای بیرون را فراهم میکند سه سال پیش مأموریت جدیدی به آن اضافه شد بهطوری که امروزه کارنامه درخشانی رقم زده و نظرسنجیهای که از اساتید در دانشگاهها صورت گرفته طرح دانشافزایی را موفق ارزیابی کرده بهطوری که استقبال زیادی از آن صورت گرفت و طی سه سال بیش از سیهزار استاد تحت پوشش آن قرار گرفتند همچنین تا کنون بیش از 500 دوره دانشافزایی برگزار گردیده است.
حجت الاسلام محمدیان در ادامه خطاب به دولت جدید گفت: امیدواریم در دولت جدید به این مراکز دانشافزایی توجه شود و به مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی در خصوص ساختار این مرکز که مدتها در دفتر رئیس جمهور معطل ماند و در نهایت ابلاغ نشد در دولت جدید ابلاغ گردد گرچه همکاران ما تا الان بدون مصوبه هم کارشان را انجام میدادند اما امیدواریم به لحاظ قانونی ثبت گردد.
وی افزود: انتظار داریم از سوی نهاد مقام معظم رهبری در دانشگاهها اهتمام خاصی نسبت به این دفاتر صورت گیرد و همچنین مسئولین ستادی در حمایت مادی و معنوی از مرکز هماندیشی استادان اهتمام ورزند.
رئیس نهاد رهبری در دانشگاهها خاطرنشان کرد: امیدواریم به همت دبیران هماندیشی بانک اطلاعاتی کاملی از استادان دانشگاه در اختیار داشته و بهطور منظم با هم اساتید ارتباط برقرار کنیم. امروزه چرخ بزرگ نظام به دست اساتید دانشگاه به گردش است و دانشگاههای ما امروز برای کشور پرافتخار هستند.