شهرام رفیعیفر در گفت و گو با خبرنگار اجتماعی «خبرگزاری دانشجو»، گفت: برنامه ترویج سبک زندگی سالم، یکی از برنامههایی که این سازمان دارد. شروع این برنامه، پیرو سخنان مقام معظم رهبری در خصوص سبک زندگی اسلامی و همچنین ضرورت توانمندسازی مردم برای مراقبت از سلامت خود، خانواده و اجتماع و همچنین توجه به بیماریهای غیرواگیری است که در کشور وجود دارد.
وی افزود: سوانح و حوادث، مصرف سیگار، الکل و مواد مخدر، روابط بین فردی پرخطر، نداشتن تحرک فیزیکی ، چاقی و ... ضرورت اجرای این برنامه را ایجاب کرده است که باید برای دانشجویان انجام میشود.
سرپرست دفتر آموزش و ارتقا سلامت معاونت بهداشتی وزارت علوم گفت: این برنامه با همکاری وزارت ورزش، معاونت جوانان وزارت علوم و مرکز امور زنان و خانواده برنامهریزی شده که در قالب پکیجهای آموزشی مناسب برای دانشجویان سراسر کشور و دانشجویانی که تحت پوشش وزارت علوم و دانشجویان وزارت بهداشت هستند، قرار بگیرد.
وی تصریح کرد: امیدواریم دانش افراد تا اندازه ای افزایش یابد تا افراد بتوانند با انتخاب درست، سلامت خود، دوستان و خانواده خود را تضمین کنند.
رفیعی فر با اشاره به عادت های مردم بیان کرد: سلامت شامل سبک غذا خوردن، لباس پوشیدن، برقراری ارتباط، سبک مطالعه و ... تمام این رفتارها بعد از مدتی تبدیل به عادت می شود و بخشی از این عادتها سالم و بخشی ناسالم است. با ترویج سبک زندگی سالم اسلامی به دنبال این هستیم که انتخابهای سالم افراد را در طول هفته، ماه و سال افزایش دهیم.
وی با اشاره به همکاری تشکل های دانشجویی اظهار داشت: دفتر آموزش و ارتقا سلامت با رویکرد مشارکتی وارد این عرصه شده است و در این زمینه تنها اطلاعات را به مردم انتقال نمی دهیم بلکه دانشجویان و تشکلهای دانشجویی نیز با ما همکاری می کنند و با مشارکت نیروهای تخصصی بهترین اقدامات را برای دانشجویان انجام می شود.
سرپرست دفتر آموزش و ارتقا سلامت معاونت بهداشتی وزارت علوم با اشاره به برنامه دیگر این سازمان گفت: برنامه دیگری که در پیش داریم، برنامه ارتقا سلامت در محل کار است؛ در محل کار با مشارکت مدیران و کارکنان فرآیندهای مشارکتی تعریف میکنیم که روابط بین فردی، محیط فیزیکی، شرایط سالم و ... را در نظر می گیرد که نتیجه آن ارتقا سلامت کارکنان است.
وی در ادامه تصریح کرد: ارتقا سلامت کارکنان به عنوان یک رویکرد ارتقا سلامت خانواده نیز هست، هر کدام از کارکنان میتوانند سفیری در خانواده باشند و به این ترتیب از طریق این برنامه مردم را آماده میکنیم که قبل از وقوع بیماری با ارزیابی وضعیت سلامت خود، به برنامهریزی بپردازند و به سمت سالم زیستن حرکت کنند، دیرتر و کمتر دچار بیماری شوند و اگر دچار بیماری شدند بدانند چه اقداماتی را باید خود و خانواده شان انجام دهند.
رفیعی فر درمورد آموزش کارکنان بیان کرد: خروجی این پکیج توانمند شدن خانواده برای ارتقا سلامت است که بخشی با آموزش و بخشی با طراحی و باز طراحی فرآیندهای مشارکتی میسر می شود.
وی در ادامه بیان کرد: در مورد ارتقا سلامت به آموزش بیماران نیز باید توجه کرد چون ما معتقد هستیم بخش بزرگی از مراقبت پزشکی را خود مردم باید انجام بدهند، به طور مثال وقتی شخصی دیابت دارد در طول هفته سه تا پنج ساعت میتواند تحت درمان پزشک باشد اما سایر زمانها را خود بیمار باید به بیماری خود کنار بیاید.
سرپرست دفتر آموزش و ارتقا سلامت معاونت بهداشتی وزارت علوم گفت: اگر فرد به اندازهای توانمند باشد که اقدامات بهداشتی و درمانی را خود انجام دهد و زندگی را به گونهای تنظیم کند که دیابت خود را کنترل کند، مسلما در شرایط بهتری زندگی خواهد کرد.
وی در ادامه بیان کرد: آموزش به بیمار، حق بیمار است و انجام اقدام درمانی بدون مشارکت کامل بیماران میسر نمیشود سلامت باید با همکاری تمام دستگاهها و مردم انجام شود اگر تمامی دستگاهها که متولی تامین سلامت هستند .الگو و پیشنهاد ما، یک برنامه مشارکتی است و باید به نقش فردی افراد توجه شود و بهداشت فردی تنها حلال مسائل و مشکلات نیست همه مسئول هستیم.
رفیعی فر در پایان بیان کرد: اگر منشور سلامت را بنویسیم در این زمینه بیشتر موفق میشویم، هزینهها و عواقب بیماری کمتر میشود و باید منشور ارتقا سلامت را حق مردم میدانیم همچنین تمام افراد باید در مقابل بیماری آمادگی داشته باشند.