بهروز نعمتی، نماینده مردم همدان در خانه ملت در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی «خبرگزاری دانشجو» دلایل مخالفت خود را با نرخ تصویب شده برای خوراک گازی پتروشیمیها چنین مطرح کرد: ما باید به این موضوع در سطح کلان نگاه کنیم. بالاخره سال گذشته، قیمت خوراک 2.7 سنت بود و ما ناگهان این قیمت را 5 تا 6 برابر یعنی 100 درصد افزایش دادیم. طبیعتا بازار کشش این افزایش قیمت را نخواهد داشت و پتروشیمیها این توانمندی را ندارند که بتوانند خود را با این خوراک جدید وفق دهند.
وی ادامه داد: حضور افرادی است که به عنوان افراد حقیقی و سهامدار در مجموعه قرار دارند، حائز اهمیت است. بعد از این اتفاق، خرید سهام این واحدها قطع شد و فروش شدت گرفت. این شرکتها با میلیونها صف فروش سهام در بورس مواجه شده و شرایط به گونهای شد که حتی نمادهای پتروشیمیها را بستند. البته بورس ترفندی را به خرج داد که سهامداران بیش از این متضرر نشوند.
نعمتی افزود: ما در بازار پتروشیمی رقبای جدی داریم. کشورهایی همچون عربستان، قطر، روسها و امریکاییها به عنوان اصلیترین رقبای ما هستند. در صورتی که میدانیم قطر یا عربستان قیمت 3 یا 7 سنت این کار را انجام میدهند. من فکر میکنم با این نرخ، قدرت رقابتپذیری در منطقه را از دست خواهیم داد و در واقع نمیتوانیم رقابتی با مجموعههای متفاوت داشته باشیم.
وی تصریح کرد: بحث سرمایهگذاریهای ما دچار مشکل شده است و این یعنی اگر سودی که از مجموعه سرمایهگذاریها در پتروشیمی انتظار میرود، نادیده گرفته شود، عملا چه سرمایهگذاران داخلی و چه سرمایهگذاران خارجی دیگر رغبتی برای سرمایهگذاری از خود نشان نخواهند داد.
عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی در تکمیل صحبتهای خود اضافه کرد: هفته گذشته گروهی از بلژیک برای مذاکره ایجاد چند پتروشیمی خوب در کشور آمده بودند، اما بعد از اتفاقاتی که افتاد منصرف شدند.
وی با گلایه از نمایندگان این حرکت افزایش نرخ را عجولانه و بدون انجام کار کارشناسی خواند و گفت: متاسفانه دوستان ما در مجلس، نظرات کارشناسان را در نظر نگرفتند و اتفاقی نباید میافتاد، رخ داد.
نعمتی ادامه داد: ما در مجلس هم گفتیم امروز صنعت پتروشیمی جزء معدود صنایعی هستند که روپا میباشد. حال چه دستهایی در کار است که این صنایع را میخواهد نابود کند، باید بررسی کرد.
وی افزود: بعضی از افرادی که قبلا هم پیشنهادات بسیار خامی دادند و کشور را با مشکل جدی روبرو کردند، همانها امروز سبب شدند صنعت پتروشیمی مشکل پیدا کند. این عزیزان اطلاعاتشان زیاد نیست. یکی دونفر هم بیشتر نیستند.
نماینده مردم همدان بیان کرد: شاید ثروت این افراد با امثال این کارها روز به روز بیشتر شود، اما در نهایت این مردم هستند که ضرر دیدند.
نعمتی تحلیل دیگری از قضایای فوقالذکر دارد و اینگونه ادامه میدهد: به نظر من عدهای واقعا از قصد این کار کردهاند تا سهام پتروشیمیها ریخته شود و برخی از نزدیکانشان سهام را خریداری یا جمع کنند تا ثروت بادآورده دیگری را کسب نمایند.
وی تاکید کرد: اینگونه تعیین نرخ خلاف آییننامه مجلس انجام شده است، چرا که پیشنهادات همه نمایندگان باید ثبت شده و به صورت کتبی در اختیار سایر نمایندگان قرار گیرد. اما این پیشنهاد ثبت نشد و با یک حرکت خام گونهتری از طرف رئیس کمیسیون تلفیق پذیرفته شد و در صحن مطرح شده و متاسفانه رئیس جلسه هم پذیرفت که جزء اشتباهات بزرگ هیات رئیسه مجلس بود.
عضو کمیسیون صنایع و معادن در ادامه اضافه کرد: بحث دوم این است که خلاف اصل 44 قانون اساسی است. در این قانون اعلام شده است که هیچ احدی حق ندارد موجب اضرار مردم شود. سهامداران این مجموعه اغلب افراد واقعا ضعیفی هستند و با این اقدام زیانهای واقعا سنگینی به این افراد متحمل شده است. در نتیجه تصویب شدن نرخ 15 سنتی خوراک گازی واحدهای پتروشیمی از سوی مجلس شورای اسلامی هم خلاف آیین نامه داخلی و هم خلاف اصل 44 قانون اساسی است.